logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ powrotu serwa skrętu kół RC bez sprężyny?

bouncy1 28 Maj 2011 22:01 3994 6
REKLAMA
  • #1 9554428
    bouncy1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam kłopot z serwem do skrętu kół w moim niedoszłym modelu RC, otóż muszę zrobić jakiś układ aby koła powracały do punktu początkowego ponieważ nie można zastosować sprężyny bo jest za duża przekładnia. Macie może jakieś pomysły, najlepiej coś prostego na styczniku, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9554553
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    mam kłopot z serwem do skrętu kół

Wyjaśnij o co dokładnie chodzi , co ma znaczyć powrót do punktu początkowego jeżeli masz typowe serwo to do jakiej chcesz powracać pozycji ? co to za serwo do którego chcesz stosować aż styczniki
  • REKLAMA
  • #3 9554567
    bouncy1
    Poziom 9  
    Właśnie o to chodzi że serwo to samoróbka z silnika z wkrętarki i jak się skręci koła to chce żeby wróciły one do pozycji początkowej czyli ustawienia na wprost.
  • #4 9554698
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ile waży ten pojazd że do skrętu potrzebny jest silnik z wkrętarki , aby cokolwiek pozycjonować potrzebny jest sygnał zwrotny położenia , najprościej potencjometr dalej to praktycznie układ o identycznym działaniu jak typowe serwo modelarskie uwzględniając prąd silnika jeżeli sterujesz to typowym sygnałem 1-2ms . Jeżeli w inny sposób to napisz w jaki na przekaźnikach to można zbudować mostek H a nie całe pozycjonowanie bo wyjdzie z tego szafa sterownicza .
  • REKLAMA
  • #5 9554725
    bouncy1
    Poziom 9  
    Sterowanie normalne, "model" ma ważyć ok. 20kg, jak zrobić ten układ z potencjometrem bo jeśli najprostsze to może mi sie uda?
  • Pomocny post
    #6 9555222
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Chyba niezbyt uważnie czytasz
    Cytat:
    aby cokolwiek pozycjonować potrzebny jest sygnał zwrotny położenia , najprościej potencjometr dalej to praktycznie układ o identycznym działaniu jak typowe serwo modelarskie uwzględniając prąd silnika

W przypadku kiedy pozycjonowanie ma ograniczony kąt obrotu najprościej zastosować potencjometr to wszystko dalej to musisz wykonać typowy układ elektroniczny jak w serwie modelarskim można spróbować dorobić stopień mocy dla typowego układu elektronicznego z serwa przykład masz http://www.elportal.pl/pdf/k13/33_01e.pdf poszukaj w sieci może będą bardziej konkretne rozwiązania .
    Nie wiem jak masz to rozwiązane mechanicznie ale czy nie prościej poszukać serwa o większej mocy niż budować układ od podstaw , układ skrętny powinien chodzić dość lekko chyba że to konstrukcja jak z poczciwego malucha .
  • REKLAMA
  • #7 9556226
    bouncy1
    Poziom 9  
    Widze że nie jest to takie proste i łatwiej będzie kupić gotowe serwo, mimo wszystko dzięki za pomoc.

A można by wyjąć elektronikę z jakiegoś taniego serwa i podpiąć ją pod jakiś większy silnik przez jakiś wzmacniacz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zbudowania układu powrotu serwa skrętu kół w modelu RC, który nie może korzystać ze sprężyny z powodu dużej przekładni. W odpowiedziach zasugerowano użycie potencjometru do pozycjonowania, co jest analogiczne do działania typowego serwa modelarskiego. Wskazano również na możliwość wykorzystania elektroniki z tańszego serwa w połączeniu z mocniejszym silnikiem. Użytkownik rozważa zakup gotowego serwa, uznając, że budowa układu od podstaw może być zbyt skomplikowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA