logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony RX-77 - niestabilne działanie panelu i przycisków, co sprawdzić?

dariohaker 15 Lut 2003 12:52 3577 10
REKLAMA
  • #1 101484
    dariohaker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam wiezyczke sony RX-77 strasznie glupieje czasmi panel przedni dziala mozna cos regulowac dzialaj przyciski a czasami wisi nie reagujac na przyciski. A czasami jak jakis klawisz nacisne wylacza sie do standby ( ale ta sytuacja zadko sie zdarza). Moze byc winny procek TMP87CH47U - 4103 czy podmienic kwarc 8 MHz od procka 3 nozkowy na zwykly z dodatkowymi kondensatorami. A moze winne zasilanie. Bo procek w North Koszalinie kosztuje ponad 200 pln. Co mozna zrobic od czego zaczac? Wielki Dzieki..
  • REKLAMA
  • #2 101789
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2341
    Jak Sony to możliwe ,że masz zimne luty, nie powiedziane że występują tylko w telewizorach.
  • REKLAMA
  • #3 102015
    dariohaker
    Poziom 11  
    Polutowalem całą plyte przednia i nic poprawy. Moze kwarc perzy procku podmienic. Czy moze byc tam zwykly kwarc z dowma kondensatorami?
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #4 102715
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    cześć...
    jeśli zauważyłeś również..że na wyświetlaczu (o ile ma :P )....są rozmazne bądź ciemniejsze cyfry - litery.....wymieniaj kwarc!
    pzdr
  • #5 1523013
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Mam podobny problem jednaki miklawisze działają, gorzej z pokrętłem głośności. Kręce wprawo a ono lata idzie o 3 do przodu a potem o 5 się cofa, potem znowu w góre i znowu w dół i tak na okrągło lata. Jak wlewo kręce to jest to samo. Jeszcze jedno jak zdemontowć panel przedni bo odkręciłem wzystkie śrubki i dwie płytki połączone z tą płytką mostkami ale nic nadal się czyma.

Zgóry dziękki
  • #7 1612020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1635194
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    stary numer wieszaja ci sie switche na frontpanelu a jog rozbierz i oczysc powieszchnie stykowe i styki ze smaru oporowego i bedzie oka

BarT
  • #9 1644929
    Robetoman
    Poziom 12  
    Miałem podobny problem z przyciskami gdy dawłem głośniej wieża mi sie wyłanczała a rozwiązałem go w ten sposób ze wymontowałemje z płytki delikatnie przyciski zrywałem wierzchnią blaszkę ze styku poczym wyciągałem wewnetrzną blaszkę spryskiwałem ją płynem do czyszczenia potencjometrów składałem ją na nowo co jest czasami ciężko zrobić trzeba bardzo uważac ale jak się uda działanie takiego przycisku jest idealne
  • #10 2832519
    aru
    Poziom 10  
    Czesc,

Wlasnie zrobilem tak jak Ty, ale teraz mam problem.
    Pytanie: czym przymocowales gorna blaszke z powrotem na miejsce ? :)
    Moze jakis klej ?

Pozdr.
    aru
  • #11 2834811
    aru
    Poziom 10  
    Ok, nie wazne - kupilem nowe switche, troche inne niz te oryginalne (przed chwila je wlutowalem) i wszystko ok smiga.

Wydaje mi sie ze te, co kupilem beda nawet lepsze niz oryginalnie montowane w tych wiezach. Z ciekawosci zdemnotowalem oba w celach edukacyjnych i okazalo sie, ze firmowki maja dodatkowa cienka blaszke polozona pod ta okragla sprezynujaca, byc moze to jest powodem krotszej ich zywotnosci ? :|

Pozdrawiam.
    aru

Podsumowanie tematu

✨ Wieża Sony RX-77 wykazuje niestabilne działanie panelu przedniego i przycisków, objawiające się brakiem reakcji lub samoczynnym przełączaniem do trybu standby. Możliwe przyczyny to zimne luty na płytce, uszkodzony kwarc 8 MHz przy procesorze TMP87CH47U-4103 lub problemy z zasilaniem. Zalecane jest przelutowanie wszystkich połączeń, szczególnie na froncie, oraz wymiana lub czyszczenie kwarcu wraz z kondensatorami. Problemy z przyciskami można rozwiązać przez demontaż i dokładne oczyszczenie styków, a w razie potrzeby wymianę przełączników na nowe, nawet nieoryginalne, które mogą mieć lepszą trwałość. W przypadku pokrętła głośności warto rozebrać i wyczyścić styki oraz usunąć smar oporowy. Dodatkowo, wyświetlacz może wskazywać na uszkodzony kwarc poprzez rozmazane lub ciemniejsze znaki. Problemy z pilotem (model RM-SR5) są trudne do naprawy ze względu na brak dostępności części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA