czareqpl napisał:
Jak autor pofatyguje sie w okolice galerii mokotów w Warszawie to dostanie odemnie za darmo jedna sztuke. No big deal...
Pinout tego ukladu jest banalny. Mozna sie latwo dolutowac pod pady, tory prądowe pociagnac plecionka lub gruba linka.
No tak, ale:
GwarDD1337 napisał: Wcześniej podjąłem budowe zasilacza ale po zmontowaniu wszystkiego nie działało tak jak chciałem i się poddałem.
Dyskwalifikuje podane rozwiązanie. W mojej ocenie oczywiście. Zresztą to trochę by było chałupnictwo, ale fakt układ jest bardzo ciekawy, nie widziałem go wcześniej.
Dodano po 25 [minuty]:
zybex napisał: Można jeszcze prościej zrobić zasilacz o dużej wydajności prądowej. Tu schemat z użyciem regulatora LM338K.
Możliwości jest mnóstwo, ale w tym przypadku to bym się bał by dostać oryginał tego LMa

Bo one chyba podrabiane jak mało który. No i drogie.
Swoją drogą, to nie lepiej kupić jakiegoś gotowego chińczyka, fakt o mniejszych napięciach, prądach, ale w obudowie i gwarancji?
Jak zajdzie potrzeba czego większego, specjalnego to wtedy się zabrać za zasilacz już z jakimś doświadczeniem na karku?
GwarDD1337 napisał: Po wyprostowaniu transformator daje około 36V więc to daje duże możliwości w sprawie parametrów zasilacza, dlatego szukam takiego "mocnego zasilacza".
No nie wiem, mi wychodzi, że przy znamionowym obciążeniu da nie więcej jak 32V, +- wahania sieci zasilającej. Ale mniejsza z tym.
Możliwości jakie daje to alternatywne źródło ogrzewania w domu. Bo gdyby tak były uzwojenia 2x12, a nie jedno 24V to byłby znacznie lepszy do zasilacza niż obecny.
Dlatego pomyślał bym o gotowcu za 120 -150pln (15V,5A można dostać), a jak zaszła by potrzeba zasilić coś ponad jego możliwości, to zbudowałbym zasilacz do urządzenia budowanego.
Jeżeli coś budujemy, co wymaga prądu i napięcia odpowiednio dużego, to i tak to zasilanie musimy dobudować, przecież w tej roli regulowany zasilacz użytkowany nie będzie. A jako podstawa do prób i doświadczeń etc. dla amatora może być ładny, kupny o mniejszych możliwościach, które w większości i tak wystarczają w domowym warsztaciku. Chyba, że autor ma specyficzne wymagania.
Lub wszystkie elementy do budowy zasilacza w domu, z którymi nie wiadomo co zrobić.