logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica na 4047 i 4093 - przestała działać.

mak_u 01 Maj 2011 22:48 2115 6
REKLAMA
  • #1 9459397
    mak_u
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.
    Zmontowałem jakiś czas temu prostą przetwornice z kitu AVT, dołączam PDF http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2463.pdf

Wszystko chodziło poprawnie od razu po zmontowaniu i poprawnie pracowało z transformatorem. Układ leżał jakiś czas w piwnicy, kiedy postanowiłem ponownie go uruchomić nie chce on poprawnie działać. Nie mam pojęcia, dlaczego. Zasilam całość z 12V z akumulatora, lecz na bramkach mosfetów jest jedynie połowa napięcia zasilania. Czy to normalne dla układu 4047, że podaje jedynie połowę napięcia zasilającego? Zmieniłem już bramki NAND i generator na nowe układy i dalej jest to samo. Mosfety dostając 6,5V nie otwierają się w pełni i dają jedynie 8V. Próbowałem już różnych sztuczek, wyprowadzałem sygnał z generatora na tranzystor NPN lub na wzmacniacz dwustopniowy albo na buz 11, bo otwiera się przy niższym napięciu i nic. Dalej mam na wyjściu tyle, co podaje generator czyli 6,5V. Nie mam pojęcia, dlaczego układ nie chce działać poprawnie.
    Jeśli ktoś wie o co może chodzić to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9459437
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Czy mierzyłeś napięcie Vcc tuż za rezystorem R15. Ile ono wynosi?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9459478
    mak_u
    Poziom 11  
    W jakim celu miałbym zmierzyć to napięcie? Z tego co widzę r15 podłączony jest tylko do diod led.

Dodano po 6 [minuty]:

Mój błąd nie spojrzałem dobrze na schemat. Z pomiarem nie ma problemu tylko w jakim celu zmierzyć to napięcie?
  • REKLAMA
  • #4 9459517
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam

mak_u napisał:
    w jakim celu zmierzyć to napięcie?

Tym napięciem zasilane są bramki sterujące tranzystorami. Zobacz na schemat.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9459557
    mak_u
    Poziom 11  
    Czy napięcie zasilania bramek powinno być równe napięciu sterującemu tranzystorami? Czy układ 4047 powinien na wyjściu mieć pełne napięcie zasilania czy połowę?

Dodano po 56 [sekundy]:

Jutro dokonam pomiarów i dam znać proszę tylko w miarę możliwości o odpowiedź na moje pytania i oczywiście dziękuję za pomoc.
  • #6 9459704
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Czym mierzysz to napięcie? Woltomierzem?
    To nie szukaj dalej dziury w całym, bo prawdopodobnie, zarówno CD4047 jak i bramki, pracują bez zarzutu, z przebiegami na wyjściach o wartości szczytowej równej (prawie) napięciu zasilającemu ale o wypełnieniu tylko 50%, i stąd miernik wskazuje połowę napięcia zasilania.
    Napisz za to dokładniej, co ma oznaczać:
    Cytat:
    kiedy postanowiłem ponownie go uruchomić nie chce on poprawnie działać
    ?
  • #7 9464055
    mak_u
    Poziom 11  
    Napięcie Vcc za rezystorem R15 jest prawie równe napięciu zasilającemu. Napięcie mierze zwykłym multimetrem. Nie modyfikowałem układu w żaden sposób. Wcześniej działał poprawnie czyli otwierał tranzystory do samego końca. Podawały mi one na odbiornik pełne napięcie zasilania, natomiast teraz podają jedynie 2/3 lub nawet 1/2 tego napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmontował przetwornicę na układach 4047 i 4093 z kitu AVT, która początkowo działała poprawnie, ale po dłuższym czasie nie uruchamia się prawidłowo. Zasilana z akumulatora 12V, na bramkach mosfetów pojawia się jedynie połowa napięcia zasilania, co skutkuje niepełnym otwieraniem tranzystorów. Użytkownik wymienił bramki NAND i generator, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują pomiar napięcia Vcc oraz wyjaśniają, że układ 4047 może generować sygnał o wypełnieniu 50%, co może wpływać na odczyty napięcia. Użytkownik potwierdza, że napięcie za rezystorem R15 jest prawie równe napięciu zasilania, ale tranzystory nie działają jak wcześniej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA