Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Elektrolux EW 876 F - złe wykonywanie programu

wujot123 29 May 2011 22:55 3482 5
    wujot123
    Level 2  
    Mam zadziwiające uszkodzenie pralki. Wszystko działa jakby prawidłowo, ale od wczoraj coś się zmieniło: po zakończeniu każdego programu pranie jest mokre. Sprawdziłem co jest powodem - po prostu po ostatnim wirowaniu zamiast stanąć i się wyłączyć, pralka pobiera wodę, następnie ją wypusza i dopiero wtedy się wyłącza.

Rozebrałem i oczyściłem moduł sterowania W2C01352 (był ubrudzony po obu stronach płytki czarnym nalotem). Po oczyszczeniu delikatną szczotką z dołaczonym odkurzaczem płytka wygląda jak nowa. Na oko nie widać zimnych lutów ani żadnych nieprawidłowości. Na wszelki wypadek na złączach krawędziowych użyłem jeszcze preparatu "Kontakt".
    Ale po zmontowaniu i ponownym uruchomieniu pralki - problem pozostał bez zmian.

Czy możliwe, że to program w pamięci stałej się tak uszkodził? Czy możliwe jest jego ponowne wgranie? Czy ktoś w ogóle się spotkał z podobnym problemem? No i przede wszystkim czy ktoś ma pomysł, jak to naprawić?

Pozdrawiam
    toudikat
    Level 19  
    Masz uszkodzoną pompkę spustową od wody.
    Programator ma określony czas na wykonanie danego zadania, jak coś jest nie tak programator zawiesza się i wyświetla kod błędu.
    Napisz co widać.
    wujot123
    Level 2  
    Na diodach wszystko jest tak, jakby był wykonywany normalny program. Np. włączam samo wirowanie ("F" na programatorze), zapala się lampka wirowania, pralka po kilku cyklach lewo/prawo zaczyna wirować, obroty kolejno wchodzą aż do maximum, po czym wirowanie się kończy, obroty zwalniają i gdy już bęben zwalnia, słychać że bieże wodę. Po nabraniu - wyłącza branie wody, włącza pompkę spustu i po kilkudziesięciu sekundach staje jakby nigdy nic, zwalnia blokadę drzwi i gasi lamkę blokady, jednocześnie zapalając najniższą lamkę że program zakończony. Wszystko wygląda prawidłowo, oprócz mokrego prania.

Wodę wypuszcza i nabiera normalnie, na oko bez żadnych zacięć (filtr spustowy oczyściłem). Tak jak pisałem, przed zakończeniem pracy jeszcze wypusza tę bez sensu nabraną wodę, więc w bębnie jest sucho, ale pranie jest mokre, bo właśnie zostało zmoczone finalnym poborem wody).

Pozostaje tylko pytanie, dlaczego włącza ten finalny pobór wody? Wygląda, jakby pralka po prostu lekko "zgłupiała" :-).
    wujot123
    Level 2  
    Przy pierwszym uruchomieniu trybu serwisowego pralka pokazała na lamkach: 2 3 4 8 (zakładając, że najwyższa ma numer 1).

W trybie serwisowym, uruchomionym bezpośrednio po programie "F" (gdy na koniec nabrała i wypuściła wodę) pojawiło się: 2 3 7.

Czy można jakoś zaprogramować od nowa moduł sterujący?
    User removed account
    Level 1  
    wujot123
    Level 2  
    O trybie serwisowym nie mam bladego pojęcia, na forum znalazłem tylko jak wejść, odczytać kod błędu i wyjść :D.
    Czy jest gdzieś do pobrania instrukcja serwisowa tej pralki?