logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD

p.kaczmarek2 17 Cze 2026 10:10 1152 8

TL;DR

• UGREEN PB726 to powerbank 20 Ah z PD, wyświetlaczem TFT i wbudowanym chowanym przewodem, testowany jako droższa alternatywa dla tanich modeli.
  • Obsługuje szybkie ładowanie do 100 W, a według etykiety 165 W dotyczy sumy wyjść z wielu portów, przy napięciach do 20 V na USB C.
  • Przy obciążeniu 1,5 A i 5 V zmierzono nieco ponad 12 Ah, zgodnie z Rated Capacity 11600 mAh przy 5 V.
  • Powerbank ładował Xiaomi mocą około 60 W z zasilacza Xiaomi 11T, utrzymał dwa połączenia z podwyższonym napięciem i jednocześnie ładował się oraz zasilał inne urządzenie.
  • Największym minusem pozostaje cena 300 zł i brak pełnego sprawdzenia pracy przy 20 V, więc opłacalność zależy od potrzeb i sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD
    Całe 300 zł za powerbank o malutkiej pojemności 20 Ah? Co kryje się za taką ceną? Na forum prezentowałem już egzemplarze o takiej samej pojemności kupione nawet za 80 zł, więc mamy tu nie lada zagadkę - za co płacimy prawie czterokrotnie większą cenę? Sprawdźmy!
    Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD
    Zacznijmy od opakowania. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to jednak duża ilość dodatkowych funkcjonalności, których nie ma w tańszych modelach. Mamy tu zapowiedzianą moc do 100 W, wsparcie protokołów szybkiego ładowania i czytelny wyświetlacz TFT zastępujący proste "cztery kropki" w tanich modelach. Trochę dziwi mnie to 165 W, skąd ono, jak tuż obok jest mowa o wartości o 1/3 mniejszej?
    Z tyłu wszystko też jest wzorowo opisane. Te 165 W to rzekomo wyjście z wielu portów, obawiam się, że nawet tego w pełni nie sprawdzę. Oprócz tego powerbank wspiera napięcia do 20 V na USB C i do 12 V na USB A.
    Wszystko jest ładnie zapakowane, mam wrażenie, jakbym wypakowywał nowy telefon. W zestawie jest też nowoczesny przewód USB C.
    Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD
    Powerbank ma też swój wyciągany i chowany przewód na mechanizmie ze sprężynką, dodatkowo ma magnes do utrzymania końcówki przewodu w pozycji schowanej, tak by nie zahaczała o rzeczy w torbie.
    Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD

Pora przejść do testów. Najpierw coś prostego w wykonaniu - ładowanie mojego telefonu Xiaomi. Całość załącza napięcie 16 V i telefon pobiera około 1 A, pokazując "szybkie ładowanie". Nie jest to to samo co z oryginalnym zasilaczem, z którego mogło iść i kilkadziesiąt W, ale i tak jest niezłe.
    To może w drugą stronę. Dla utrudnienia obciążyłem też wyjście. Teraz chcę naładować powerbank z mojego zasilacza od Xiaomi:
    To już jest imponujące. Mój Xiaomi 11T jest jakoś z 2021 roku, a jego zasilacz i tak dogadał się z tym powerbankiem i daje dobre 60 W.
    To teraz sprawdzenie QC na porcie A - rzeczywiście, jest zgodnie z informacjami na etykiecie. Da się pobrać do 1.5 A przy 12 V:
    Co więcej, można go dalej obciążać - więc rzeczywiście może działać kilka portów na raz. Tu wbudowany kabelek zasila telefon podwyższonym napięciem, a osobno podłączony jest QC Trigger nastawiony na 12 V.
    Wyświetlacz cały czas pokazuje bieżące napięcia, prądy i moce, poziom naładowania a dodatkowo też szacuje ile zostało czasu do rozładowania/pełnego naładowania.
    Zostało sprawdzić pojemność - obrałem obciążenie 1.5 A przy 5 V:
    Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD Czy warto kupić droższy powerbank? Testujemy wyższą półkę UGREEN PB726 20 Ah z PD Powerbank UGREEN podłączony do płytki testowej z wyświetlaczem LED, pokazującej 12,04
    Na etykiecie jest mowa o Rated Capacity 11600 mAh przy 5 V. Wewnętrznie jest 4 * 5000 mAh, ale to przy 3.7 V, na ogniwach. Moje pomiary pokazują nieco ponad 12 Ah przy 5 V, więc wszystko się zgadza. Można jeszcze przemnożyć: 12 Ah * 5 V = 60 Wh. Na opakowaniu jest mowa o 72 Wh, ale to chyba przed stratami na przetwornicach.

Podsumowując, to był test pojemności powerbanka UGREEN PB726 kupionego za całe 300 zł. Przy okazji sprawdziłem też częściowo jego zdolność do wsparcia QC i PD, choć do pełni szczęścia troszkę zabrakło mi sprzętu. Nie zmienia to faktu, że mogę już wydać częściowy werdykt:
    - testowany powerbank rzeczywiście zostawia daleko w tyle tańsze modele, nawet te z QC
    - nie spotkałem wcześniej się z tym, by powerbank był w stanie ładować się mocą 65 W i to z mojego pięcioletniego zasilacza od Xiaomi
    - w podobny sposób zaimponowało mi to, że ten model jest w stanie utrzymać dwa połączenia z podwyższonym napięciem, tańsze modele wtedy wracają do 5 V (kontroler w środku tego nie wspiera)
    - analogicznie sprawdziłem też jednoczesne ładowanie powerbanka i zasilanie dodatkowego urządzenia z powerbanka, co też wypadło pomyślnie
    - na koniec mogę dodać, że sam wyświetlacz również świetnie się prezentuje oraz jest przydatny do diagnozowania i badania z jaką mocą i przy jakim napięciu/prądzie działają porty. Nie jest to tylko zbędny bajer.
    Nie sprawdziłem samego zasilania urządzenia z 20 V, ale bazując na zebranym doświadczeniu mogę ocenić, że to pewnie też działa. Być może osobno do tego wrócę.
    Mogę więc ostatecznie stwierdzić, że rzeczywiście, jest tu za co zapłacić. Tylko pytanie - czy aż tyle? Jakie jest Wasze zdanie? Warto jest dać 300 zł za powerbank wspierający standardy napięć do 20 V?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14637 postów o ocenie 12649, pomógł 655 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21923074
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Muszę przyznać że to przyzwoity powerbank, bez problemu ładuje 16 calowego macbooka pro na procku Mx, jednak nie obsługuje passthrough oraz musi być na jednej przetwornicy, bo zachodzi renegocjacja po podłączeniu czegoś "drugiego" w trybie 5v - choć z Twojego testu wynika inaczej, może przez częściowe rozwiązanie albo test który wykonałeś ujawnił jakąś zdolność do pracy na pograniczu ;)
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #3 21923102
    waldekemer
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    W dobie niskich cen ogniw 18650 i 21700 typu INR od choćby Eve, Lge, Samsung kupowanie powerbanków za tak kosmiczne ceny mija się z celem. Właśnie jestem u progu realizacji pewnego zadania, stąd moja obecność w temacie. Muszę zbudować coś, co jest na mocy utrzymać przy życiu smartfon przez pełne 14 dni, smartfon online i z aktywnym GPS po 10h dziennie z włączonym ekranem na 50%. Jak dotąd bawiłem się ze zużytymi Eve 18650 2.55Ah. Zużyte rowerem elektrycznym. Pomimo zmęczenia (2 letnie ogniwa) efekt jest perfekcyjnie zadowalający.
    Na razie jestem w fazie testów i modyfikacji.
    Obecnie było 76,5 Ah / 280 Wh przy 5V ale waga ustrojstwa to prawie 1.5kg. Takie coś nadaje się jedynie na rower/skuter gdy wymagamy np. 10 dni biwakowania bez prądu.
    Obecnie przymierzam się do budowy powerbanku 1S20P.
    Będzie na nowych Samsungach INR21700-4.5Ah
    co teoretycznie daje 333Wh / 90Ah
    z jedynie 20 ogniw 21700 upchanych 10 na 10.
    Xiaomi A2 Lite używane ogniwa naładowały mi 14 razy a użyty był tylko BMS 2S i zwykła przetwornica step-down. Myślę, że na nowych 21700 osiągnę 25 cykli. To fajna sprawa, bo sam smartfon z nowym akumulatorem działa nieprzerwanie przez około 11.7h nawigując. Jaki koszt?
    Ogniwo 14.75zł x 20
    BMS 23zł
    Przetwornica 10zł
    Niby 300zł z hakiem ale za 90aH a nie zabawki ładujące dwa lub trzy razy smartfon.
  • #4 21923120
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Drogo jak za coś, co ma tylko naładować telefon i niewiele ponadto.
  • REKLAMA
  • #5 21923188
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    To ma ładować laptopa, nie telefon. Szukałem ostatnio powerbanka do swojego Della i wszędzie, gdzie pojawia się 20V na wyjściu jest wspomniany laptop.
  • #6 21923403
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Jak długo trwa czas ładowania do pełna? W teorii przy 60 W w ponad godzinę powinien się naładować, ale pewnie zwalnia?

Niedawno "odkryłem" markę UGREEN i wydaje się wyróżniać jakością. Mile widziane więcej testów produktów tej marki.
  • #7 21923642
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12649
    @RafalB może zależy który port? W środku mogą być dwa osobne obwody, a portów jest więcej. Trudno mi ocenić.

@waldekemer to całkiem niezły pomysł, jeśli tylko byś mógł, to proszę rozważ publikację tego w formie DIY jak uda Ci się wykonać, z chęcią poczytam więcej. Jakbyś potrzebował pomocy redaktorskiej czy coś, to napisz na PW, pomogę.

Tak, ten powerbank może już odpowiednio laptopa ładować.

@E8600 wydawało mi się że bardzo szybko ładował, ale dzięki za sugestię, zmierzę to, i też postaram się pamiętać o tym przy kolejnych testach. Myślałem też, by zrobić sobie na prostym mikrokontrolerze i mierniku prądu jakiś gadżet co by mierzył (i może logował) czas ładowania oraz prąd ładowania w czasie i jakiś wykres zrobić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21923880
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Mam powerbank Baseus 20000mAh 65W (240 zł w 2024r.), używam go często z lutownicą na USB C i laptopem Lenovo A285. Powerbank bez problemu oddaje 20V/3A na oba urządzenia (oczywiście nie jednocześnie), oraz przyjmuje tyle samo podczas ładowania z zasilacza od laptopa (moc max również 65W), a ten był produkowany w 2018r. Widocznie, jeżeli tylko producenci trzymają się protokołów, w tym przypadku wszystko obsługuje PD, to nie ma problemów z wyciągnięciem parametrów maksymalnych.

Mocniejsze powerbanki niestety nie są tanie, dzisiaj jak bym miał wybór, to pewnie bym dopłacił do takiego Ugreen ze względu na nadmiar mocy i wyświetlacz.
  • #9 21925796
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    @p.kaczmarek2 , fajny kolejny test. Do kompletności brakuje mi wagi (nie widzę w specyfikacjach na pudełku) oraz jak wspomniano czasu ładowania. Przy okazji można by zrobić pomiar ile energii potrzeba “wpompować”.

James596 napisał:
    Drogo jak za coś, co ma tylko naładować telefon i niewiele ponadto.

Lista tych “niewiele ponadto” obecnie się rozszerza. Coraz więcej urządzeń zasilanych/ładowanych przez USB potrzebuje coraz większej mocy, rzędu kilkudziesięciu, a nawet dobrze ponad 100W. Powerbanki zdolne na wyjściu/wyjściach oddać takie moce są wyraźnie droższe. Wcześniej wspomniano o laptopie, lutownicy. Ja potrzebowałem szybko ładować w terenie akumulatory drona - max pobierana moc 60W (20V, 3A), łączna ich pojemność ok. 30Wh (3x aku 10Wh, ładowane jednocześnie w dedykowanym hubie USB). Zatem potrzebowałem powerbanku o co najmniej takiej mocy na wyjściu oraz pojemności. No chyba, że chciałbym dłużej czekać na naładowanie... Ostatecznie skończyło się na kompromisie między mocą, pojemnością i… wagą. A także ceną ;-)
    Kupiłem 10000mAh(realnie ok.30Wh)/45W/ok.200g gdyż powerbanki pojemności rzędu 20000mAh(ok. 60-70Wh) ważą już zwykle około 0,4-0,5kg. Pozwala mi jednokrotnie naładować 2 baterie drona (i jeszcze trochę trzeciej) w ciągu około 1h. Kosztował w okolicach marca tego roku ok. 120zł, a wcześniej w regularnych cenach długo się utrzymywał ok. 170. Zatem też wcale niechudo, zwracam uwagę, że jest pojemności połowę mniejszej oraz też sporo mniejszej mocy niż opisywany w tym temacie.
    Dlatego uważam, że choć w pierwszej chwili cena 300zł za "jedynie" 20000mAh wydaje się wysoka (bo w istocie jest ;-) ), biorąc pod uwagę inne parametry, przede wszystkim moc, obsługę standardów szybkiego ładowania, pewne “bajery” na wyświetlaczu - ktoś może potrzebować i być skłonny tyle zapłacić za taki właśnie sprzęt. Zresztą może będą promocje ;-)

Natomiast więcej o tym “swoim” niedużym powerbanku pisałem tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4168374.html
    Dodam, że jednak nie zwróciłem do sklepu, chociaż pomiar pojemności wyszedł w mojej ocenie, że tak napiszę: na granicy akceptowalności.

waldekemer napisał:
    W dobie niskich cen ogniw 18650 i 21700 typu INR od choćby Eve, Lge, Samsung kupowanie powerbanków za tak kosmiczne ceny mija się z celem.<...>
    Jaki koszt?
    Ogniwo 14.75zł x 20
    BMS 23zł
    Przetwornica 10zł
    Niby 300zł z hakiem ale za 90aH a nie zabawki ładujące dwa lub trzy razy smartfon.

A powiedz mi - z ciekawości pytam - jaką maksymalną moc może oddać ten Twój samodzielnie składany powerbank? Obsługuje standardy szybkiego ładowania? Czy będzie w stanie naładować akumulatory mojego dronika z mocą 60W (20V/3A) w ciągu ok. 1h? Ile waży? Jak jaką max mocą i jak długo trzeba będzie go ładować?

Dodano po 5 [godziny] 11 [minuty]:

p.kaczmarek2 napisał:
    @E8600 wydawało mi się że bardzo szybko ładował, ale dzięki za sugestię, zmierzę to, i też postaram się pamiętać o tym przy kolejnych testach. Myślałem też, by zrobić sobie na prostym mikrokontrolerze i mierniku prądu jakiś gadżet co by mierzył (i może logował) czas ładowania oraz prąd ładowania w czasie i jakiś wykres zrobić.

A jest sens tracić czas na budowę, oprogramowanie "takiego coś"? U skośnookich są gotowe testery USB, można logować, nawet robią wykres w apce. Połączenie z kompem lub smartfonem przez BT. Pokazałem na fotce w tamtym wspomnianym topicu o "moim" powerbanku. Wabi się J7-c, cena ok 50-60zł. Może nie jest jakoś super-dokładny, ale do zastosowań domowych, amatorskich, czy warsztatowych myślę spokojnie wystarczy. Poniżej wykres ładowania w ichniej apce na PC. Ładnie widać, że do pewnego momentu powerbank jest ładowany pełną mocą (tutaj 30W , 15V/2A), potem zwalnia, prąd i w konsekwencji moc zaczyna standardowo spadać.

Tak jeszcze odpowiadając na postawione w tytule artykułu pytanie "czy warto droższy?". Moim zdaniem, jak to zwykle bywa - to zależy ;-) Jeżeli ktoś potrzebuje zasilać/ szybko ładować urządzenia USB o stosunkowo dużej mocy: przykładowo wspomniany laptop, lutownica, akumulatory drona, nabycie takiego powerbanka, tej pojemności i tak wyposażonego (wyświetlanie mocy obciążenia, estymowanego czasu rozładowania, itp.) i w tej cenie może być uzasadnione, wręcz niezbędne. Natomiast trudno uważam porównywać np. do PB amodzielnie złożonego, że tak powiem survivalowego, który przy ogólnej podobnej cenie elementów może i ma kilkakrotnie większą pojemność, może podtrzymać "życie" smartfona przez kilkanaście dni, ale raczej nie sądzę aby w tych kosztach osiągał na wyjściu (i wejściu) takie moce, czas ładowania też przypuszczam rzędu kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu godzin.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności droższego powerbanku UGREEN PB726 20 Ah z USB-C PD i wyświetlaczem TFT w porównaniu z tańszymi modelami o podobnej pojemności. Uczestnicy zwracają uwagę, że wyższa cena wynika głównie z większej mocy wyjściowej, obsługi szybkiego ładowania, możliwości zasilania laptopów oraz lepszej kontroli parametrów pracy. Pojawiają się uwagi o braku passthrough, renegocjacji PD przy obciążeniu drugim portem 5 V oraz o tym, że urządzenie bez problemu ładuje MacBooka Pro i może zasilać także laptopy Dell. Porównano też alternatywy, m.in. Baseus 20000 mAh 65 W, oraz podkreślono, że przy obecnych cenach ogniw 18650/21700 samodzielna budowa powerbanku bywa bardziej sensowna niż zakup drogiego gotowego urządzenia. Wskazano również potrzebę pomiaru czasu ładowania, pobranej energii i masy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA