logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kondensator do stroboskopu z lampy błyskowej 140uF 330V?

osiol999 04 Lis 2004 01:15 12784 13
REKLAMA
  • #1 959528
    osiol999
    Poziom 11  
    Witam!! Mam pytanko bawiłem sie wczoraj starym aparatem i tak sobie myslałem jak by tu zrobić jakiś bardzo prosty stroboskop z tej lampy błyskowej i mam pytanko jaki zastosowac kondesator do tego bo strasznie się długo ładuje jego dane to 140 uf \330v Albo poradzcie coś innego lub dajcie namiary na jakies bardzo proste układy ze stroboskopem bo z elekt. jestem prawie zupełnie zielony ale lutownice w reku umiem trzymać :D Pozdrawiam!!!!
  • REKLAMA
  • #2 959543
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Stroboskopów ci tu dostatek. SZUKAJ --> STROBOSKOP . Użyłem raz lampy od Zenitha, ale nigdy tych malutkich, chyba była by lipa bo to chyba nie sa standardowe palniki.
  • REKLAMA
  • #3 959889
    osiol999
    Poziom 11  
    Szukałem już ale nic zabardzo prostego nie znalazłem a jakiego mam użyć kondesatora żeby sie szybciej ładował? plis
  • REKLAMA
  • #4 961019
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Nie lepiej dać te dyche i mieć chociaż ruski palnik, i na nim zrobić "coś" co już można nazwać strobem, niż katować pracą ciągłą lampe błyskową.

Tak więc zadaje pytanie - Po co?
  • #5 1026384
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    cikol pytanie Po co uważam za nie na miejscu człowiek wystawił posta bo chce z niczego zrobić coś a my mogli byśmy mu w tym pomóc.
    A co do kondensatora to zobacz jak będzie błyskać przy 50uF jak będzie nieciekawie to spróbuj przy 100uF a jeśli ci wystarczy 50 uF to możesz tak zostawić albo postarać się mniej mikro zapodać do ala strobolika:)
  • #6 1034025
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    zrobiłem kiedys taki stroboskopik ,schemat znalazłem na elektrodzie.Nie widziałem jednak dla niego żadnego zastosowania, a w dodatku czasami lubiło "kopnąć":)
  • #7 1034924
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam, co do stroboli to naprawdę potrafią nieźle kopnąć i ostrzegam z resztą jak wszyscy na WIELKĄ OSTROŻNOŚĆ <mam nadzieje, że admin mi wybaczy duże litery> mnie jak mój strobol kopnął to wypalił mi na palcu dziurę a to nie było za przyjemne stało się to przez przypadek, bo stanowisko, na którym składałem strobola było trochę małe i po prostu zsunął mi się ze stolika i podczas spadania mnie nieźle grzebło:/
  • REKLAMA
  • #8 1034989
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Dzisiaj dostałem od kolesia ostro zjarany zasilacz ATX - wziąłem części na rozbiórkę i spodobały mi się te kondensatory 2 x 330µF/200V. Postanowiłem wmontować je do kitu jabela - J23, wcześniej został zakupiony dławik zamiast rezystora ograniczającego. I tu bez oszustwa. Stroboskop wymiatał, po 5 błyskach palnik był strasznie gorący. Pot z palców na nim parował, chyba kupię nieco większy tzw. świński ogonek. Ludzie, nie katujcie lamp błyskowych. Mam znajomego, który ma serwis profesjonalnych dyskotekowych strobów i nie polecał tych lampek. Prawdą natomiast jest, że lampki z aparatów dają duży błysk, większy od jabelowskiego kitu, ale po mojej przeróbce to mam prawdziwe urządzenie, a nie błyskadełko. Pozdrawiam!

Aha, wiele osób sądzi, że 200V to za mało. Powiem tak, voltomierz na kondensatroach podczas pracy wskazywał 176-210, ale mój miernik to w gniazdku zamiast 230 pokazuje 270 :), więc i tak trochę zawyża. Kondesatory nie grzeją się mocno i są tuż przy wiatraku.

A co do dziurek w palcu, to zrobiłem sobie lampę plazmową i zwarłem elektrody tak, jak zalecano. Ale w obudowie wierzchnia część gwintu lekko mi wystawała. Przez nieuwagę palec mi się ześlizgnął na gwincik i wtedy to dopiero mi dziurkę wypaliło. Uważajcie na siebie!
  • #9 1035405
    Malpa_gk
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam.
    Jakiś czas temu trafiła do mnie niedziałająca lampa błyskowa. i był w niej IFK120 a to chyba jest ten co w J-23. Więc dlaczego wszyscy odrazu twierdzą że lampy błyskowe nie nadaj się na stroboskopy??? :)
  • #10 1037743
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Palnik IFK120 to co innego, niż lampka błyskowa z aparatu, zastanów się, jak wytrzyma ci szkło przy dużych pojemnościach kondensatorów. Sam teraz używam IFK120, bo nie mam pieniędzy na świński ogonek.

Aha, teraz zrozumiałem, faktem jest, że w dużych lampach błyskowych stosuje lub stosowało się IFK120 od przyjaciół zza wschodniej granicy, ale mi chodzi o te małe lampki z aparacików jednorazowych. No, mam nadzieję, że teraz się zrozumieliśmy.
  • #11 1039478
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    A jak zrobić żeby taka lampa błyskowa chodziła pod 12V?? nie chodzi mi o to żeby mrugała jak strobol tylko żeby można nia raz na jakiś czas mrugnąć. Codzi mi oczywiście o dużą lampe błyskową zasilającą z 220v z kondensatorem 660uF 350V
  • #12 1039861
    pawmar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wez klosz z malucha do tego wystarczy ma`ly zarnik i wymiata super
  • #13 1042015
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Najpierw trzeba mieć ten żarnik, pozatym ja planowałem to umieścić przy szybie i raczej klosz od malucha by tam nieciekawie wyglądał a taka lampka pasuje idealnie i wystarczy jej zasilanie przerobić tylko właśnie nie wiem jak przerobić :|
  • #14 1068447
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    A zeby w koncu odpowiedziec koledze "Osiol999" na pytanie, to spiesze: stosujac mniejsza pojemnosc, niz oryginalna w układzie,osiagniesz faktycznie troche krotszy czas ladowania, ale niewiele. Po prostu uklad przetwornicy WN tak jest skonstruowany! Dlatego mozesz zapomnec o wykorzystaniu go do blyskow o czestotliwosci wiekszej niz 1 na 3-4 sek.
    Proponuje zbudowanie innej przetwornicy (wydajniejszej) i rownolegle podlaczenie kilku zarnikow wzietych z aparatów foto.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kondensatora do prostego stroboskopu z lampy błyskowej aparatu o parametrach 140 µF i 330 V. Użytkownik pyta o kondensator, który pozwoli na szybsze ładowanie i efektywne działanie stroboskopu. W odpowiedziach sugerowano eksperymentowanie z mniejszymi pojemnościami kondensatorów, np. 50 µF lub 100 µF, co może skrócić czas ładowania, choć zmiana pojemności nie daje dużej poprawy ze względu na konstrukcję przetwornicy wysokiego napięcia. Wskazano, że lampy błyskowe z aparatów jednorazowych mają ograniczenia i nie są optymalne do pracy ciągłej jako stroboskopy, a większe lampy, np. IFK120, są bardziej wytrzymałe. Poruszono też kwestie bezpieczeństwa – lampy błyskowe mogą dawać silne wyładowania i należy zachować ostrożność. Jeden z uczestników opisał modyfikację zasilania stroboskopu z kondensatorami 330 µF/200 V z zasilacza ATX, co dało mocniejszy błysk, ale wymagało chłodzenia i ograniczenia pracy lampy. Zwrócono uwagę, że dla częstotliwości błysków większej niż 1 na 3-4 sekundy konieczne jest zastosowanie wydajniejszej przetwornicy i ewentualne równoległe podłączenie kilku żarników. Poruszono także temat zasilania lamp błyskowych 220 V z kondensatorem 660 µF/350 V pod napięciem 12 V, jednak bez szczegółowych rozwiązań. Ogólnie zalecane jest eksperymentowanie z pojemnością kondensatora i konstrukcją układu, mając na uwadze ograniczenia lamp błyskowych i bezpieczeństwo użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA