logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalne napięcie ładowania w ciężarówce 24V przy uszkodzonym alternatorze?

York 08 Lis 2004 18:08 2208 17
REKLAMA
  • #1 970502
    York
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Mam pytanie . Jezeli w samochodzie ciezarowym ( 24 V ) uszkodzi sie alternator to jakie moze powstac maksymalne napiecie ladowania?
    chodzi mi o to czy jest to powyzej 34 V czy tez nie?
  • REKLAMA
  • #2 970515
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Jeżeli uszkodzi się alternator to nie będzie napięcia ładowania.
  • REKLAMA
  • #3 970537
    Tomex
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Może koledze chodzi o usterke regulatora. Myśle ze napięcie wtedy nie powinno przekroczyć 34-36, bo w osobówce spotkałem sie ze było 18
  • REKLAMA
  • #4 970569
    York
    Poziom 12  
    chodzi o powazna usterke .wiem ze sie ylaczy , ale jak nie to napiecie skacze w gore i to duzo.A ja musze uzyc stabilizatora na 3 A co najmniej.
    problem polega na tym ze 36 V to zaden stabilizator nie wytrzyma
  • #5 971811
    mariusz

Poziom 16  
    Ocena: 40
    Z moje praktyki wynika, że max. nap. przy uszkodzonym regulatorze nie przekraczało 32V, Dalszy wzrost nap. hamowały akumulatory, które po prostu się gotowały.
    Konto firmowe:
    Zakład Usługowo-Handlowy "ELMAR"
    Mickiewicza 115, Pajęczno, 98-330 | Tel.: 600 XXX XXX (Pokaż)
  • #7 972478
    mariusz

Poziom 16  
    Ocena: 40
    sigi napisał:
    Napięcie może dojść nawet powyżej 38V.

Pozdrawiam.

Wcześniej ugotuje się alternator.
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Zakład Usługowo-Handlowy "ELMAR"
    Mickiewicza 115, Pajęczno, 98-330 | Tel.: 600 XXX XXX (Pokaż)
  • #8 973118
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Zalezy od alternatora,jesli ma duza moc i pracuje z akum. o malej pojemnosci to napiecie bedzie wyzsze nawet do 40V o ile reszta instalacji/odbiornikow wytrzyma.
  • #9 979915
    York
    Poziom 12  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.Daja duzo do myslenia.Pozdrowienia
  • #10 985170
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Jeśli w samochodzie sa dwa akumulatory 12V płączone szeregowo, to problem masz rozwiązany, bo można podłączyć sie do jednego tego bliżej masy.
  • #11 985360
    yraff
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Użyj oryginalnego regulatora.
  • REKLAMA
  • #12 985573
    waldekel
    Poziom 28  
    York napisał:
    A ja musze uzyc stabilizatora na 3 A co najmniej.
    problem polega na tym ze 36 V to zaden stabilizator nie wytrzyma

York nie pyta o regulator, a o to czy uszkodzi stabilizator np.LM 338, który wytrzymuje max 36V.
    York pisze nieskładnie i trudno odczytać o co chodzi.
  • #13 989411
    York
    Poziom 12  
    Konkretnie chodzi o to ,że konstruuje uniwersalne urządzenie elektroniczne o zasilaniu 12 lub 24 V i napięciu wyjściowym 10 V niezaleznym od napięcia zasilania( 12 lub 24V). nie moge podpiąć się pod 1 akumulator ponieważ pobór prąu jest znaczny ( 8 A).Pół biedy jak jest wszystko sprawne , ale w przypadku uszkodzenia obwodu ładowania może wystąpić napięcie wyższe niż 2 x 14.4 V = 28.8 V (teoretycznie).Wszystkie popularne stabilizatory mają napięcie wejściowe
    katalogowo 36 V ale w praktyce jest to niewiele ponad 32.I to jest właśnie problem.Czy ktoś się spotkał z czyms takim że napiecię było większe niż 32V ?Oczywiście przy uszkodzonym obwodzie ładowania.
  • #14 990759
    waldekel
    Poziom 28  
    Teoretycznie akumulator może naładować się z prawie do napięcia 32V , co nie znaczy, że w obwodzie alternatora nie wytworzy sie napięcie o wiele wyższe. Należy przeanalizować przypadek, gdy regulator napięcia ulegnie uszkodzeniu (zwarcie układu regulacji napięcia) i wówczas napięcie to może przekroczyć wartość 36V.
    Sposobem na taką awarię byłoby zbudowanie układu progowego, który w przypadku przekroczenia określonej wartości napięcia spowodowałby odłączenie układu od zasilania, lub regulowałby (stabilizowałby) na określonym zadanym poziomie wartość tego napięcia, np. układ na tyrystorze.
  • #15 1040947
    York
    Poziom 12  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi
  • #16 1041026
    dakus
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    alternator gdy jest uszkodzony nie może mieć napięcia większego,ewentualnie gdy pali sie kontrolka ładowania a on dalej ładuje to prądem nie przekraczającym wielkości danej dla danego typu alternatora
  • #17 1041181
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3611
    Kiedyś miałem do czynienia z kaszanką w sterownikach po uszkodzeniu regulatora napięcia. W sterownikach postrzelały zabezpieczenia na 38 V, czyli napięcie musiało być wyższe, nie mogłem sprawdzić jakie, bo sterownik silnika też "wysadziło", i motora już nie szło uruchomić. Nie radzę podłączania odbiorników pod jeden akumulator, to bardzo głupi pomysł. 8-/
  • #18 1064694
    York
    Poziom 12  
    Właśnie o to chodzi.Podłączenie odbiorników pod 1 (pierwszy ) akumulator jest naprawde głupim pomysłem.W przypadku powstania usterki , uszkodzenia są nie do przewidzenia.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku uszkodzenia alternatora w samochodzie ciężarowym 24 V napięcie ładowania teoretycznie może wzrosnąć powyżej standardowych wartości, nawet do 38-40 V, zwłaszcza gdy uszkodzony jest regulator napięcia. W praktyce maksymalne napięcie jest ograniczane przez akumulatory, które mogą się przegrzewać lub „gotować”. Typowe stabilizatory napięcia, takie jak LM338, mają katalogowe napięcie wejściowe do około 36 V, lecz w rzeczywistości wytrzymują nieco ponad 32 V, co stanowi problem przy projektowaniu układów elektronicznych zasilanych z instalacji 24 V. W przypadku awarii regulatora napięcia może dojść do znacznego wzrostu napięcia, dlatego zaleca się stosowanie układów zabezpieczających, np. progowych układów odłączających lub stabilizujących napięcie na zadanym poziomie (np. z tyrystorem). Podłączanie odbiorników do pojedynczego akumulatora w układzie szeregowym 24 V jest niezalecane ze względu na ryzyko uszkodzeń przy awarii obwodu ładowania. Warto stosować oryginalne regulatory napięcia i uwzględniać charakterystykę alternatora oraz pojemność akumulatorów przy ocenie maksymalnego napięcia w instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA