logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator Valeo w Renault 19 nie ładuje, kontrolka nie świeci, co robić?

RUDZIAK 07 Lis 2004 11:28 2983 20
REKLAMA
  • #1 966722
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam problem z alternatorem Valeo w Renault 19. Kontrolka w samochodzie nie pali mi się a alternator nie ładuje(wymieniłem szczotki).
    Na wolnych obrotach się nie pali, jak dodam szybko gazu mrugnie ale tak że trudno to naprawde zauważyć i niby ładuje dalej cały czas. Sprawdzałem przewody wszystko jest ok. Podmieniłem Alternator cały ale założyłem ten sam regulator(oczywiście ze szczotkami). Dalej to samo. Więc odpiołem wszystkie przewody od alternatora(jak silnik chodził) i zaczołem mierzyć miernikiem(ze złości już nie pamiętam co mierzyłem) i założyłem spowrotem przewody i nagle zaczął ładować. Wszystko skręciłem jak należy. Pojechałem się przejechać zatrzymałem się zgasiłem silnik ze dwa razy w czasie tej przejażdżki, ale za drugim razem już tylko kontrolki mi przygasły i nie odpalił i tak znowu przestał ładować.
    Proszę was o pomoc co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 966743
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 966761
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Na żółtym przewodziku jest napięcie po przekręceniu kluczyka. Jak podmieniłem regulator ze szczotkami też nie ładował(ale oczywiście nie jestem pewny czy był dobry-regulator) to kontrolka w samochodzie cały czas mi mrugała. Z tego co wiem cały szczotkotrzymacz jest strasznie drogi więc chodzi o to czy napewno jest to regulator?
  • #4 966772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 966775
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Aha jeszcze jedno za bardzo nie rozumiem tego pliczku(jak sprawdzić samemu) Czy mógłbym cie prosić żebyś mi wytłumaczył w jaki sposób sprawdzić regulator żebym miał 100% pewności że to on siadł?
  • #6 966783
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Przewody naperwno nie są pozamieniane tej kostki nie mam popękanej Sprawdzając sam alternator po podłączeniu żarówki nie wytwarza napięcia.
  • REKLAMA
  • #7 966792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 966845
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Niemam takiego zasilacza ale może powie coś co robiłem:
    W samochodzie wykręciłem cały szczotkotrzymacz(jest razem z regulatorem) odpiołem ten przewód zakończony kabelooczkiem i masowy(na wsówce)(chyba masowy-wchodził na diody oznaczone minus) natomiast zostawiłem tą wtyczkę na której właśnie wisi kontrolka i dpoprowadzany jest plus po włączeniu stacyjki) Włączyłem stacyjkę- minus miernika dotknołem do karoserii a plus dotykałem do szczotek i na jednej i na drugiej było napięcie. Więc czy tak powinno być czy może to bez znaczenia jak pozostałe są odpięte lub czy można sprawdzić to dokładnie na akumulatorze?
  • #10 967847
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Jak włacze zapłon kontrolka świeci żle zrozumiałeś, jak odpale samochód gaśnie kontrolka tylko jak z wolnych obrotów dodam szybko gazu to mrygnie niezauważalnie i niby dalej ładuje (a tak naprawde wogóle nie ładuje)
  • #12 968140
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    To sprawdziłem od razu na początku wszystko jest ok. Komutator wiadomo ale nie jest zły
  • #13 968145
    player
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    W innym aucie ale miałem podobnie. Raz ładował raz nie. Kontrolka mi się raz zaświecała raz nie.
    Regulator jest padnięty.
  • #14 968168
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Zrobiłem jak doradzał Elektrit tylko nie na zasilaczu tylko na akumulatorze(sprawdzenie regulatora) tylko nie z żaróweczką a sprawdzałem na szczotkach woltomierzem i nie było żadnego napięcia. Oczywiście jeśli można na akumulatorze bo elektrit doradzał na zasilaczu.
  • #15 968231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 968372
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Jakl pisze elektrit, może nie zamach, bo mogą Ci sie przydać - szczotki, ale jest padnięty regulator.
    Nie są takie znowu straszne pieniądze, nie kupuj oryginału w serwisie, bo zedrą, ale zamiennik, kulkadziesiąt złotych i po kłopocie.

pozdr.
  • #17 968389
    waldek51
    Poziom 11  
    Miałem dokładnie ten sam problem! Regulator napięcia to już szmelc.Jeżeli chcesz mieć spokój z odpalaniem auta to musisz zainwestować w nowy regulator!
  • #18 968545
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Mam jeszcze takie pytanko: Przed chwilą wykręciłem regulator razem ze szczotkami(wszystko było podpięte i przekręcony kluczyk w stacyjce) Na jednej i drugiej szczotce jest plus ? Czy tak powinno być? Bo według mnie na jednej powinien być plus a na drugiej minus poprawcie mnie czy dobrze myślę.
  • #19 968884
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Szkoda, ze nie wiem gdzie mieszkasz, bo bym ci podesłał taki regulator, bo mam kilka alternatorów, chyba maja podobne mocowania na dwie śrubki, ale nie wiem czy sprawne, ale regulatory mają.

Dziś niedziela to odpuść już go sobie, ale jutro zakup nowy ten regulatorek i sądzę, że w końcu tym sposobem, problem Twój zostanie rozwiązany.

Nie wiem, jakie parametry są na szczotkach, ale za to co tam na nich jest, odpowiada właśnie szczotkotrzymacz-regulator.

Pozdrówka i napisz co 'załatwiłeś' jutro.
  • #20 971377
    RUDZIAK
    Poziom 11  
    Niestety żaden z was nie trafił dzisiaj mierzyłem wszystko(metexem)-przewody w samochodzie (ginął plus na akumulatorze(przyśniedział wyczyszczenie nowe nakrętki itd. załatwiło sprawę. I wszystko jest OK. A tak a propo gdzie można kupić metexa w miare tanio? Dzięki za opisy i porady- przynajmiej dobrze alternator sprawdziłem!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy alternatora Valeo w Renault 19, który nie ładuje akumulatora, a kontrolka ładowania nie świeci prawidłowo. Objawy to brak świecenia kontrolki przy wolnych obrotach, jej słabe migotanie przy szybkim dodaniu gazu oraz brak stałego ładowania. Wymieniono szczotki i alternator, ale problem pozostał, mimo że regulator napięcia pozostał ten sam. W dyskusji wskazano, że najczęstszą przyczyną jest uszkodzony regulator napięcia, który można sprawdzić poprzez pomiar napięcia na przewodach żółtym (plus po włączeniu zapłonu) i szarym (kontrolka). Zalecane jest także sprawdzenie stanu przewodów między silnikiem a skrzynią biegów, stanu pierścieni ślizgowych wirnika oraz poprawności podłączenia kabli do regulatora. Test regulatora można wykonać podłączając go do zasilacza 12V z żarówką na szczotkach i obserwując zmianę jasności żarówki przy podnoszeniu napięcia. W praktyce często uszkodzony regulator powoduje niestabilne ładowanie i miganie kontrolki. Ostatecznie problem okazał się być spowodowany złym połączeniem przewodów plusowych w instalacji samochodowej (przyśniedziałe styki), a nie samym alternatorem czy regulatorem. Zaleca się dokładne czyszczenie i sprawdzenie połączeń elektrycznych oraz ewentualną wymianę regulatora na zamiennik, który jest tańszy niż oryginał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA