logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymiary i materiały wybrać do budowy kanału samochodowego?

maddict 17 Maj 2011 22:29 8309 7
REKLAMA
  • #1 9517697
    maddict
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przymierzam sie do budowy kanalu samochodowego i mam kilka pytan.
    Kanal bedzie budowany na polu jeszcze nie wiem czy lepiej go wymurowac czy zrobic konstrukcje metalowa + deskowanie.
    Jakie rozmiary powinien miec kanal ?
    Macie moze jakies projekty/plany takowego kanalu ?
    Jezeli konstrukcja metalowa to co ? Jakie katawniki czy cos innego ?
    Prosilbym o podzielenie sie waszym doswiadczeniem odnosnie kanalu
    Z gory dziekuje, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9518112
    gibon139
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam. Szczegułowych wymiarów nie znam na kanał ale u siebie mam 150cm głęboki i 110 szeroki i jest ok. A surowiec na budowę polecam beton B15/B20 , jeśli to będzie na polu to zrub z jednej strony stopnia niżej bo będzie ci go zalewać pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9518117
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    Poszukaj, był gdzieś temat o tym.
  • #4 9521307
    ancus
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Jeżeli masz teren ,,z górki" polecam ci coś takiego
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Konstrukcja betonowa zbrojona drutem, słupki z rur metalowych o ścianach 0.5cm wbetonowane w ziemię na głębokość ok 80cm oraz główny fundamencik na całej szerokości przy ziemi na głębokości 80cm więc w zimie mróz nie podniesie i nie zruszy:)
    Płyty najazdowe o grubości 15 cm, długość całego najazdu 280cm wypoziomowana także luksik, wytrzymałe można bizonem wjechać:) szerokość to jak pasuje najlepiej na średni rozstaw kół na środku płyty:)
    Jeżeli masz na równym terenie i chcesz wypoziomować to betonowe nie wiem czy się opłaca bo musi być łamane więc musisz troszkę pestek w ziemię włożyć.
  • REKLAMA
  • #5 9521665
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
  • REKLAMA
  • #6 9522081
    maddict
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    ancus, dzieki za zdjecia
    mam wlasnie podobny teren wiec zrobie chyba cos w ten desen
    masz tylko po jednym slupku ? na kazda strone
    przy wiekszym ciezarze nie boisz ze sie to zalamie ?
  • #7 9522100
    ancus
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Słupki są po jednym i na pewno się nie złamią...są one stalowe o średnicy 15cm o gr ścian 0.5cm zalane betonem w środku i w płycie osadzone na podwójnych belkach przyspawanych do słupków i płyty zbrojone są drutem 10 cm żebrówką co 10 cm więc jest to dość solidne jak pod zwykły samochód i nie do ruszenia
  • #8 11106792
    kedziorq1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ancus a mozesz powiedziec jakie byłyby koszty wykonania ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat budowy kanału samochodowego, rozważając różne metody konstrukcji, takie jak murowanie lub użycie metalu z deskowaniem. Zalecane wymiary to głębokość 150 cm i szerokość 110 cm. Wskazówki dotyczące materiałów obejmują beton B15/B20 oraz stalowe słupki o średnicy 15 cm, zbrojone drutem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że konstrukcja powinna być solidna, aby wytrzymać ciężar pojazdów. Pojawiają się również pytania o koszty wykonania oraz plany budowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA