logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rady i propozycje dotyczące kuli (lampy) plazmowej

lisos 10 Lis 2004 21:39 42247 126
Najlepsze odpowiedzi

Jaką kulę plazmową najlepiej kupić, czy takie lampy się psują i czy mogą zakłócać monitor lub inną elektronikę?

Najlepiej kupić gotową, markową kulę od sprawdzonego sprzedawcy; dla osoby bez doświadczenia to bezpieczniejsze niż budowa własna, a większe modele dają lepszy efekt [#982170][#977891][#1025499] Ustawiaj ją z dala od elektroniki, najlepiej co najmniej 0,5 m, bo wytwarza silne pole elektryczne i elektromagnetyczne, które może zakłócać monitor, komputer i inne urządzenia [#982170][#1001111] O dysk twardy warto się mniej bać niż o błędy pracy komputera, ale ekranowanie pomaga i i tak lepiej nie stawiać jej przy sprzęcie [#1001111] Oryginalna lampa używana zgodnie z przeznaczeniem nie powinna być szkodliwa, jeśli ma atesty, natomiast domowe konstrukcje niosą pewne ryzyko porażenia i uszkodzeń [#999814][#1001111]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 976225
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    noszę się z zamiarem kupna kuli plazmowej na allegro
    czy ktoś mógłby mi doradzić jaką najlepiej kupić, czy się nie psują itp.
    nigdy takiej praktycznie nie widziałem a na zdjęciach wygląda super
    a i jeszcze czy nie zakłóca monitora itp.
  • REKLAMA
  • #2 976266
    Lukasz62
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Co do kuli plazmowej to zajefajna sprawa. a chcąc posiadać takie cudo postanowiłem sam sobie ją zbudować. Co do zakłóceń to musisz uważać ponieważ wytwarzają one bardzo silne pole, nie wiem dokładnie jak to jest z kupowanymi ale jak swoją testowałem to próbnik do prądu świecił się w odległości ok. pół metra. Co do monitora to wolałem nie ryzykować ale pamięta że na dysku twardym dane są zapisywane metodą magnetyczną a to w połączeniu z lampą może się nie ciekawie skończyć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 977891
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Widzialem taka kule, i trzeba przyznac ze za pierwszym razem wygląda niesamowicie(troche strachu było).Moj kolega ją zrobił a mnie wziął na "testera", sam teraz będę sie zabierał do jej zrobienia. Na allegro jest wiele takich kul, które naznaczone są hasłami "najwięksa kula na świecie 60 cm" 60 cm to tylko obwód tak więc kula ma średnicę ok.22 cm. Kupuj tylko od sprawdzonych sprzedawców, choćiaz w tej branży nie ma oszustów(znam parę zadowolonych konsumentów). Pozdrawiam
  • #4 978351
    alpha_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hmm... taka kula to i tak zabawka 'na 5 minut' wiec chyba lepiej samemu zbudowac. czlowiek sie czegos nauczy, a i generator WN ktory po niej zostanie zawsze sie na cos przyda :D
  • #5 982170
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Jeżeli masz małe doświadczenie to o wiele lepiej kupić. Kule zrobione profesjonalnie emitują poza "bańkę" o wiele mniejsze pole magnetyczne ale i tak nie należy ich stawiać w odległości mniejszej niż 0,5 m a najlepiej w ogóle w pobliżu użądzeń elektronicznych. Niestety w porównaniu z lampami domowej roboty jej koszty są trochę wyższe a jak się już znudzi to szkoda ją rozkręcać.
    Pozdrawiam.
  • #6 982368
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    szczerze mówiac budoanie takiej kuli jest nieopłacalne. Bo naelementy wydasz ok 40zł a jak nie masz jeszcze transformatora to mocny dobry transformator kosztuje ok 40zł tak wiec zanim zrobisz taką lampe to popierwsze szybko się bedzie gzrała bedziesz maił w żarówce takie h.....we błyskawice .a tak w orginalnej masz ładną okrągłą bankę prózniową w kórej lataja poimalutku fiotelowe błyskawice. Układ moze chodzić 24h na dobe i sienie grzeje, ma ładny wygląd i wogóle, póxniej jak ci sieznudzi to mozesz to sprzedac koledze za takasamą cene za którą kupiłeś. Tak wiec ja bym kupił an allegro a nie bawił się wysokim napięciem.
  • #7 982527
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    To po prostu zależy czy lubisz robić takie rzeczy i masz do tego "żyłkę" czy raczej nie.
    Na pewno bezpieczniej jest kupić a co do efektów to może i śa lepsze ale pod lampe robioną w domu możesz jeszcze rózne fajne żeczy podpiąć i trochę poeksperymentować a to jest radocha nie do opisania :)
    Pozdrawiam
  • #8 982934
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Jeśli lubisz takie rzeczy, lubisz experymentować, to bierz sie do samodzielnej budowy. Zrobienie prostej kuli kosztuje ok.15 zł. Jako kula może służyć żarówka, a trafo wyjąć ze starego TV i odpowiednio przerobić.Efekty nie są tak rewelacyjne(Chyba że ma się dużą żarówkę), ale ma się satysfakcję
  • #9 982964
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja mam taka kule kupna :) no fajna sprawa ale tak jak mowicie na 5 min :) Chociaz zawsze jak ktos przyjdzie domnie to robi ogrone wrazenie ;D. Co do pola to faktycznie jest spore :> Z odleglosci pol metra taki srubokret do sprawdzania "fazy" w kontakcie swiecil calkiem jasno :D
  • #10 983031
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    no to jak zbudowałeś takakule za 15zł to jesteś boski same kondensatory kosztują 6zł szt do tego IRF840 ok 3zł mostek prostowniczy o transformatorze dajacym napiecie 12V nie wspomne minimum musi mieć 30W żeby uzyskać jakieśefekty tak wiec nowy kosztuje ok 40zł
    obudowa żeby ładnie wyglądało ok 6zł no i radiator nie moze być to kawałęk blachy tylko jakieś komputerowy radiatorek z wiatraczkiem.
    Tak wiec niewiem jak sie zmieściłes w tych 15zł
  • #11 983290
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Ten shemacik z EP to nie jedyny jaki można zastosować do zrobienia takiej lampy jest jeszcze kilka innych pomysłów (np. na cewce samochodowej)
    Pozdrawiam.
  • #12 995380
    juzer
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Lukasz62 napisał:
    Co do kuli plazmowej to zajefajna sprawa. a chcąc posiadać takie cudo postanowiłem sam sobie ją zbudować. Co do zakłóceń to musisz uważać ponieważ wytwarzają one bardzo silne pole, nie wiem dokładnie jak to jest z kupowanymi ale jak swoją testowałem to próbnik do prądu świecił się w odległości ok. pół metra. Co do monitora to wolałem nie ryzykować ale pamięta że na dysku twardym dane są zapisywane metodą magnetyczną a to w połączeniu z lampą może się nie ciekawie skończyć.

Pozdrawiam

mam pytanie dotyczace promieniowania tej lampy,i chciałbym sie wiecej dowiedziec na ten temat lecz nigdzie nic nie pisze konkretnie o tym zjawisku fizycznym
    Dlaczego sie próbnik swieci oddalony o taka odległosc od lampy
    Co emituje taka lampa
    Dlaczego lampa jarzyniowa (nie iwm czy poprawnie napisałem taka dłyga biała ;)) swieci oddalona od tej lampy i czym to jest spowodowane bo mnie to bardzo irytuje
    i czy taka lampe mozna wykozystac jako nadajnik bezprzewodowej energii ??

Bardzo prosze o wmiare szybkie odpisanie

Pozdrawiam!
  • #13 996054
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Jest to związane z bardzo silnym polem elektrycznym występującym koło lampy. Atomy gazu w jarzeniówce bądź miernika zostają wzbudzane tym polem (energią) na wyższy stopień energetyczny co powiduje świecenie gazu, to by było z grubsza na tyle...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 999466
    juzer
    Poziom 13  
    dzieki za wytłumaczenie i serdecznie pozdrawiam :)
  • #15 999483
    Kinko
    Poziom 12  
    A to nie jest szkodliwe dla zdrowia??
  • #16 999577
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Jeśli masz rozrusznik serca, to było by niebezpiecznie:) A tak poważnie to nie wiem czy to szkodzi, niesłyszałem o przypadkach jakichś zaburzeń pracy mózgu lub czegoś podobnego. Nikt tego nie badał:?

A powracając do:
    gretzky napisał:
    no to jak zbudowałeś takakule za 15zł to jesteś boski same kondensatory kosztują 6zł szt do tego IRF840 ok 3zł mostek prostowniczy o transformatorze dajacym napiecie 12V nie wspomne minimum musi mieć 30W żeby uzyskać jakieśefekty tak wiec nowy kosztuje ok 40zł
    obudowa żeby ładnie wyglądało ok 6zł no i radiator nie moze być to kawałęk blachy tylko jakieś komputerowy radiatorek z wiatraczkiem.
    Tak wiec niewiem jak się zmieściłes w tych 15zł

Mowiłem do prostego efektu z żarówki a nie czegoś rewelacyjnego, transformator 12V, wyciągnąłem ze starego radia leżącego w piwnicy i nie robiłem obudowy, aby tylko sprawdzić czy działa. Radiator zrobiłem ze sporego kawałka karnisza aluminiowego Do reszty sie zgodze.
  • #17 999814
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Oryginalna lampa wykorzystywana z godnie z przeznaczeniem nie jest szkodliwa (jeżeli ma konieczne atesty). A co domowych konstrukcji to zależy od sposobu wykonania układu ale generalnie to jest pewne (niewielkie) zagrożenie dla zdrowia/życia. Jak masz szczęście to tylko trochę zaboli...
  • #18 1000944
    juzer
    Poziom 13  
    ale wiadomo ze wysokie czestotlieosci szkodza a tam jest generator (NE555) ktory jest potrzebny do odpalenia trafa WN. Czyli pole elektromagnetyczne wytwarzane przez tą kule jest wysokiej czestotliwosci i moze powodowac choroby tak jak telefon kom. (np bezpłodnosc) a pozatym emituje swiatło w UV czyli szkodzi długie wpatrywanie sie w lampe pozatym wystepuja tam wysokie napiecia wiec niezachowanie ostroznosci moze spowodowac dodatkowo porazenie pradem elektrycznym
    Pozdrawiam i zycze miłej zabawy z lampą ;)
  • #19 1001111
    etedio
    Poziom 24  
    Kilka uwag: :wink:

Po pierwsze to lampa plazmowa sieje głównie polem elektrycznym i elektromagnetycznym. O twardy dysk bym się tak mocno nie bał, raczej o błędy w czasie pracy komputera. W ochronie przed tym pomaga zwyczajne ekranowanie.

Jeśli chodzi o nadajnik energii... jak znam życie masz na myśli prace pewnego sympatycznego znajomego Edisona? Oczywiście, że się da. Po prostu zainteresuj się falami elektromagnetycznymi i pierwszymi sposobami ich wytwarzania - wykorzystywano do tego właśnie źródła wysokiego napięcia.

Dla rozruszników głównym wrogiem jest przemienny prąd 50Hz, ale ogólnie mając rozrusznik to latarkę strach włączyć :wink:

Atestom bym nie ufał. W większości takich lamp atestów jest po sufit. Problem polega jednak na tym, że dotyczą głównie zamego zasilacza sieciowego.

Co do szkodliwości, to generator na NE555 pracuje na kilku - kilkunastu kHz. Harmoniczne niech nawet sięgają kilkuset MHz. Nawet wtedy jest olbrzymi dystans do zakresu, w jakim pracują telefony komórkowe. A i tak szkodliwość telefonów komórkowych pozostaje ciągle niepewna :P

UV nie jest produkowane w takich ilościach jak w spawarce, więc po prostu nie należy gapić się w iskierki kilka godzin bez przerwy i będzie dobrze. Ozonu też jest mało, nawet po przerobieniu lampy plazmowej na jonizator trzeba długiej pracy w szczelnym, małym pomieszczeniu, by móc się podtruć :wink:
  • #20 1002299
    juzer
    Poziom 13  
    etedio napisał:

UV nie jest produkowane w takich ilościach jak w spawarce, więc po prostu nie należy gapić się w iskierki kilka godzin bez przerwy i będzie dobrze. Ozonu też jest mało, nawet po przerobieniu lampy plazmowej na jonizator trzeba długiej pracy w szczelnym, małym pomieszczeniu, by móc się podtruć

co trzeba zrobic zeby to przerobic na jonizator powietrza ??
  • #21 1002408
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    W załaczniku dodaje artykół o lampie plazmowej i jonizatorze powietrza. Myśle że się przyda...
    Załączniki:
    • plaz.pdf (164.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1003029
    martin819
    Poziom 12  
    Jako że zbudowałem lampę i dość mocno z nią eksperymentowałem mogę potwierdzić, że nie jest zbyt groźna, a porażenia wysokim napięciem o wysokiej częstotliwości nie są nawet zbyt bolesne, przypomina to ukłucie igłą i czasem czuć spalenizną a na skurze zostają malutkie czarne plamki. Kiedy przerabiałem jonizator przykładałem palec między diody prostownicze na wyjściu z trafa WN i gęste sieci krótkich 5mm iskier biegły prosto do mojej ręki praktycznie bezboleśnie. Ach gdy sobie przypomnę te czasy, niestety tranzystory sterujące trafem są trochę drogie a jak już się zacznie eksperymentować to palą się jeden za drugim
  • #23 1006569
    juzer
    Poziom 13  
    hmm troszke ten schemat kopnięty.... gdzie w płytce podłaczyc przewód z uzwojenia wtórnego od trafa WN ??? i gdzie w płytce miejsce na przewód uziemiajacy??? prosze załaczam inny schemat i ten by sie zgadzał ;)
    Załączniki:
    • didea.pdf (18.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • diagram2.pdf (19.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • diagram1.pdf (14.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1006592
    juzer
    Poziom 13  
    maqm jeszcze jedno pytanko czy jak bym dał powielacz napiecia tak do 20kV czy o wiele lepszy byłby efekt ???
  • REKLAMA
  • #25 1006959
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Nie spotkałem się z tym osobiśćie, ale słyszałem, że jak sie da za duże napiecie to bańka szklana może nie wytrzymac i poczęstować piorunem np. w palec, czytałem że taki piorunek może bardzo mocno podsmażyć. Nie wiem czy to prawda, ale nadmiernie podnosić jest grożnie. Efekty powinny być lepsze, chyba, że z kulą jest jak z drabinką Jacoba, zamiast foletowych to będziemy mieć żółte pioruny i mniej UV.
  • #26 1007371
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Zapewne efekt byłby większy tylko pamiętaj że powielacze mają określone napięcie wejściowe ( dla 20-tek w granicach 8kv) więc nie możesz tego napięcia przekroczyć. Jak Ci się już uda to poprostu będziesz mógł dać większą żarówke i iskra też powinna być większa ale będą to raczej pojedyńcze iskry.

A co do tego chematu to dla mnie jest jasny. A w didea.pdf brakuje jednego punktu lutowniczego (nicy nic ale jest on bardzo ważny). Płytki drukowane są prawie takie same a ta jażeniówka zabezpieczająca tranzystor jest bardzo ważna bo napięcia indukowane na uzw. pierw. naprawdę mogą go uszkodzić (wiem z własnego doświadczenia).

Pozdrawiam.
  • #27 1007441
    etedio
    Poziom 24  
    Przewód z jednego z końców uzwojenia wtórnego trafa łączysz z masą, a całość uziemiasz (oczywiście można jechać i bez tego).

Dodanie powielacza zwiększy napięcie kosztem natężenia. Iskry nie będą już takie ładne i będą rzadsze, za to zyskasz na ich długosci. Warto po prostu poeksperymentować z powielaczem i samemu zobaczyć.

Przy większych mocach rzeczywiście pioruny nie są już tak fioletowe, tylko raczej żółtawe. Prawdą jest też, że mogą przebić szkło żarówki i poparzyć (sprawdzałem :D ). Polega to zwykle na tym, że jak potrzymasz palec zbyt długo przy żarówce, to szkło rozgrzewa się i iskra przebija się do palca. Oczywiście po odstawieniu palca żarówka nadal jest szczelna. Po przyłożeniu do bańki ostrego drucika połączonego z drugim końcem trafa, można rozgrzać szkło tak mocno, że będzie potem widoczny ślad :D

Swoja drogą to większość takich problemów była już opisana :wink:
  • #28 1007546
    Kinko
    Poziom 12  
    A ile można dać maxsymalnie mocy??
  • #29 1007653
    Patryk987
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    ja zrobiłem swoją za 2zł - tyle kosztował ne555
    obudowa z zasilacza od kompa
    tranzystory mocy - 2x 2n6098
    chłodzenie : ogromny radiator z procka i cooler z zasilacza reszta części z wylutu
    zlutowane na pająka

uważam że jedną z ważniejszych rzeczy w lampie jest danie potencjometrów precyzyjnych żeby dobrze ustawić częstotliwość dla swojego trafa

w mojej lampie po dotknięciu palcem przez 1s wypala dziurę w żarówce 200W

a zasilam to z innego zasilacza od kompa z podłączoną płytą główną więc jej moc niejest duża
    co za tym idzie niema poco zwiękrzać moc (chyba że ktoś ma żarówki 500w)

___
    Ortografia! Upominam - nie chcialbym ostrzegac...
    tom
  • #30 1007825
    juzer
    Poziom 13  
    Witam
    Ja do swojej lampy uzywam zarowki 200watowej o srednicy (w najszerszym miejscu banki) 8 cm iskry sa ładne i gęste ale chciałem to podrasowac zeby było ich wiecej i myslałem zeby zrobic powielacz. Lecz sugerujecie ze iskry sie wydłuza i zmienia kolor ale straca gestosc, ja chciałbym miec ich jak najwjecej ;) i co mam zrobic by troszke ich przybyło??

Mam jeszcze kilka pytań oto one:
    Ile Volt wychodzi z trafa WN ??
    Czy mozna odwinac z 1 do 2uch zwoi z strony pierwotnej ??
    I czy wytrzymało by to uzwojenie wtórne ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu i budowy kuli plazmowej, jej działania, bezpieczeństwa oraz problemów technicznych. Użytkownicy radzą, że dla początkujących lepiej kupić gotową lampę, gdyż profesjonalne kule emitują mniejsze pole elektromagnetyczne i są trwalsze, natomiast samodzielna budowa pozwala na eksperymenty i naukę, ale wymaga odpowiednich części i wiedzy. Transformator wysokiego napięcia (WN) jest kluczowym elementem, często pozyskiwanym ze starych telewizorów lub monitorów, z uzwojeniem pierwotnym około 10-12 zwojów. Do sterowania używa się układów NE555 i tranzystorów MOSFET, najczęściej IRF840, choć zdarzają się też BDW83C czy BUZ11 (ten ostatni jest mniej polecany ze względu na ryzyko uszkodzenia). Ważne jest odpowiednie chłodzenie tranzystora i stosowanie uziemienia, np. do kaloryfera lub kranu, aby uniknąć uszkodzeń i poprawić działanie.

Pole elektromagnetyczne generowane przez lampę jest silne i może zakłócać działanie urządzeń elektronicznych, a także potencjalnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza przy długim kontakcie lub u osób z rozrusznikiem serca. W lampach fabrycznych stosuje się gaz szlachetny (argon, neon, ksenon) pod niskim ciśnieniem, co daje efekt długich, kolorowych iskier. W domowych konstrukcjach często używa się zwykłych żarówek z rozrzedzonym powietrzem, co skutkuje krótszymi i mniej efektownymi wyładowaniami. Eksperymentowano także z różnymi gazami, np. gazem z zapalniczki, hel, wodór (odradzany ze względu na wybuchowość).

Problemy techniczne to m.in. przegrzewanie się tranzystora, piszczenie transformatora, trudności z regulacją potencjometrów, uszkodzenia bańki szklanej (pęknięcia powodujące utratę gazu i brak wyładowań), a także nieprawidłowe podłączenie uzwojeń transformatora WN i uziemienia. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują zaklejanie pęknięć specjalnym klejem (np. poxipol), wypompowywanie powietrza i napełnianie odpowiednim gazem, a także stosowanie odpowiednich schematów i zabezpieczeń tranzystora (np. diody zabezpieczającej).

Dyskusja zawiera linki do schematów, zdjęć i stron z instrukcjami budowy, a także porady dotyczące wyboru i zakupu lamp na Allegro, gdzie można znaleźć duże kule plazmowe w cenie około 85 zł. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z budowy, regulacji i eksperymentów z lampami, podkreślając, że efekt wizualny i interakcja z dźwiękiem są atrakcyjne, ale należy zachować ostrożność ze względu na wysokie napięcia i pole elektromagnetyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA