logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje, wentylatory działają, brak sygnałów BIOS, co sprawdzić?

marek25 06 Lis 2004 21:41 1610 17
REKLAMA
  • #1 965851
    marek25
    Poziom 11  
    Mam problem z uruchomieniem komputera, wentylatory działają, dysk działa a komputer nie startuje i nic nawet nie pika. Uruchamiałem już komputer tyko z kartą grafiki, ram i procesorem ale nie staruje. Kilka razy udało się i wystartował, działał ok ale jeżeli wyłącze go i będzie stał chwile to znowu nie chce się uruchomić. Myslałem już że to zasilacz ale nie bo mam już inny na 100%sprawny i dalej to samo. Teraz stawiam na płyte albo procesor. Pomóżcie bo mi się już pomysły skończyły.
  • REKLAMA
  • #2 965874
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Pokazuje Ci się coś na monitorze, czy jest ciemny?
    Jeżeli jest coś wyświetlane, to napisz co? - może tylko bateria na płycie głównej być do wymiany.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 965888
    marek25
    Poziom 11  
    Monitor jest ciemny. Komputer nie wydaje żadnych dzwięków. Zastanawia mnie tylko to że czasami się uruchomi. procesor celeron 700, grafika riva tnt2, a płyta nie wiem pisze VT82C693A. Aha jeszcze jedno czasami się uruchomi jak zrobie kilka razy reset CMOS(ale rzadko). Działa tak dopóki nie postoi kilka minut. Jeżeli wyłącze go i zaraz włącze to wszystko działa.
  • #5 965972
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Sprawdz napiecia na zasilaczu i zobacz czy kondensatory dookola procka sa OK.
  • #6 966064
    MMarek17
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Możliwość 1. Takie objawy mogą być z powodu kończącego się zasilacza. Dla pewności podstaw jakiś pożyczony zasilacz. Uwaga! odłącz całkowicie wszystkie kable zasilające i wymontuj swój zasilacz. Nie próbuj ich łączyć równolegle lub równocześnie!

Możliwość 2. Posprawdzaj czy karty dobrze "siedzą". Źle osadzona w slocie (poruszona) karta potrafi też dawać taki objaw.

Możliwość 3. Uszkodzenie podzespołu np. karty grafiki lub dysku powodujące przeciążenie. Uszkodzone elektrolity na płycie głównej to jednak rzadkość.

Możliwość 4. Przetaktowany system. Przetaktowana magistrala PCI, AGP i/lub ATAPI powoduje że podzespoły odmawiają współpracy.
  • #7 966088
    marek25
    Poziom 11  
    Właściwie to wszystko elementy sprawdziłem, są ok zasilacz też bo wymieniłem na inny 100% sprawny. Jedynie co zostało do sprawdzenia to płyta i procesor.
  • REKLAMA
  • #8 966111
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    :arrow: MMarek17
    Czytaj pytanie od początku.
    Możliwość 1 - sprawdzone
    Możliwość 2 - tylko k. graficzna, ale to bios sygnalizuje dźwiękiem. RAM też.
    Możliwość 3 - o grafice już było, dysk odłączony, pozostają kondensatory
    Możliwość 4 - jak? skoro bios resetowany. chyba, że się zworki przestawiły.
  • REKLAMA
  • #9 966130
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.

Komputer sam składałeś i dzieje się tak od początku, czy pracował cały czas poprawnie i stało się to z dnia na dzień?

Dobrze byłoby znać model płyty - poszukaj powinno coś więcej na niej pisać.
    Nie jest to czasem jakaś płyta z serii micro?

Możesz też sprawdzić z inną kartą graficzną. Miałem parę takich przypadków jak Twój i tylko zmiana grafiki na inną rozwiązywała problem (ciemny ekran, wszystko się kręciło, żadnego dźwięku podczas uruchamiania).

Pozdrawiam.

Ps.
    No i co z tą baterią - sprawdzałeś ją?
  • #10 966145
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    marek25 napisał:
    Właściwie to wszystko elementy sprawdziłem, są ok zasilacz też bo wymieniłem na inny 100% sprawny. Jedynie co zostało do sprawdzenia to płyta i procesor.

Witam ... tak moim skromnym zdaniem zerknij na baterię ( zrób pomiar na niej ale miernikiem ) następnie to że podmieniałeś zasilacz to wiem ale skoro nie napisałeś jaki na jaki zamieniałeś to do mnie nie dociera i zalecałbym jednak pomiar miernikiem wszystkich napięć .Tylko nie żadnym programem niby do tego . Zerknij też bardzo dokładnie na płytę główną zwracając baczną uwagę na wygląd elektrolitów . Pozdrawiam
  • #11 966170
    marek25
    Poziom 11  
    elbob napisał:
    Witam.

Komputer sam składałeś i dzieje się tak od początku, czy pracował cały czas poprawnie i stało się to z dnia na dzień?

Dobrze byłoby znać model płyty - poszukaj powinno coś więcej na niej pisać.
    Nie jest to czasem jakaś płyta z serii micro?

Możesz też sprawdzić z inną kartą graficzną. Miałem parę takich przypadków jak Twój i tylko zmiana grafiki na inną rozwiązywała problem (ciemny ekran, wszystko się kręciło, żadnego dźwięku podczas uruchamiania).

Pozdrawiam.

Komputer działał dobrze stało się to z dnia na dzień, z tą inna kartą graficzną nie próbowałem ale przecież ją wyjełem to chyba bios powinien coś zasygnalizować.
  • #12 966188
    elbob
    Poziom 32  
    Witam.

Z tego co widzę, a raczej czytam, to proponuję Ci jednak sprawdzenie wszystkiego tzn. procesora, pamięci, karty graficznej, zasilacza ze sprawną płytą główną u kogoś ze znajomych. Przynajmniej coś wyeliminujesz.
    Kartę dźwiękową masz pewnie zintegrowaną?

Pozdrawiam.
  • #13 966223
    marek25
    Poziom 11  
    wszystko sprawdzone oprócz płyty i procesora. Wydaje mi się że to może być płyta bo gdyby to był procesor to nie uruchomił bym komputera wogóle ale skoro za którym razem udaje się go uruchomic to chyba procek jest ok.
  • #14 966250
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Wentylator procka ma dobre obroty? Może płyta ma zabezpieczenie przed uszkodzeniem wentylatora, jak bedzie sie za wolno krecic to nie zawsze zaskoczy płyta. Taki przypadek miałem raz!!!
  • #15 966260
    marek25
    Poziom 11  
    Pytong napisał:
    Wentylator procka ma dobre obroty? Może płyta ma zabezpieczenie przed uszkodzeniem wentylatora, jak bedzie się za wolno krecic to nie zawsze zaskoczy płyta. Taki przypadek miałem raz!!!

Wydaje mi się że raczej ma dobre obroty, obraca się zawsze tak samo. Kurcze już nie wiem co mam robić, wymieniłbym płyte ale jak to nie to. Musze spawdzić procesor i płyte ale nie mam gdzie.
    A jakie są objawy uszkodzenia procesora, mogą być takie jak u mnie?
  • #16 966271
    HenryK3
    Poziom 29  
    Jeżeli jest zabezpieczenie przed niskimi obrotami wentylatora to z poziomu biosu. Domyślnie wyłączone, czyli po resecie biosu nie powinno działać.
    Ponadto jak działa to powinno szarpnąć wentylatorami i wyłączyć. Musi być zwłoka aby wentylator wszedł na obroty.
    Usterka jest gdzieś indziej.
  • #17 966289
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Nie jestem taki pewnien czy ta funkcja jest disable? Chyba nie bo miałem problemy kiedys z tym i tez musiałem resetowac bios, a problem wciąż był.
  • #18 966307
    HenryK3
    Poziom 29  
    Na płytach z którymi się spotkałem tak było. Inaczej nie dałoby się uruchomić komputera np. z wolnoobrotowym wentylatorem.
    Nawet gdyby było inaczej to już zwłoka czasowa bezwzglednie musi być.
    Wentylator w momencie startu się nie kręci i płyta nigdy by nie wystartowała z włączonym takim zabezpieczeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Celeron 700 i kartą graficzną Riva TNT2 nie uruchamia się poprawnie – wentylatory działają, dysk jest sprawny, ale brak sygnałów BIOS i obraz na monitorze. Czasami komputer startuje po kilku resetach CMOS, działa do momentu wyłączenia i krótkiego postoju. Zasilacz został wymieniony na inny, w pełni sprawny, co wyklucza jego awarię. Podejrzenia padają na płytę główną (oznaczenie VT82C693A) lub procesor, choć uruchomienia sugerują, że procesor może być sprawny. Brak dźwięków BIOS przy starcie oraz ciemny ekran wskazują na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub problemy z kondensatorami. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilacza miernikiem, kontrola kondensatorów wokół procesora, poprawne osadzenie karty graficznej i pamięci RAM, a także testowanie podzespołów na innej płycie głównej. Wskazano również na możliwość problemów z zabezpieczeniem wentylatora na płycie, choć jest to mało prawdopodobne po resecie BIOS. Wymiana baterii CMOS i dokładna inspekcja płyty głównej są rekomendowane. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu płyty głównej lub rzadziej procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA