Chyba raczej nie ma standardów oznaczeń małych kondziorków SMD, z doświadczenia wiem że kolor elementu nie świadczy o jego pojemności.Kondek rozmiaru 0603 i pojemniści 22pF ostatnio widziałem szary i ciemno brązowy.
Jest katalog oznaczeń elementów smd, poniżej przedstawiam część dotyczącą kondesatorów.
SMD Ceramic Capacitor Coding
SMD ceramic capacitors are sometimes marked with a code, consisting of one or two letters and a digit. The first letter if present is a manufacturer code (i.e K for Kemet, etc.), the second letter the mantissa and the digit the exponent (multiplier) of the capacitance in pF. For example S3 is a 4.7nF (4.7 x 10ł pf) capactitor from an unknown manufacturer, while KA2 is a 100 pF (1.0 x 10˛ pF) capacitor from Kemet. Thanks to K7ITM for providing this information!
Letter Mantissa Letter Mantissa Letter Mantissa Letter Mantissa
A 1.0 J 2.2 S 4.7 a 2.5
B 1.1 K 2.4 T 5.1 b 3.5
C 1.2 L 2.7 U 5.6 d 4.0
D 1.3 M 3.0 V 6.2 e 4.5
E 1.5 N 3.3 W 6.8 f 5.0
F 1.6 P 3.6 X 7.5 m 6.0
G 1.8 Q 3.9 Y 8.2 n 7.0
H 2.0 R 4.3 Z 9.1 t 8.0
y 9.0
SMD Electrolytic Capacitor Coding
SMD electrolytic capacitors are often marked with their capacitance and working voltage, e.g. 10 6V is 10 µF 6V . Sometimes a code is used instead, which normally consists of a letter and 3 digits. The letter indicates the working voltage and the 3 digits (2 digits and multiplier) give the capacitance in pF.
Letter Voltage
e 2.5
G 4
J 6.3
A 10
C 16
D 20
E 25
V 35
H 50
The band or stripe indicates the positive terminal.
For example, a capacitor marked A475 is a 4.7m F 10V unit.
475 = 47 x 105 pF = 4.7 x 106 pF = 4.7m F
Wiem, że to już stary temat, ale mam pytanie. Mam uszkodzony taki jak na obrazku element SMD. Nie wiem czym mogę go zastąpić? Bardzo proszę o pomoc. Jest to element z TV Philips 21"
Witam, z góry przepraszam za odkopanie tematu (moderatorów prosze o wyrozumiałość), ja mam problem z uszkodzonym kondensatorem w laptopie znajomej, zupełnie nie wiem jak określić jego pojemność Załączam poniżej zdjęcie płyty głównej na której widać uszkodzony kondensator (C239), obok są inne o podobnych wymiarach, jednak zupełnie nie wiem, jak określić ich pojemność
Proszę dokładnie podać model notebooka. Żeby sobie pomóc jedyne co trzeba zrobić to znaleźć schemat tej płyty głównej i zlokalizować odpowiedni kondensator. Wartość powinna być tam podana! To chyba jedyny sposób. Jaki to notebook?
Jest to Aristo Smart 420, dziś na próbę wlutowałem w to miejsce ceramika 15nF i laptop ożył, jednak nie wiem, czy mogę to tak zostawić, jak narazie po tej naprawie komputer bez żadnych niepokojących objawów pracował ponad 4h, jednak nie wiem, czy to tak może zostać. Schematu już szukałem i niestety nie znalazłem
Niestety ale tez potrzebowałbym pomocy w rozpoznaniu wartości kondensatora tantalowego. Oczywiście sam szukałem i dzwoniłem nawet do sklepu, ale tam tez nie potrafili rozszyfrować tych oznaczeń. Może ktoś pomoże....
Pierwsza linijka: 107A
Druga linijka: 11E92
moje kombinacje:
11E92 to może 1x10^1=10 mikrofaradów, E - to tolerancja 0.005% pojemności, a 92 to napięcie 92V
11E92 to może 1x10^1=10 mikrofaradów, E - napiecie 25V, 92 nie wiem....
107A wygląda jakby to było 10x10^7pF czyli 100uF a jeśli chodzi o napięcie to przydałoby się określić jakie w tamtym miejscu może panować i wybrać kondensator o wyższym napięciu
Witam
Na tej stronce znajdują się objaśnienia co do napisów na kondensatorach i dekoder.
Dla "cpkpiotr" kondensator 150J to 150pF tolerancja 5%,
dla "ukixx" 107A to 100uF 63V
Pozdrawiam.
Wymieniłem na ten sam kondensator 011.00 urządzenie dalej nie funkcjonuje jakaś przyczyna musi być głębiej bo rozwaliło kondensator czy ktoś z kolegów podjoł by się naprawy tego urządzenia pozdrawiam.
Załączniki:
IMG_20190708_101601744.jpg(1.37 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
IMG_20190707_164608457.jpg(1.14 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
✨ W dyskusji poruszono zasady oznaczania kondensatorów SMD, wskazując, że nie istnieje jeden uniwersalny standard oznaczeń dla małych kondensatorów ceramicznych SMD, a kolor obudowy nie jest wskaźnikiem pojemności. Przedstawiono fragment katalogu kodów dla kondensatorów ceramicznych SMD, gdzie oznaczenia składają się z liter i cyfr: pierwsza litera może oznaczać producenta, druga literę mantysy, a cyfra wykładnik potęgi dziesiętnej pojemności w pikofaradach. Podano tabelę mantys literowych z odpowiadającymi wartościami. Dla kondensatorów elektrolitycznych SMD stosuje się oznaczenia pojemności i napięcia pracy. Wskazano, że schematy płytek głównych są często niezbędne do identyfikacji wartości kondensatorów w urządzeniach takich jak laptopy czy telewizory. W przypadku kondensatorów tantalowych SMD omawiano interpretację oznaczeń typu "107A" jako 100 µF, z napięciem pracy około 10 V, podkreślając trudności w jednoznacznym rozszyfrowaniu kodów i potrzebę uwzględnienia napięcia znamionowego. Wskazano również na praktyczne metody identyfikacji, takie jak pomiar pojemności kondensatora sąsiedniego. W dyskusji pojawiły się przykłady urządzeń, w których wystąpiły uszkodzenia kondensatorów, m.in. laptop Aristo Smart 420 oraz telewizor Philips 21". Wygenerowane przez model językowy.