logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prosty zasilacz na własny użytek? Szukam schematu.

GwarDD1337 06 Gru 2018 18:42 1014 18
REKLAMA
  • #1 17609141
    GwarDD1337
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, poszukuję prostego do wykonania zasilacza ( nie z electronics labs) do własnych potrzeb, ważne żeby była możliwość regulacji napięcia jak i prądu. Wcześniej szukałem podobnego zasilacza lecz albo miał jakieś nie potrzebne dodatki lub zbyt skomplikowany. Wcześniej podjąłem budowe zasilacza ale po zmontowaniu wszystkiego nie działało tak jak chciałem i się poddałem.

Chciałbym żeby taki zasilacz miał regulacje około 0-30V i 0-4A i może wyprowadzone osobno 12V, żeby to był sprawdzony i działający układ z opisem montażu itp. Mam nadzieje że stawiam nie za duże wymagania.

Budował ktoś coś podobnego?

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 17609190
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Poczytaj o układzie LTM8026. Powinien spełniać Twoje wymagania.
  • #3 17609191
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Przejrzyj ten wątek na elektrodzie.
    Link
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17609242
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    czareqpl napisał:
    Poczytaj o układzie LTM8026. Powinien spełniać Twoje wymagania.

Pytający jest jak widać początkujący. A Ty mu proponujesz układ w obudowie LGA/BGA w dodatku jak go kupi w Polsce to się chyba zdziwię.
    GwarDD1337 napisał:
    poszukuję prostego do wykonania zasilacza

J-035, kit do samodzielnego montażu. Łatwy, tani, prosty w budowie. Na początek dobry. Wątek zaproponowany przez kolegę "janren" też warto przeczytać, ale tam wskazany zasilacz miał tendencję do wzbudzania. Jak się ma oscyloskop to idzie to pewnie opanować.

Zastanów się czy naprawdę potrzebujesz takie parametry. BO rzadko użyjesz 30V i też rzadko 4A. Większość tego nie potrzebuje za wyjątkiem potrzeby budowania takiego zasilacza ;)
    Co do 12V. Jak chcesz mieć osobne wyprowadzenie to ja bym zrobił jeden bazowy jak napisałem powyżej. Oraz drugi moduł, na monolicie LM78xx. Zresztą możliwości jest wiele.
    Do czego chcesz używać tego osobnego 12V?

Tu masz linka do elektrodowego zasilacza. Zbliżony do tego SN z linku powyżej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3130978.html
  • #6 17609318
    GwarDD1337
    Poziom 6  
    Zapomniałem wspomnieć że posiadam chciałbym wykorzystać transformator https://www.mitronik.com/transformator-tst-120-003-24v-5a-indel.html gdyż go posiadam, 12V chciałbym w łatwy sposób zasilić wiatraczek do chłodzenia radiatora oraz wyświetlacz. Po wyprostowaniu transformator daje około 36V więc to daje duże możliwości w sprawie parametrów zasilacza, dlatego szukam takiego "mocnego zasilacza".
  • #7 17609572
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 107
    Prościej się już nie da.
  • #8 17609646
    Robert5
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Witam kolegę , to co kolega napisał cytuję
    " Po wyprostowaniu transformator daje około 36V więc to daje duże możliwości "
    jak Kolega to rozumie przecież to jest pomiar bez obciążenia a transformator w parametrach ma 24V i 5A . Kolega niech zrobi doświadczenie obciąży układ np żarówkami i dokona pomiarów nie przekraczając 5A bo to jest maksymalny prąd i można uszkodzić transformator . Pozdrawiam Robert.
  • #9 17609660
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Jawi_P napisał:

J-035, kit do samodzielnego montażu. Łatwy, tani, prosty w budowie. Na początek dobry.

Sprawdziłem i podstawia się wzmacniacz mocy 100W. O jaki kit zatem chodzi?
  • #11 17609911
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Jak zrobić prosty zasilacz na własny użytek? Szukam schematu. Jak zrobić prosty zasilacz na własny użytek? Szukam schematu. Jak zrobić prosty zasilacz na własny użytek? Szukam schematu.
  • #13 17610225
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Jawi_P napisał:

Pytający jest jak widać początkujący. A Ty mu proponujesz układ w obudowie LGA/BGA w dodatku jak go kupi w Polsce to się chyba zdziwię.

Jak autor pofatyguje sie w okolice galerii mokotów w Warszawie to dostanie odemnie za darmo jedna sztuke. No big deal...

Pinout tego ukladu jest banalny. Mozna sie latwo dolutowac pod pady, tory prądowe pociagnac plecionka lub gruba linka.
  • REKLAMA
  • #14 17610246
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Można jeszcze prościej zrobić zasilacz o dużej wydajności prądowej. Tu schemat z użyciem regulatora LM338K.

• #15 17610296
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    czareqpl napisał:

Jak autor pofatyguje sie w okolice galerii mokotów w Warszawie to dostanie odemnie za darmo jedna sztuke. No big deal...

Pinout tego ukladu jest banalny. Mozna sie latwo dolutowac pod pady, tory prądowe pociagnac plecionka lub gruba linka.

No tak, ale:
    GwarDD1337 napisał:
    Wcześniej podjąłem budowe zasilacza ale po zmontowaniu wszystkiego nie działało tak jak chciałem i się poddałem.

Dyskwalifikuje podane rozwiązanie. W mojej ocenie oczywiście. Zresztą to trochę by było chałupnictwo, ale fakt układ jest bardzo ciekawy, nie widziałem go wcześniej.

Dodano po 25 [minuty]:

zybex napisał:
    Można jeszcze prościej zrobić zasilacz o dużej wydajności prądowej. Tu schemat z użyciem regulatora LM338K.

Możliwości jest mnóstwo, ale w tym przypadku to bym się bał by dostać oryginał tego LMa ;) Bo one chyba podrabiane jak mało który. No i drogie.
    Swoją drogą, to nie lepiej kupić jakiegoś gotowego chińczyka, fakt o mniejszych napięciach, prądach, ale w obudowie i gwarancji?
    Jak zajdzie potrzeba czego większego, specjalnego to wtedy się zabrać za zasilacz już z jakimś doświadczeniem na karku?
    GwarDD1337 napisał:
    Po wyprostowaniu transformator daje około 36V więc to daje duże możliwości w sprawie parametrów zasilacza, dlatego szukam takiego "mocnego zasilacza".

No nie wiem, mi wychodzi, że przy znamionowym obciążeniu da nie więcej jak 32V, +- wahania sieci zasilającej. Ale mniejsza z tym.
    Możliwości jakie daje to alternatywne źródło ogrzewania w domu. Bo gdyby tak były uzwojenia 2x12, a nie jedno 24V to byłby znacznie lepszy do zasilacza niż obecny.
    Dlatego pomyślał bym o gotowcu za 120 -150pln (15V,5A można dostać), a jak zaszła by potrzeba zasilić coś ponad jego możliwości, to zbudowałbym zasilacz do urządzenia budowanego.
    Jeżeli coś budujemy, co wymaga prądu i napięcia odpowiednio dużego, to i tak to zasilanie musimy dobudować, przecież w tej roli regulowany zasilacz użytkowany nie będzie. A jako podstawa do prób i doświadczeń etc. dla amatora może być ładny, kupny o mniejszych możliwościach, które w większości i tak wystarczają w domowym warsztaciku. Chyba, że autor ma specyficzne wymagania.
    Lub wszystkie elementy do budowy zasilacza w domu, z którymi nie wiadomo co zrobić.
  • #16 17610383
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Zasilacz z użyciem LM338 nie pozwoli otrzymać maksymalny prąd w całym zakresie regulowanego napięcia . Maksymalna moc strat nie musi przekraczać 50W ( korpus TO-3 ) . W miarę zwiększenia różnicy między wejściowym i wyjściowym napięciem należy będzie zmniejsząc prąd obciążenia . Tak przy wyjściowym napięciu 5V i wejściowym napięciu 30V różnica złoży 25V, że przy prądzie 4A da 100W strat mocy, to oznacza, że przy takiej różnicy napięcia maksymalny prąd nie musi przekraczać 2A. Nie ciężko przedstawić których gabarytów radiator należy wykorzystać dla efektywnego odprowadzenia ciepła.
  • #17 17610526
    GwarDD1337
    Poziom 6  
    Dzięki wszystkim za pomoc, wykonam jeden z powyższych zasilaczy po skompletowaniu części.
  • #18 17610555
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
  • #19 17611496
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 838
    Witam,
    Moim zdaniem propozycja kol. arturavs to jedyne sensowne w tym przypadku rozwiązanie, szczególnie przy tych założeniach projektowych i wykorzystaniu transformatora z jednym napięciem wyjściowym.
    Kol. aksakal dokładnie wyjaśnił dlaczego wszystkie projekty zasilaczy liniowych nie mają tutaj racji bytu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego schematu zasilacza z regulacją napięcia (0-30V) i prądu (0-4A), z dodatkowym wyjściem 12V. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym układ LTM8026 oraz kit J-035, który jest łatwy w budowie. Wskazano również na możliwość użycia transformatora 24V/5A, który użytkownik już posiada. Podkreślono, że przy projektowaniu zasilacza należy uwzględnić ograniczenia prądowe i cieplne, zwłaszcza przy dużych różnicach napięcia. Użytkownik planuje zbudować zasilacz na podstawie podanych schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA