logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł wyświetlacza VFD ze sterowaniem przez I2C

krollew 30 Maj 2011 09:24 8121 4
REKLAMA
  • Moduł wyświetlacza VFD ze sterowaniem przez I2C

Kiedyś w moje ręce wpadła elektronika z uszkodzonej kasy fiskalnej Casio. Były tam 2 wyświetlacze VFD. Leżała i czekała, aż przeglądając stronę Maxima trafiłem na driver do wyświetlaczy VFD oraz sterownik do tych driverów poprzez I2C. Zamówiłem sample, a w międzyczasie przygotowałem PCB.

Wyświetlacz – NORITAKE FG1010RB1 – 10x1, driver MAX6934, sterownik MAX6851.
    Sterownik oraz driver wymagają zasilania 3,3V, natomiast wyświetlacz, o ile dobrze pamiętam do żarzenia 4,3V oraz napięcie anodowe 24V.

Wykonany sterownik dzięki komunikacji przez magistralę I2C jest łatwy do zabudowy w systemach mikroprocesorowych. Po odpowiednim skonfigurowaniu sterownika na początku programu dalsze wysyłanie danych do sterownika (czyt. wyświetlanie na wyświetlaczu) jest bardzo proste. A zastosowań może być wiele.

Poniżej schemat modułu wyświetlacza, zdjęcia oraz kiepskiej jakości film pokazujący pracę wyświetlacza. Zainteresowanym mogę udostępnić wzór PCB oraz (jak znajdę) przykładowy program w BASCOM’ie.

Tu datasheet’y do zastosowanych układów – ich analiza pozwoli odpowiedzieć na wiele pytań:
    http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX6851.pdf
    http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX6922-MAX6934.pdf

Koszt wykonania – w zasadzie brak kosztów – MAX’y za darmo jako sample, wyświetlacze i elementy pasywne z odzysku, laminat z zasobów.

Moduł wyświetlacza VFD ze sterowaniem przez I2C Moduł wyświetlacza VFD ze sterowaniem przez I2C

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    krollew
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: konstruktor, automatyk
    krollew napisał 475 postów o ocenie 153, pomógł 31 razy. Mieszka w mieście Gorlice. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9559955
    miku210
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    Tego modułu używasz w jakimś urządzeniu czy zrobiłeś to w celach edukacyjnych?
  • REKLAMA
  • #3 9561867
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    Póki co moduły nie zostały zagospodarowane, więc można powiedzieć, że zostały wykonane w celach naukowych.

I jeszcze zapomniałem o jednej oczywistej, acz ważnej rzeczy - komunikacja po I²C jest bardzo oszczędna jeżeli chodzi o ilość wykorzystywanych nóżek µC, zwłaszcza jeżeli w projekcie również inne peryferia działają na I²C.
  • REKLAMA
  • #4 9564537
    _WITAXING_
    Poziom 11  
    Witam

Też mam na stanie podobny wyświetlacz, ale nie wiem jak go podpiąć żeby działał. Mógłbyś narysować schematycznie jak podpiąłeś swój wyświetlacz?

Pozdrawiam
REKLAMA