Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Versa 15 - kłopoty z uruchamianiem i programowaniem centrali.

geomapa 22 Sep 2013 23:11 3666 9
Optex
  • #1
    geomapa
    Level 10  
    Witajcie!
    Mam taki "zgryz" z Versa 15. Włączyłem 9 czujek Paradoxa, 492+. Wejście i garaż są załączane jako finalne a pozostałe natychmiastowe. Problem polega na tym, że jedna z "natychmiastowych" pokazuje w programie , że jest aktywna, to znaczy pokazuje naruszenie mimo iż go nie ma. Dioda się nie zapala a na klawiaturze LCD jest żółta mrugająca (awaria) i naruszenie strefy 1 (jest jedna strefa). Pozostałe czujki działają poprawnie. Zakładam, że jest prawidłowo podłączona ale po długich kombinacjach sam sobie nie wierzę. Praktycy z pewnością spotkali się z tą sytuacją.
    Druga sprawa to czy można skasować listę zdarzeń. Teraz już jest długa a co będzie w przyszłości?
    Kiedy wyświetlę informacje o awariach to są komunikaty w górnym lewym oknie na czerwono o braku podłączeń telefonów, o wyczerpanej baterii pilotów których nie ma. Także system pokazuje więcej czujek niż ma ich faktycznie. Może to jest normalne?
    Chętnie wysłucham Waszych rad, nie jestem profesjonalistą. Może i innym "odważnym" się przyda.
  • Optex
  • Optex
  • #3
    reweriko

    Level 25  
    Prawdopodobnie masz problem ze złym programowaniem centrali.
    Zresetuj centrale i zaprogramuj od nowa.
    problem z otwartymi liniami mimo że wszystko jest okey pojawia się w przypadku "namieszania ze strefami"

    Przypadkiem nie programowałeś 2 stref a następnie usunąłeś jedną z nich ?
    - Linie przypisane do nieistniejących stref sygnalizują (jako otwarta linia)

    zalecam reset centrali...
  • #4
    geomapa
    Level 10  
    Zrobię reset, wpiszę program ponownie i napiszę co się stało.
    Tylko jedna czujka tak się zachowuje a strefa używana jest jedna. Istniejące strefy są dwie. Myślę, że może ta czujka jest uszkodzona albo kabel do centrali (!). Wykazuje awarię gdy ktoś wejdzie (naruszy) jej pole widzenia.Reset nie zaszkodzi.
  • #5
    ferdek16
    Level 17  
    Skoro jest zolta kontrolka to sprawdz co to za awaria. a co do naruszenia to mialem 2 podobne sytuacje w jednej czujka byla lodpieta nie na tym samym kolorze w centrali a ma ona kontrole obecnosci. a w drugim przypadku byl nie docisniety styk sabotazowy
  • #6
    geomapa
    Level 10  
    Styk sabotażowy był niedociśnięty ale poprawiłem. Sprawdziłem podpięcie najbliższej czujki i ta jest identycznie dopięta. Kropka sabotażu nie zapala się już ale świeci nadal zielona kropka (mowa o DloadX) mimo iż nikt nie uaktywnia czujki ruchem. Z klawiatury system daje się zresetować, wtedy nie miga żółta dioda na klawiaturze ale wystarczy przejść pod tą jedną złą by pojawiła się migająca żółta dioda ozn. awarię na klawiaturze. Wówczas na DloadX pali się naruszenie tej czujki na stałe na zielono mimo iz nikt jej nie narusza. Pozostałe czujki zapalają się w DloadX w miarę przechodzenia i gasną. Tylko ta jedna ma problem.
  • #7
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    geomapa wrote:
    wystarczy przejść pod tą jedną złą by pojawiła się migająca żółta dioda ozn. awarię na klawiaturze
    jaka awarie . Ta żółta ( pomarańczowa ) dioda zachęca nas do sprawdzenia z jaką awaria mamy do czynienia. W pierwszej kolejności sprawdź rezystory w czujniku ( czy właściwe, właściwie umieszczone, dobrze przykręcone)

    Pozdrawiam
  • #8
    sosarek

    Level 43  
    Daj screena z DLoadX ze stanem wejść oraz z zakładki programowania wejść.
  • #9
    reweriko

    Level 25  
    Masz możliwe trzy awarie:
    1 źle podpięte rezystory w czujniku.
    2 zastosowałeś złe rezystory do typu 2EOL w czujniku (zamiast 1.1 masz 2.2)
    3 ustawiony zły typ wejścia.

    Osobiście stawiam na złe rezystory !!!
    Oczywiście nie muszę pisać że warto zaglądnąć do historii zdarzeń ... :cry:
    Pozdrawiam.
  • #10
    geomapa
    Level 10  
    Sprawdziłem wszystkie czujniki : w 3 nie było rezystorów (!), w 1 były 2,2k (!) tej która była opisywana jako stale naruszona. Dodatkowo niektóre były źle podłączone do tmp. Teraz zamierzam podłączyć komputer i sprawdzić wszystko jeszcze raz, ew. reset i programowanie od początku. Tak to jest z amatorami ! Napiszę o wynikach.