logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falowanie obrotów Renault Clio 1.5DCI - wpływ kolejności i typu wtrysków

pretor 18 Kwi 2011 21:53 15901 10
REKLAMA
  • #1 9416175
    pretor
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.Kilka lat temu kupiłem Clio 1.5DCI.Od początku występował problem z falującymi obrotam na jałowych obrotach. Niedawno byłem w serwisie diesla,który po testach stwierdził,że są skoki ciśnienia paliwa ze 130 do 230.Pompa po rozebraniu okazała się idealna, regulator ciśnienia w porządku, wtryski też bez wad.Diagnoza była, że może jednak być jakiś detal w pompie lub sterownik wtrysku.Po wyjechaniu z serwisu zauważyłem, że troszkę pogorszyły się obroty i kilkakrotnie zapaliły się na chwilę kontrolki świec i engine ale zaraz gasły.Zauważyłem,że wtryski zostały założone nie w tej kolejności jak były.Czy to ma wpływ na zapalanie się kontrolek - przypisuje się wtryski do cylindrów podczas programowania, stąd błędy?.I jeszcze jedno podczas szperania w necie znalazłem informacje,że jeden z wtrysków w moim silniku nie jest do wersji 65 a 82 konnej.Czy to może mieć wpływ na opisane na wstępie falowanie obrotów.
  • REKLAMA
  • #2 9416626
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    Tester wszystko pokaże. :D
    A co to oznacza? Czyli, że co wyciągali wtryski i co chcieli zrobić, co osiągnęli, po co?
    pretor napisał:
    Zauważyłem,że wtryski zostały założone nie w tej kolejności jak były.

a jak to sprawdziłeś? :
    pretor napisał:
    regulator ciśnienia w porządku
  • #3 9416647
    pretor
    Poziom 10  
    Wymienili miedziane podkładki.Kolejność wtryskiwaczy znałem,ponieważ opaski na wtryskach są białe i niebieskie.
  • REKLAMA
  • #4 9416661
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3902
    I to, co opisywałeś, odbyło się w serwisie Renaulta?
  • REKLAMA
  • #5 9416676
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Zrób porządną diagnostykę komputerową (nie tylko odczytanie kodów usterek) i dopiero możemy coś działać. Zbyt dużo tam było "grzebane", żeby teraz odgadnąć co "go" boli. No chyba, że inni formułowicze podpowiedzą...
  • #6 9416677
    pretor
    Poziom 10  
    Nie.W serwisie diesla.

Dodano po 7 [minuty]:

Inny regulator ciśnienia był zamontowany aby sprawdzić ciśnienie,ale nic to nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #7 9416793
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    A układ paliwowy (dolot) szczelny? Jak częste są te "skoki" ciśnienia na listwie?
  • #8 9416810
    jcntc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja miałem podobny problem ale z silnikiem 1.3 benzyna od skody - okazało się że to czujka obrotów na biegu jałowym - dostała opiłków żelaza i fiksowała - a to wpływało na pracę silnika - jak z dieslem : nie wiem ale mam nadzieję, że choć trochę pomogę

pozdrawiam

Moderowany przez Przemo9826:

Jesteś tu nowym użytkownikiem, więc udzielę Tobie rady: NIE WIEM, NIE UMIEM, NIE ZNAM SIĘ, NIE WYPOWIADAM SIĘ! Następnym razem za pisanie dla pisania będzie ostrzeżenie.

• #9 9426106
    pretor
    Poziom 10  
    Wracając do pogorszenia się odpalania samochodu i zapalania się co jakiś czas kontrolek świec i engine czy przypadkiem przy rozbieraniu pompy wysokiego ciśnienia w serwisie nie przestawił się rozrząd?
  • #11 9426351
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2493
    pretor napisał:
    Wracając do pogorszenia się odpalania samochodu i zapalania się co jakiś czas kontrolek świec i engine czy przypadkiem przy rozbieraniu pompy wysokiego ciśnienia w serwisie nie przestawił się rozrząd?

A no mógł się przestawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falowaniem obrotów w Renault Clio 1.5DCI, który występuje na jałowych obrotach. Po diagnostyce w serwisie diesla stwierdzono skoki ciśnienia paliwa oraz nieprawidłową kolejność wtryskiwaczy. Użytkownik zauważył, że po wymianie miedzianych podkładek i sprawdzeniu regulatora ciśnienia, obroty się pogorszyły, a kontrolki świec i silnika zapalały się sporadycznie. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia szczelności układu paliwowego oraz możliwości przestawienia rozrządu podczas serwisowania. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z podobnym problemem w silniku benzynowym, wskazując na czujnik obrotów jako potencjalną przyczynę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA