Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Iveco Daily moduł haka. Nie świecą niektóre światła. Budowa nowego modułu.

Lord_W 15 Kwi 2011 13:51 7081 6
  • #1 15 Kwi 2011 13:51
    Lord_W
    Poziom 12  

    Witam,

    mam mały problem z modułem haka w moim Iveco, otóż nie świecą niektóre światła. Nie rozbierałem jeszcze modułu, jak na razie sprawdziłem jedynie, że dostaje on wszystkie sygnały. Chciałbym jednak zawczasu poradzić się w kwestii budowy nowego modułu jeśli oryginalny okazałby się uszkodzony lub nienaprawialny. Myślałem o zbudowaniu modułu opartego na jakiś mosfetach np. BUZ11, które byłyby przełączane transoptorami np. LTV847. Czy są jakieś przeciwwskazania do zrobienia tego w ten sposób ( oprócz tego, że LTV trzeba sterować 5V o ile dobrze pamiętam) ?

    Z góry dzięki za pomoc.

    0 6
  • #2 16 Kwi 2011 15:15
    skorp
    Specjalista - IVECO Trucks

    Może po prostu przerwaną masz instalacje do haka.Moduły z oryginalnym wyposażeniem umieszczone są blisko chłodnicy.W modelach gdzie ich nie ma można zamontować np. tego typu.załącznik.Wszystko opiera się na zestawie przekaźników.
    Iveco Daily moduł haka. Nie świecą niektóre światła. Budowa nowego modułu. Iveco Daily moduł haka. Nie świecą niektóre światła. Budowa nowego modułu.

    0
  • #3 16 Kwi 2011 21:33
    Lord_W
    Poziom 12  

    Witam, juz znalazlem usterke. Co do lokalizacji modulu to u mnie jest on przykrecany na ramie, za skrzynia. W miejscu gdzie z glownej wiazki odchodza kable do niego nie bylo styku na jednym z kabli zasilajacych. Na wszelki wypadek jakby ktos mial podobny problem opisze to dokladniej. Zasilanie modulu jest na stykach 13 i 25, u mnie na 25 nie bylo napiecia, w efekcie dzialaly tylko kierunkowskaz prawy, pozycja lewa i stop.
    Co do rozwiazania na przekaznikach to nie wiem czy to takie do konca fajne rozwiazanie, szczegolnie jesli chodzi o kierunkowskazy, mam na mysli fakt ze wprowadza to pewne opoznienie, poza tym czy przypadkiem niska impedancja cewki przekaznika nie wplynelaby negatywnie na uklad kontroli zarowek ?

    2
  • #4 19 Kwi 2011 14:33
    Lord_W
    Poziom 12  

    Moze jednak ktos zna odpowiedz na pytanie czy mozna zrobic taki modul na mosfetach ?

    0
  • #5 09 Sie 2011 13:57
    luk94
    Poziom 14  

    Kolego a gdzie można by szukać problemu. Dostałem nowy moduł zamontowany ale mimo to nie działają w ogóle światła. Masz może jakieś wskazówki?

    0
  • #6 09 Sie 2011 22:24
    Lord_W
    Poziom 12  

    Witam, troche dawno to było i niespecjalnie pamiętam :) Moduł koło skrzyni ma zdaje się dwie linie zasilające i każda ma osobny bezpiecznik. Jeden jest bezpośrednio oznaczony w skrzynce jako bezpiecznik od świateł przyczepy a drugi to jest jakiś wspólny po stacyjce dla kilku urzadzeń. Poszukaj pdf'a "Iveco Daily Repai Manual.pdf" Tam sa schematy elektryczne ibedziesz to mial rozpisane, proponuję zacząć od sprawdzenia sygnałów na wtyczce do modułu.

    2
  • #7 13 Sie 2011 13:44
    luk94
    Poziom 14  

    No wyjaśniła się sprawa-znalazłem na innym forum i potwierdziło się-brak zasilania modułu-ma on dwie linie zasilające na jednej nie było prądu.

    3
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo