Dzień dobry kolegom i kolerzankom mam ogromną prośbę o pomoć przy naprawie w/w tv Sanyo model-cem2140p chassis seria a3-c21 panowie uszkodzenie było takie ze na początku zerwało obraz po czym znikną i poszedł sie do kosza tranzystor BU508 izolowany po czym jak wymieniłem w/w tranzystor zaczeło tak strzelać wysokim ze z pod kaptorka kineskopu łuki takie ze po całym kineskopie zaczeły biegąć i strzelać zaczoł dzis własnie wsadzilem nowe trafo i tranzystor bu508 po czym zaswiecil ale zwęrzony po czym jak ponownie go włączylem to juz nie startuje swieci tylko diodka od standrbay i nic sie nie dzieje ani petla ani nic nie startuje na stabilizatorku 12 v nie mam kompletnie nic najgorsze jest to ze nie mam schematu do niego i nie wiem w co wsadzic rece jesli chodzi o ten tv prosze o jakies konkretniejsze pomoce sugestie itp mam do dyspozycji miernik oscyloskop i dość wiedzy no nie na tyle by poradzic sobie z tą usterka po za tym po wyjeciu wtyczki zasilania słychac jakieś takie gwizdy ja by z okolicy trafa ciche ale dziwne jak by sie cos rozładowywało jeszcze jedno pytanko jest tam tranzystor z srodkowa noga złączony symbole jego na plycie to ic-791 do czego on jest prosze o wszelka rade dziekuje bardzo
Dziekuje koledze za pomoc okazała sie bardzo istotna po w/w wskazowkach tv zadzialał Ps. ten schemat jest w wersji okrojonej poprostu tylko fragmęt sie pociągną nie wiem dlaczego jesli znajde skaner to zapodam na upload okazało si e ze mam w swoich zbiorach dzieki jeszcze raz i pozdrawiam
Dziekuje koledze za pomoc okazała sie bardzo istotna po w/w wskazowkach tv zadzialał Ps. ten schemat jest w wersji okrojonej poprostu tylko fragmęt sie pociągną nie wiem dlaczego jesli znajde skaner to zapodam na upload okazało si e ze mam w swoich zbiorach dzieki jeszcze raz i pozdrawiam