logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuteczne usuwanie korozji w Skodzie Fabia przy rancie przedniej szyby

wopor 29 Maj 2011 17:15 28040 27
  • #1 9556786
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Witam, trafiła do mnie z 2 lata temu Fabia miała korozję w okolicy rantu przedniej szyby. Szyba wyjęta, oczyszczone miejsce cortaninem, przesmarowane, potem podkład na blachę itd, i co? Znowu wyłazi rudy! Macie koledzy jakiś system na korozję (może chemia poszła do przodu a ja ostał w tyle? :D ) Naprawa poprzednia wykonana zgodnie z zaleceniami wszelakimi, wklejka szyby również, czy te fabianki tak lubią rudego :D Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 9556836
    stanislaw56
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Witam. Ja osobiście takie ogniska wycinam, rdza pewnie przełazi od drugiej strony. Pozdrawiam.
  • #3 9556854
    CoolioTD
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    To wszystko zależy od osoby, która to robiła. Jeśli chodzi o korozję to w zależności od stopnia jej zaawansowania jest ją coraz ciężej wyrzucić. Podstawa to dobrze wyczyścić blachę tak, aby nie było na niej nawet kropki rdzy, ponieważ po max 6 miesiącach i tak wyskoczy pierwszy pęcherzyk. Z mojego doświadczenia wiem, że najlepszym sposobem walki z rdzą jest zwykłe czyszczenie mechaniczne (szlifierka i tarcza listkowa). Dokładne czyszczenie, ewentualne wstawienie ubytku blachy (gdy korozja jest zaawansowana w stopniu znacznym), szpachel, podkład, baza i lakier. I gdy jest to dobrze wyczyszczone, a nie zagłaskane papierem ściernym nie potrzeba żadnej chemii i rdza nie ma prawa wrócić i wykwitać. Podstawa to pozbyć się korozji.
  • #4 9556932
    tomek70
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Oczyścić , podkład reaktywny , podkład akrylowy , szpachel , podkład akrylowy , lakier. Przestrzegać zaleceń technologicznych. Nie stosować Cortaninu.
  • Pomocny post
    #5 9557020
    marcpol
    Poziom 20  
    Ocena: 145
    wopor - każdy w tym temacie będzie miał inną opinię. Osobiście uważam, że auta które zaczyna rdzewieć należy się pozbyć. Jeśli uważasz inaczej to popularna technologia napraw polega na:

mechanicznym usunięciu rdzy,
    zastosowaniu podkładu epoksydowego,
    podkładu akrylowego,
    szpachlówki
    znów podkładu akrylowego
    na koniec lakier akrylowy lub baz i klar

Ważne jest stosowanie się w zakresie schnięcia, przygotowania powierzchni do kart technicznych danego produktu i w miarę możliwości stosowanie produktów jednego producenta.

A Cortain F, Brunox itpzostaw do pomalowania metalowego płotu, podobnie jak opisywaną wyżej szpachlówkę na goła blachę...

Myślę, że na forach lakierniczych znajdziesz dość informacji na ten temat.
  • Pomocny post
    #6 9558085
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    Nie mamy a tu walą sloganami. Rudego nie usuniesz, możesz go spowolnić. Kupując jak ci radzą środki za kilka stów łącznie. To jak rak w organizmie, jak się komuś wydaje, że wytnie czy wyczyści do białego to już zdrowe - to niech mu się wydaje.;)
    P.S. Nie rozumiem jednego, dlaczego radzący są tak ściśle powiązani ze szpachlówką. Znaczy rozumiem, zawalić, zapaćkać dziurę to i później wyjdzie...Jasne.
  • #7 9583303
    wopor
    Poziom 32  
    Witam, pisałem że naprawa wykonana zgodnie z technologią i po forach nie bede łazić bo 40 lat pracy wystarczy :D pisze czy po usunieciu rdzy mech jest chemia na gołą blache by potem lakierować zgodnie z technologią , syn maluje w komorze więc warstwy sa odpowiednio przesuszone ale nie zawsze da sie usunąć rdze na 100% i dlatego pytam czy jest chemia by to wspomóc , pozdrawiam

Dodano po 54 [sekundy]:

a czemu nie stosować np. cortaninu
  • Pomocny post
    #8 9583368
    AntyOwik
    Poziom 17  
    A zrób test przyjacielu. Zamaluj ten Cortanin na balkonie czy na działce. Byle czym bo to akurat ważne nie jest. Oderwiesz to paznokciem. I zobacz co jest pod spodem.
    Na wódkę czy piwo byś mnie zaprosił jak w Solcu siedzę. Żart, jutro jadę na INR z matką. Później załatwianie rehabilitacji w Szpitalu Wojskowym.
  • #9 9584897
    tomek70
    Poziom 21  
    Żadna chemia nie zwalczy rdzy. Można tylko jak najskuteczniej odciąć dostęp powietrza do ogniska korozji. Są jeszcze środki [na bazie kwasu] które po zastosowaniu na wyczyszczone miejsce spłukuje się wodą , i po tym aplikuje odpowiednie podkłady , ale ja jeszcze tego nie stosowałem. Musisz pytać o to w mieszalni.
  • #10 9585073
    Lord_W
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    wopor napisał:
    ...przesmarowane...

przesmarowane ?

Z własnego (warsztatowego) doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma skutecznej metody na rdzę, jak już się pojawiła w danym miejscu to najlepiej jest w tym miejscu wymienić blachę, jest to najdroższe rozwiązanie (no może poza zmianą samochodu :) ) ale zarazem najskuteczniejsze. Czyszczenie nawet najdokładniejsze i ponowne lakierowanie pomaga z reguły na chwile.
  • #11 9587294
    wopor
    Poziom 32  
    Witam, bez urazy ale wiem tyle co na początku wymień wytnij wspawaj , itd, czy są preparaty chemiczne wspomagajace by spowolnić działanie rdzy?.
  • #12 9587971
    tomek70
    Poziom 21  
    Spowolnić działanie rdzy- użyć środków jak najskuteczniej odcinających dopływ powietrza do ogniska korozji. Podkład reaktywny + podkład akrylowy, lub podkład epoksydowy.Osobiście preferuję reaktywny + akrylowy , a najważniejsze w tej naprawie to dokładne oczyszczenie.
  • Pomocny post
    #13 9588009
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Dlaczego akrylowy? Epoksydowy dużo lepiej trzyma, a akrylowy to tylko wygodniejszy w obróbce.
  • #14 9591428
    tomek70
    Poziom 21  
    Akrylowy jako warstwa izolacyjna , trzymać ma reaktywny. Tak jak piszesz - akrylowy lepszy do obróbki.
  • #15 9591471
    AntyOwik
    Poziom 17  
    tomek70 napisał:
    Akrylowy jako warstwa izolacyjna , trzymać ma reaktywny. Tak jak piszesz - akrylowy lepszy do obróbki.

Epoksydowych "reaktywnych" nie ma czy o co teraz chodzi? Jak działają podkłady reaktywne?
  • #16 9591517
    robokop
    Ocena: 6357
    Żaden podkład aktywny/reaktywny/niewiadomo jaki nie zatrzyma korozji. Jedyne wyjście szlifowanie do zdrowej blachy, bądź wymiana elementu - jeśli rama przedniej szyby zaczyna gnić, to w przypadku Skody sugeruje topielca/auto odbudowane po zdarzeniu. Korozja zawsze wyjdzie, czymkolwiek nie była by zamaskowana.
    Tak że odpowiedź na zadane pytanie brzmi - szlifierką.
  • Pomocny post
    #17 9591549
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Na podszybiu Roberto to niczym. Już wlazło. Na rantach to wyłazi od środka.
    Dlatego nienawidzę lakierników, im więcej napaćkają, to im się wydaje że jest super. A że często paćkają z premedytacją...
  • Pomocny post
    #18 9591573
    ociz
    Ocena: 3475
    Reaktywny oczywiście epoksydowy, i daje się go tylko na goły metal bo się w niego wżera, a dla optymalnego efektu warstwa musi być bardzo cienka. Potem ze 2 warstwy zwykłego epoksydowego i rdza nie ma szans. Akrylowy wchłania wilgoć więc musi być dokładnie pokryty lakierem.
    Na moją Astrę już z 20l piasku wydmuchałem a jeszcze nawet połowy nie wyczyściłem. :D
  • Pomocny post
    #19 9592023
    tomek70
    Poziom 21  
    Podkład epoksydowy stosuje się z utwardzaczem i można na niego stosować poliester[szpachle]. Podkład reaktywny[trawienny , kwasowy] jest nietrwały jako powłoka , dlatego stosuje się na niego podkład akrylowy jako warstwa izolująca , przygotowująca pod dalsze warstwy. Reaktywny stosuje się w przypadku niemożności idealnego oczyszczenia ogniska korozji , jeżeli blachę mamy całkowicie oczyszczoną stosujemy epoksyd[skraca czas naprawy o jedną warstwę]
  • #20 9592033
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 521
    A słyszano o dawnej i dobrej metodzie CYNOWANIA - dobrze wyczyszczoną blachę smarujemy pastą lutowniczą (taką do lutowania rurek co miedzianych np.) potem lekko palniczkiem na propan i troszkę cyny i mamy ładną powłokę z cyny.
    Potem jak reszta radzi podkład itd.
  • Pomocny post
    #21 9592055
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Zażarta dyskusje więc dopiszę coś z moich doświadczeń. Dość dawno temu Miałem lifting blacharski i wstawiłem pojazd do warsztatu blacharz - lakiernik. Gość trochę przeciągał naprawę więc nękałem. i kiedy widziałem, że właśnie wykonał naprawy blacharskie i samochód postawił na dworze zagaiłem, że winien lakierować niezwłocznie. Odpowiedz fachowca była rozbrajająca. To, że trochę zardzewieje nie jest żadnym problemem. Nawet będzie trochę lepiej ponieważ powłoki lakiernicze będą się lepiej trzymały blachy. Czyli można mieć różne teorie w sprawie.
  • Pomocny post
    #22 9592438
    robokop
    Ocena: 6357
    mczapski napisał:
    . Odpowiedz fachowca była rozbrajająca. To, że trochę zardzewieje nie jest żadnym problemem. Nawet będzie trochę lepiej ponieważ powłoki lakiernicze będą się lepiej trzymały blachy. Czyli można mieć różne teorie w sprawie.

Co widać było na "maluchach", "Polonezach" czy "Fordach" z Płońska.
  • Pomocny post
    #23 9592510
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    wopor napisał:
    Witam, trafiła do mnie z 2 lata temu Fabia miała korozję w okolicy rantu przedniej szyby. Szyba wyjęta, oczyszczone miejsce cortaninem, przesmarowane, potem podkład na blachę itd, i co? Znowu wyłazi rudy! .

To robota pewnie tych cepów od wymiany szyb, setki aut już z tym widziałem, to u nich na porządku dziennym jest. Przy wycinaniu starej szyby jadą ostro po blasze tak że lakier/podkład/ocynk szlag trafia. Zapewne już rdza głęboko weszła. Próbuj się mechanicznie pozbyć. Środki w stylu fosol (zmywany wodą jak ktoś pisał wyżej) i tak nic nie dają na dłuższą metę - zawsze wychodzi jak niedoczyszczone mechanicznie, nieważne ile tego fosolu wylać. Musisz się pozbyć także wżerów, nie tylko nalotu. Blacha musi lśnić, może nawet wyciąć kawałki - co za problem zaspawać świeżą blachą - tylko przypominam o zabezpieczeniu jej od środka.
    Najgorsze jest niestety na łączeniach kilku blach jak wyłazi od środka.
  • #24 9592694
    wopor
    Poziom 32  
    Robert samochód nie topiony :D bo kol żony , a post troszke prowokujacy był bo fabianki coś chyba miały nie tak zrobione bo ta była reklamowana już na gwarancji i też wylazło po 1,5 roku, blacha lśni jak pupcia niemowlaka :D a i tak pewnie wlezie rudy , inaczej byśmy głodni chodzili , kol Jarosx pozdrów Łódż moje rodzinne miasto :D Łódż rules :D , pozdrawiam.
  • #25 9595841
    stanislaw56
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Kolega Jarosx9 napisał, To robota pewnie tych cepów od wymiany szyb .
    Sam wycinałem i wklejałem szyby, było to konieczne przy naprawach po wypadkowych, ale żaden samochód z tego powodu nie z korodował. Gnicie rantu ramy okna powoduje woda skraplająca się na wewnętrznej części szyby, bo tylko ona ma dostęp między dwie blachy ramy okna.
  • #26 9596864
    Mulinka
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Takie są uroki aut które już rudy dopadł: czyścisz, wycinasz, malujesz a tu znowu wyłazi. Prędzej czy później i tak wyjdzie. Polecam cierpliwość i dokładniej czyścić bez kontaktu z wodą potem dobre pokrycie podkładami, lakier i gotowe a wtedy rudy odwiedzi cię trochę później niż zwykle.
    Pozdrawiam.
  • #27 9600747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 9682415
    wopor
    Poziom 32  
    Pewnie już nic nowego nie bedzie ,pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem skutecznego usuwania korozji w Skodzie Fabia, szczególnie w okolicy rantu przedniej szyby. Użytkownicy podkreślają, że kluczowe jest dokładne mechaniczne oczyszczenie blachy, aby usunąć wszelkie ślady rdzy, a następnie zastosowanie odpowiednich podkładów, takich jak podkład epoksydowy i akrylowy. Wskazano, że Cortanin nie jest zalecany, a najlepsze efekty można osiągnąć poprzez stosowanie podkładów reaktywnych oraz akrylowych. Wiele osób sugeruje, że w przypadku zaawansowanej korozji wymiana blachy może być najskuteczniejszym rozwiązaniem. Dyskusja zawiera również ostrzeżenia przed stosowaniem chemii, która nie zatrzyma korozji, a jedynie spowolni jej rozwój.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA