logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kula plazmowa ;) z żarówki

kasaidolar 29 Paź 2007 00:23 37478 62
REKLAMA
  • Kula plazmowa ;) z żarówki

Witam serdecznie!
    Niedawno widzialem chyba w DIY, ze ktos pisal cos o wysokim napieciu i o lampach plazmowych;) Postanowilem znalezc wiec moja kule plazmowa ktora robilem jeszcze w liceum (sorry za kurz) :) Pomysł o ile pamietam byl z EP lub EDW ale juz nie jestem pewny. Ciekawy efekt daje przyblizenie jarzeniówki do lampy - wiecie - taki bajer ;)

Pozdarawiam Kolegow!
    Paweł

Ps. Znalazlem Elektronika Praktyczna 6/2000 ;) Pozdrawiam!

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Specjalizuje się w: uc, plc
    kasaidolar napisał 409 postów o ocenie 29, pomógł 22 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4425515
    Matkas
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Hey,
    projekt wykonany estetycznie,efekt też fajny i obudowa też.Powiedz mi po co wsadziłeś tam cooler?
    Ostatnie pytanko brzmi czy jak zbije żarówkę to mnie pokopie prądem??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4425597
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    Ocena: 126
    Elegancko! Estetyka rzuca się w oczy. Otwór do wiatraka nawiercony, potem piłowany? Ja zrobiłbym gniazdo zasilające z tyłu obudowy. Żarówka 200W idealnie nadaje się do tego układu, próbowałem z 500W ale efekt mierny mimo regulacji PR1i 2. Czy aby na pewno IRF nie przegrzeje się...mój radiator jest wielkości tylnej ścianki maskującej, a i tak gotuje się okropnie mimo chłodzenia Pozdrawiam 4/5
  • REKLAMA
  • #4 4425661
    daro9925
    Poziom 14  
    Witam
    Bardzo fajna kula. Estetycznie wykonana. Ile zajeła czasu jej budowa i ile pochłoneła finansów??
    pozdro :)
  • #5 4425955
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Projekcik świetny, elegancki....Tylko co to jest to gniazdo chinch w lewym dolnym rogu????
  • #6 4425964
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Radiator jest potrzebny bo IRF sie grzeje :) Wichura moze jest zbedna ale mialem akurat taka z radiatorem i do tego mialem gotowe napiecie na plytce to czemu nie :) Nie przegrzewa sie - jest ok.

Optimus Prime - otwor nawiercany, pilniczek i heja ;)

Jak sie zbije zarowke (lub wersja bez zarowki - tylko z przewodem od trafa HV) to CHYBA Cie nie kopnie bo jest za duza czestotliwosc i powstaje efekt naskórkowy (ale tego nie jestem pewny - poprawcie mnie jesli sie myle) i iskra wypala Ci dziury w palcach :)

daro9925 - ile czasu nie pamietam, a cena? Z tego co widze to w srodku nic nie ma - 555, IRF840 i tyle :) Trafo ze starego tunera satelitarnego. Najgorzej bylo dostac to trafo HV ze starego telewizora... ale z tego co pamietam to za 10zl dostalem kilka takich od jednego z forowiczow elektrody.

Ture11 - to dobre pytanie :) Ta kula lepiej dzialała jak trafo HV bylo jedna strona uziemnione a druga do zarowki. Normalnie zapewniane to bylo przez gniazdko i kabel z PE. Ale jak podlaczalem sie do gniazdka bez PE podlaczalem sie jeszcze wlasnie przez to zlacze np do kaloryfera :) To jest takie PE ;)
  • #7 4426165
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Owszem kopnie , tylko raczej nic wielkiego ci się nie stanie ,efekt jednak nie przyjemny więc nie polcecam.
  • #8 4426596
    Matkas
    Poziom 15  
    Aha,dzięki.Mam takie cudo kupione ,ale się szkło stłukło podczas przeprowadzki.Musi być żarówka czy może być jakiś przezroczysty plastik??

Pozdrawiam
  • #9 4426710
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    witam,
    bardzo fajnie zrobiona lampka. Co to za gniazdo(?) od strony wiatraka?
  • #10 4426779
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    kasaidolar napisał:
    Ta kula lepiej dzialała jak trafo HV bylo jedna strona uziemnione a druga do zarowki. Normalnie zapewniane to bylo przez gniazdko i kabel z PE. Ale jak podlaczalem sie do gniazdka bez PE podlaczalem sie jeszcze wlasnie przez to zlacze np do kaloryfera :) To jest takie PE ;)

lukas_sa napisał:
    witam,
    bardzo fajnie zrobiona lampka. Co to za gniazdo(?) od strony wiatraka?
  • #11 4426805
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Matkas - musi byc zarowka - chodzi o gaz w srodku, kazdy gaz swieci na inny kolor ten akurat swieci na rozowo :) Halogenowa zarowka swieci (tzn piorun) jest chyba niebieski albo zielony juz nie pamietam ;)
  • #12 4426967
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    witam,
    a ja kiedyś zrobiłem taką lampę ale jako trafo miałem tradycyjny powielacz od tv z 2003roku, wykorzystałem nawet oryginalne zwoje:D ale miałem z tym taki problem, że po krótkim czasie zabawy przepaliło mi dziwnym sposobem dziurę w żarówce:(

z samej elektrody wychodził łuk na ok4-5cm, nie miałem zamiaru sprawdzać czy kopie :D a całe urządzenie zasilałem z przetwornicy od komputera,ew zasilaczem laboratoryjnym i podczas pracy siało takie zakłócenia w sieci że np komputer wariował w pokoju obok lub amplituner fale radiowe gubił :d

a uziemienie też miałem pod grzejnik ;)
  • #13 4427002
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    kasaidolar napisał:
    kazdy gaz swieci na inny kolor ten akurat swieci na rozowo :) Halogenowa zarowka swieci (tzn piorun) jest chyba niebieski albo zielony juz nie pamietam ;)
    :idea:A na jaki kolor świeci izobutan? :P :D :lol:
  • REKLAMA
  • #14 4427315
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 327
    Projekt fajny, ocena 5/6. Ja miałem podobny tylko łuki były ok 20cm, ponieważ podpiołem 6 traf HV szeregowo (uzwojenia wtórne) oraz równolegle (uzwojenia pierwotne) pod irf1010 zamiast orginalnego, układ sterowania bez zmian. Zasilane prostownikiem 14V/300W plus kondzior 10000uf/25V. Efekt naprawde dobry choć niebezpieczny i wszystko zakłuca (komputer, radio, telewizor, telefon, a nawet przetwornice). Jako uziemienie to bolec z sieci. Leży u mnie jeszcze 13 traf od telewizorów i je kiedy podłącze to efekt będzie niezły, poprostu fabryka piorunów. :D :idea:

Dodano po 4 [minuty]:

Izobutan może będzie świeciał na pomarańczowo lub niebiesko-zielonym? Zapytam jutro chemika. :idea::D
  • #15 4427470
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Nie, tylko nie kolejna lampa plazmowa...

Może wygląda to w miarę estetycznie etc, ale nie znowu ta lampa...

"Niedawno widzialem chyba w DIY, ze ktos pisal cos o wysokim napieciu i o lampach plazmowych"
    hahahaha! Ale się uśmiałem :)

Ostatnio jest taki wysyp na elektrodzie tego, że przytłacza swoją ilością wszystkie inne aukcje :D
  • #16 4427712
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam. Widzę, że kolega się strasznie postarał. Chętnie bym zobaczył schemacik tej kulki :] możesz też wrzucić schemacik płytki. pozdrawiam
  • #18 4427944
    marbal89
    Poziom 14  
    witam Też mam zrobioną lampę plazmową efekt podobny jak u ciebie.
    Mam następujące pytanie: Czy twoje trafo WN "gwiżdże" miałem 2 i oba gwizdały pierwsze (niestety uległo przebiciu po zabawie) dosyć cicho i do wytrzymania. Obecne które używam wydaje dźwięk nie do wytrzymania po 3-7 minutach bolą uszy :)... Twoje trafo wydaje jakieś dźwięk czy jest ciche????
  • #19 4428138
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Jest ciche. Ledwo je slychac... ale moze nawet to nie samo trafo tylko pioruny w bance. Moze masz zla czestotliwosc tego 555?
  • #20 4428292
    dawid512
    Poziom 32  
    Witam!

A jakiej mocy powinien byc transformator zasilajacy układ? Slyszałem ze powinien miec min. 50W i czym moglbym zasilac uklad z trafa toroidalnego 11.5V 200W?

Pozdrawiam.
  • #21 4428352
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    marbal89 napisał:
    witam Też mam zrobioną lampę plazmową efekt podobny jak u ciebie.
    Mam następujące pytanie: Czy twoje trafo WN "gwiżdże" miałem 2 i oba gwizdały pierwsze (niestety uległo przebiciu po zabawie) dosyć cicho i do wytrzymania. Obecne które używam wydaje dźwięk nie do wytrzymania po 3-7 minutach bolą uszy :)... Twoje trafo wydaje jakieś dźwięk czy jest ciche????

Pokręć PR1 i 2 dźwięk powinien się zmieniać. spróbuj jeszcze wymienić NE555

Dodano po 3 [minuty]:

dawid512 napisał:
    Witam!

A jakiej mocy powinien byc transformator zasilajacy układ? Slyszałem ze powinien miec min. 50W i czym moglbym zasilac uklad z trafa toroidalnego 11.5V 200W?

Pozdrawiam.

Owszem, ale 50 VA czyli jakieś 35W. Myślę, że 45-50W to max!

Dodano po 2 [minuty]:

arek59 napisał:
    Projekt fajny, ocena 5/6. Ja miałem podobny tylko łuki były ok 20cm, ponieważ podpiołem 6 traf HV szeregowo (uzwojenia wtórne) oraz równolegle (uzwojenia pierwotne) pod irf1010 zamiast orginalnego, układ sterowania bez zmian. Zasilane prostownikiem 14V/300W plus kondzior 10000uf/25V. Efekt naprawde dobry choć niebezpieczny i wszystko zakłuca (komputer, radio, telewizor, telefon, a nawet przetwornice). Jako uziemienie to bolec z sieci. Leży u mnie jeszcze 13 traf od telewizorów i je kiedy podłącze to efekt będzie niezły, poprostu fabryka piorunów. :D :idea:

podłącz do tego rtęciówkę 500W
  • #22 4428458
    dawid512
    Poziom 32  
    Cytat:
    Owszem, ale 50 VA czyli jakieś 35W. Myślę, że 45-50W to max!

Ok rozumiem ale chodzi mi tutaj o to ze takie trafo mam w domu i chcialem wiedziec czy cos sie stanie jesli uzylbym tak mocnego toroida?
  • #23 4429670
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Coś mi się wydaje, że z tymi VA i W to chyba odwrotnie... Jak jest powiedzmy 'x' VoltoAmper to ilość Wattów jest większa a nie mniejsza.

Bo jak mamy Moc w woltoamperach to we wzorze mamy P=U*I*cos(fi) a w mocy watach jest tylko P=U*I.

Nie wiem dokładnie jak to wygląda ale chyba jest właśnie tak jak mówię...

Z resztą jeśli napięcie na uzwojeniu wtórnym równa się 'U' to po wyprostowaniu tego napięcia (gdy już przechodzimy z VA na W) to napięcie jest równe około U*2^1/2 (powiedzmy, że pomijamy obciążenie) czyli napięcie jest wyższe więc i moc rośnie względem tej liczonej w przypadku napięcia przemiennego.

Pozdrawiam.
  • #24 4430389
    arek59
    Poziom 29  
    Z kąd wezme rtęciówke 500W? Jak bym znalazł to próbuje!!! Chyba będzie fajnie świecieć. Moja lampa są zasilane prostownikiem, więc nie przeszkadza, a też dziwny dzwięk ma. Piszczy tak jak z generatora na ok 10kHz. Moje się nie palą bo chyba przez uziemione i dlatego. :D:idea:
  • #25 4430855
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Do kul plazmowych używa się zwykłych żarówek 230V 500W E40 A110 z żarnikiem. Żarówka taka kosztuje ok. 10zł.
  • #26 4430915
    arek59
    Poziom 29  
    To kupie w sklepie oświetleniowym i podłącze. :D:idea: Zobaczę jak będzie dawać. Mam też regulowane impulsy wyzwalające jak w stroboskopie tylko inaczej jest zrobione. Więc z tej żarówki zrobię stroboskop. Właśnie łuki 20 cm to chwilowe łuki z taką częstochliwością co strobol. Układ generujący to z dwóch tranzystorów BC546, rezystorów, 4 małych kondensatorów i potencjometra 1M. Tranzystor mocy to irf1010. Jest to projekt mojego pomysłu i naprawde działa i jest fajny. Częstochliwość regulowana (tak na oko) od 0 do 25. Ja nie piszę o łukach ciągłych tylko chwilowych tak jak wyzwalacz w stroboskopie. łuki w impulsach to 20cm. Jak mocno kopie to nie sprawdzałem, jak się ubezpieczę to sprawdzę:D
  • #27 4430953
    marbal89
    Poziom 14  
    zmieniając wartość potencjometrów jest ciszej ale w\efekt jest słabszy :(
    a dla mnie efekt jest na pierwszym miejscu. Ja używałem żarówki 230W i 1000W najwięcej wyładowań było w tej mniejszej za to w tej dużej jedno a porządne. a świetlówki to z 2m sie zapalają :)' ; kontrolka do napięcia to paliła sie w całym pokoju :)
  • #28 4431575
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Może mi ktoś napisać parametry transformatora? na jakie napięcie i moce. ogólnie wszystko
  • #29 4431618
    Optimus Prime
    Poziom 14  
    Pth napisał:
    Coś mi się wydaje, że z tymi VA i W to chyba odwrotnie... Jak jest powiedzmy 'x' VoltoAmper to ilość Wattów jest większa a nie mniejsza.

Bo jak mamy Moc w woltoamperach to we wzorze mamy P=U*I*cos(fi) a w mocy watach jest tylko P=U*I.

Nie wiem dokładnie jak to wygląda ale chyba jest właśnie tak jak mówię...

Z resztą jeśli napięcie na uzwojeniu wtórnym równa się 'U' to po wyprostowaniu tego napięcia (gdy już przechodzimy z VA na W) to napięcie jest równe około U*2^1/2 (powiedzmy, że pomijamy obciążenie) czyli napięcie jest wyższe więc i moc rośnie względem tej liczonej w przypadku napięcia przemiennego.

Pozdrawiam.

Wiesz, kiedyś jeden profesor fizyki z UMK powiedział mi, abym xVA pomnożył przez 0.7 (umownie). Przedstawił to na wzorze, którego już do końca nie pamiętam, ale sens pojmuję...to jest naprawdę bardzo mądry człowiek. Nie chce mi się szukać tego w necie, ale udowodniłbym Ci, że mam rację. Dzięki, że odpisałes :D

Dodano po 9 [minuty]:

DJ Clone napisał:
    Może mi ktoś napisać parametry transformatora? na jakie napięcie i moce. ogólnie wszystko

którego transformatora?? No 15 poziom zobowiązuje do dokładniejszego zadawania pytań:D
    Transformator Zasilający 50VA / 12V (np toroid)
    Tr. WN (może być TVL96/2 BIAZET, stare telewizory, chyba do ok 15-20kV) Z nowszych TV się nie nadają!
  • #30 4431793
    arek59
    Poziom 29  
    Przecież tam nie ma układu ne555 tylko całkiem inaczej zrobione. Potencjometr starczył by 220kΩ tylko miałem pełno akurat 1MΩ z telewizora. U mnie gorsze efekty mam w technice wysokich częstochliwości, najlepsze, najdłuższe i najmocniejsze łuki to zyskuję podobnie tak jak w stroboskopie. Z tych żarówek rtęciowych zrobię stroboskop. Mogę podać schemat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i działania kuli plazmowej wykonanej z żarówki, opartej na projekcie z Elektroniki Praktycznej (nr 6/2000). Układ wykorzystuje tranzystor IRF (m.in. IRF840, IRFP250N), układ sterujący NE555 oraz transformator wysokiego napięcia (WN) pochodzący ze starych telewizorów lub tunera satelitarnego. Wiele uwag dotyczy chłodzenia tranzystora mocy (radiator, wentylator), problemów z przegrzewaniem i uszkodzeniami mostka prostowniczego. Dyskutowano o parametrach transformatora WN, jego rezystancji uzwojenia wtórnego (100-1500 Ω w zależności od typu), oraz o mocy zasilania (zalecane 35-50 W, maksymalnie do 200 VA). Zasugerowano także użycie cewek zapłonowych jako alternatywy dla transformatorów WN. Wskazano, że do kuli plazmowej konieczna jest żarówka z gazem (np. rtęciowa 230V 200-500W), gdyż gaz wpływa na kolor i efekt wyładowań. Omówiono zjawiska fizyczne związane z łukiem elektrycznym w żarówce, w tym wpływ sodu na barwę łuku i możliwość powstawania uszkodzeń szkła. Poruszono kwestie bezpieczeństwa, m.in. ryzyko porażenia prądem wysokiej częstotliwości i konieczność uziemienia. Wskazano na problemy z zakłóceniami elektromagnetycznymi generowanymi przez układ. Wiele uwag dotyczyło optymalizacji układu sterowania, w tym regulacji częstotliwości i wypełnienia sygnału sterującego, co wpływa na efektywność i głośność pracy. Podano linki do schematów i płytek PCB projektu AVT876. Dyskutowano także o możliwościach modyfikacji układu, np. zastosowaniu powielacza napięcia czy różnych źródeł zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA