logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz regulowany 0-24V, 5A? Koszt i schematy

wloszek 12 Lis 2004 13:55 2525 8
REKLAMA
  • #1 980050
    wloszek
    Poziom 11  
    Mam pytanie. Chcę złożyć fajny zasilacz z regulowanym napieciem najlepiej od 0-24 lub wiecej, o dopuszczalnym prądzie ok. 5A.
    Szukałem na elektrodzie ale nie znalazłem taki z którego byłbym zadowolony. Jeżeli ktoś ma opis do takiego zasilacza, lub zna strone w internecie z takim opisem byłbym bardzo wdzięczny za jej podanie.
    Ile moze mnie kosztować taki zasilacz?
    Za każdą udzieloną pomoc z góry wielkie dzienki:D
  • REKLAMA
  • #2 980185
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Ocena: 381
    A taki z którego byłbyś zadowolony to jaki, bo na elektrodzie jest mnóstwo interesujących projektów, i nie mów, że nie możesz nic dla siebie znaleźć. Więc może podasz jakieś szcegóły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 982567
    wloszek
    Poziom 11  
    Już je przeglądałem, większość z nich to stare schematy, a do takich trudno znaleźć części. Mi chodzi o coś nowszego, przeglądnołem dużo stron i nic nie mogłem znaleźć, i jeszcze jeden problem jeżeli zdecydowałbym sie na któryś z ty na tej stronce którą mi podałeś miałbym kłopot z uruchomieniem. Nie zabardzo umiem zaprojektować płytke a łączyć w pająka - za bardzo skomplikowane, dlatego prosiłem o cały opis.
    Znalazłem całkiem ciekawy zasilacz, jeżeli ktoś mógłby poradzić czy to dobra konstrukcja
    Załączniki:
    • zasilacz regulowany 0-24v 2a.djvu (228.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 982709
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Jeśli nie potrafisz złożyć zasilacza to proponuję wizytę w sklepie, jesteś początkującym elektronikiem i w zupełności wystarczy ci zasilacz zrobiony na lm317.
  • #6 983222
    wloszek
    Poziom 11  
    Kupić moze każdy, złożyć mogą tylko nieliczni. Mimo że jestem elektronikiem amatorem mam podstawową i najprzydatniejszą wiedze.
    Jeżeli byłbyś uprzejmy wyrazic zdanie na temat tego zasilacza byłbym bardzo wdzieczny.
    Pozdrawiam.
  • #7 983805
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Jeśli parametry tego zasilacza są odpowiednie dla Ciebe, to nie masz się co zastanawiać tylko lutownica do ręki i do dzieła, parametry są ok. Regulacja prądu i napięcia, zabezpieczenia. Życzę powodzenia. A co do pająka odradzam, polecam, chociażby jakąś płytkę uniwersalną.
  • #8 983866
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    .. tak przez parę lat "klejenia" nasuwa mi się, że napięć poniżej 3V i powyżej 30V używa się raczej rzadko... nie mówiąc o prądach powyżej 2A....
    inne napięcia i wyższe prądy to tylko do bardzo konkretnych zastosowań ( a i tak często sprowadza się do tego, że urządzenie budowane albo naprawiane ma swój zasilacz i nie ma potrzeby stosować jakiegoś uniwersalnego)... może zamiast regulowanego, zrób taki z kilkoma napięciami (np. +3, +5, +12, +15, i takie same ujemne), wtedy stosujesz albo scalone stabilizatory albo LM317 (jeden z przełącznymi rezystorami lub kilka) i możesz wykorzystać różne odczepy trafa zmniejszając straty
    ..można też wykorzystać zasilacz od PC-ta (tak jak tutaj: http://web2.murraystate.edu/andy.batts/ps/powersupply.htm )
    .. nno oczywiście, jeśli chcesz się pobawić i zbudować sobie coś ambitnego ( w jak najlepszym rozumieniu) to tylko należy pochwalić...
    tu masz jeszcze jeden link: http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/circuits.htm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza regulowanego o zakresie napięcia 0-24V i prądzie do 5A. Autor poszukuje nowoczesnych schematów i opisów, które umożliwiłyby samodzielne złożenie urządzenia, unikając przestarzałych projektów trudnych do realizacji ze względu na dostępność części. Wskazano, że na forum Elektroda dostępnych jest wiele projektów, jednak autor preferuje pełne opisy i łatwiejsze do wykonania konstrukcje, unikając montażu "w pająka". Sugerowano użycie popularnego stabilizatora LM317 jako prostego rozwiązania dla początkujących, choć autor oczekuje bardziej zaawansowanego projektu. Podkreślono znaczenie stosowania płytek uniwersalnych zamiast montażu przewlekanego. Wskazano alternatywne podejścia, takie jak zasilacze z kilkoma stałymi napięciami (np. 3V, 5V, 12V, 15V) z wykorzystaniem scalonych stabilizatorów lub LM317 z przełączanymi rezystorami oraz wykorzystanie zasilaczy komputerowych jako bazy. Podano linki do przykładów schematów i projektów zasilaczy regulowanych. Koszt budowy zależy od zastosowanych elementów i stopnia zaawansowania projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA