logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik nadprądowy B25 - zwykły czy selektywny ?

---lukasz--- 10 Lut 2010 14:50 30566 21
REKLAMA
  • #1 7673118
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam pytanie czy warto inwestować w bezpiecznik selektywny w Zk bo elektrownia standardowo umieszcza za licznikiem B25 max obciążenia około 17A. Problem powszechnie znany bo prz zwarciu Lz n wali B25.
    w domu selektywność zachowana bo mam na gniazdach B16 i oświetlenie B10A iB6A.
    w sumie rozkład jest taki że od B25A kabel idzie do 3xRDC i tu się rozchodzą na 3xB16 i 4*B10A.
    Zastanawiałem się nad wymianą B25 na C25 lub B32- bo będzie wymieniany licznik nie wiem tylko jaki jest przed licznikiem. Czy od razu zakładać selektywny. Ten bezpiecznik
  • REKLAMA
  • #2 7673139
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Witam!

Zamontowanie B32 wiąże się ze zwiększeniem przydziału mocy i być może wymianą w.l.z.
    Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wyłącznika selektywnego.
  • #3 7673151
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    W umowie z ZE mam 13kW przydział czy w umowie jest gdzieś zapisane jaki bezpiecznik za licznikiem powinien być
    chciałem jeszcze dodać ze przy zwarciu wybija po kolei bezpieczniki czyli B16 i następnie B25A
  • #4 7673175
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Właśnie ta moc podana w umowie wiąże się ściśle z wartością zabezpieczenia. Innymi słowy narzuca ona jego wartość. I nie chodzi tu o zabezpieczenie znajdujące się za licznikiem, ale o to które umiejscowione jest przed licznikiem i użytkownik nie ma do niego dostępu. Jest ono bowiem zaplombowane.
  • REKLAMA
  • #5 7673207
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    W taki przypadku czy mógł byś mi zasugerować jak dobrać bezpiecznik selektywny bo jeszcze z tym się nie spotkałem

Dodano po 5 [minuty]:

Na innym forum przeczytałem taki tekst;

Po prostu - charakterystyki czasowo-prądowe obu bezpieczników przecinają się w jednym punkcie, więc zawsze będzie "wywalać" wszystkie na raz. A dobranie bezpieczników w sposób 16[A] w domu, 25[A] na klatce i 35[A] główny też nie gwarantuje selektywności. "S-ke" i topiki trzeba dobrać w taki sposób, żeby te charakterystyki nie przecinały się w żadnym wspólnym punkcie.pozdrawiam
    czy ten selektywny pomógł by mi w rozwiązaniu problemu ?
  • #6 7673377
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Na przykład coś takiego: http://download.hager.com/hagergroup.pl/files...d/instruction_manuals/Hager/SLS2_info_net.pdf
    Przy tych aparatach należy jednak pamiętać by bezwzględnie przestrzegać wymogów producenta dotyczących lokalizacji zacisków "zasilanie" "odpływ".
    Dużym plusem tych urządzeń jest to, że wyłączona zostaje tylko faza, która tego wymaga.
  • #7 7673435
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    fajnie dzięki poczytałem na forum i to jest dość częsty problem, myślałem ze zwykły S jak jest odpowiednio "stopniowany" czyli b16 b10 b6 to przy zwarciu zadział tylko ten najmniejszy ale się myliłem bo samemu robiąc zwarcie wywala po kolei czyli B6-->B16 aż do głównego na danej fazie. z tego, na natomiast przy obciążeniu bezpiecznika czyli jak przekroczę 10 A przy B6 wywala tylko 1 ten B6 wynika ze zwykł S nie jest selektywny bo ich zadziałanie jest 0,02s czy coś takiego chyba dobrze rozumuje
  • #8 7673484
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Nie baw się kolego w zwarcia, ponieważ może się to bardzo niemile skończyć.
    Tu istotna jest wartość impedancji pętli zwarcia. Jeżeli spowoduje ona zadziałanie wyłącznika o ch-ce C, czyli o dziesięciokrotnej wartości prądu znamionowego aparatu to siłą rzeczy musi spowodować zadziałnie zabezpieczenia o ch-ce B w której wspłczynnik k=5.
  • #9 7673529
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Reasumując żeby nie włączać za każdym razem w rozdzielni głównej gdy jest zwarcie spowodowane nawet żarówką - tu mówię przykładowo, zainstalować bezpiecznik selektywny i wystarczy tzn gość z elektrowni to zrobi. ???
  • #10 7675218
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 7675515
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Witam instalacja nie jest stara bo oddana w 1998r. co do bezpiecznika to jak napisałeś B32 nie da rady bo brak selektywności, dla tego się pytam czy warto inwestować w wyłącznik selektywny, bo od strony elektrowni mam zwykły B25A za licznikiem a będzie gość z elektrowni licznik wymieniać to by mi od razu założył, topikowych racze nie założy

Dodano po 9 [minuty]:

Może ja źle rozumiem pojęcie selektywność??
    Bezpiecznik główny lub bezpiecznik gałęziowy nazywany jest selektywnym, jeżeli bezpiecznik gałęziowy spowoduje usunięcie wszystkich sytuacji przetężenia, zanim nastąpi otwarcie bezpiecznika głównego. Selektywność jest pożądana, ponieważ ogranicza ona przerwę dopływu prądu tylko do tej części obwodu, który uległ przeciążeniu lub zwarciu.
    Przy czym bezpieczniki typu S jak czytałem w innym w temaciehttps://www.elektroda.pl/rtvforum/topic386903-30.html
    nie maja selektywności i wybijają po kolei w chwili zwarcia
  • REKLAMA
  • #12 7676697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7679485
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Bronek22 napisał:
    Pod względem przeciążenia to będzie to selektywne.
    Ale w przypadku zwarcia wylecą wszystkie po kolei i nie będzie selektywności.
    Dlatego przedlicznikowy powinien mieć zwłokę. Co bardzo łatwo zrobić w topiku,
    natomiast w automacie to skomplikowane i kosztowne urządzenie. Ok. 200 zł. szt.
    Bronek

Zaryzykuje z wyłącznikiem selektywnym 200zł ta się jakoś jeszcze przeżyć, tylko teraz Pan od wymiany licznika coś zaniemógł :(
  • #14 7681450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7686405
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Zastanowię się nad tym topikiem
    Tak na marginesie do silników o ciężkim rozruchu stosuje się bezpieczniki o charakterystyce D czy E
  • #16 7686748
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    C i przełącznik gwiazda trójkąt
  • #17 7686919
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    Myślę, że temat można zakończyć.
  • #18 7687348
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7691548
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Tak ale ja nie pytam się o wyłącznik tylko o bezpiecznik do ciężkiego rozruchu bo wydaje mi się że w charakterystyka jest chyba C a potem D
  • #20 7691959
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 7692098
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1499
    Uzupełniając odpowiedź kol. geguś dodam-
    aM - wkładki topikowe o niepełnozakresowej zdolności wyłączania, do zabezpieczania obwodów silnikowych.
    gM - wkładki topikowe o pełnozakresowej zdolności wyłączania, do zabezpieczania obwodów silnikowych.
  • #22 7692148
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Dzięki wszystko już jasne uważam że temat można zakończyć.
    Dziękuje wszystkim za porady i odpowiedzi.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru między wyłącznikiem nadprądowym B25 a selektywnym. Użytkownik zastanawia się nad wymianą B25 na B32 lub C25, aby poprawić selektywność w instalacji elektrycznej, gdzie obecnie występują problemy z wybijaniem bezpieczników przy zwarciach. Uczestnicy forum podkreślają, że selektywność jest kluczowa, aby uniknąć wyłączania wszystkich bezpieczników w przypadku przeciążenia. Zwracają uwagę na konieczność doboru odpowiednich charakterystyk czasowo-prądowych bezpieczników, aby zapewnić ich współdziałanie. Wskazano również na możliwość zastosowania wyłączników selektywnych, które mogą poprawić sytuację, ale są droższe. Użytkownik planuje zainwestować w wyłącznik selektywny, mimo że istnieją tańsze alternatywy, takie jak topiki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA