logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System określający płeć osoby na zdjęciu

exti 05 Kwi 2011 18:27 1836 5
REKLAMA
  • System określający płeć osoby na zdjęciuZespół naukowców z Universidad Politécnica de Madrid opracował system analizujący sygnał wideo i rozpoznający płeć osoby widocznej na obrazie. Został on już opatentowany.

Umożliwi on budowanie urządzeń zbierających informacje o widowni programów telewizyjnych i przekazów reklamowych (dynamiczny marketing), a także przeprowadzanie badań rynkowych w centrach handlowych sklepach, bankach, itp. Kamery zamontowane w takich miejscach będą liczyły klientów i zbierały dane demograficzne. Kolejnym zastosowaniem mogą być kioski interaktywne, w których określenie płci poprawi interakcję z użytkownikiem.

Badanie, którego wyniki opublikowano w IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence pokazują, że w rozpoznawaniu płci osób na zdjęciach metody liniowe są tak samo dobre, jak te wykorzystujące maszynę wektorów nośnych (SVM). Z racji tego zastosowana technika nadaje się do implementacji w urządzeniach o niskich zasobach obliczeniowych, jak telefony, czy inteligentne aparaty.

System stworzony przez hiszpańskich naukowców wykorzystuje aparat, z którego zdjęcia przekazywane są do obróbki cyfrowej. Każdy obraz jest obcinany do rozmiaru 25 x 25 pikseli, w celu wyeliminowania zakłóceń tła nakładana jest eliptyczna maska, a następnie rozpoczyna się proces klasyfikacji. Używane są najbardziej efektywne metody klasyfikacji liniowej: PCA i LDA.

Źródło:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110405084256.htm
    O autorze
    exti
    Poziom 32  
    exti napisał 2419 postów o ocenie 171, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9364703
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Tylko po co?
  • REKLAMA
  • #3 9364750
    Afcht
    Poziom 30  
    Ocena: 82
    Totalny nie wypał, będzie miał problemy z rozpoznaniem niektórych osób.
  • REKLAMA
  • #4 9364765
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Ture11 napisał:
    Tylko po co?

Kolejny malkontent :P
    Dobrze są patenty jest rozwój ;)
    A technologia bardzo przydatna krok do identyfikacji na podstawie rys twarzy.
  • REKLAMA
  • #5 9366906
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Czy ja nie mogę wejść do sklepu, tak, by nikt nie wiedział o tym kim jestem, ile mam lat? Może od razu system publikujący moje położenie na Facebooku? Tego chcecie? Całkowitego braku prywatności? Dokąd ten świat zmierza?
    Na ulicy jakieś bramki, wszędzie kamery, wszędzie monitoring. Szkoda że w toalecie nie założymy systemu rozpoznawającego kształt kału, jego skład, coby określić, skąd dany osobnik pobiera jedzenie.
    Tak czy siak, jak wprowadzą obowiązek noszenia w sobie czipa RFID albo innego gówna, to ja uciekam z tego świata. Do piachu.

Pozdrawiam :-)
  • #6 9367212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA