logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić starą antenę TV na radiową FM 87,5-108MHz?

urbens 03 Cze 2011 10:14 45026 18
REKLAMA
  • #1 9572120
    urbens
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam noszę się z zamiarem zrobienia anteny radiowej, mam do dyspozycji starą antenę telewizyjną. Długość nośnika wynosi ok 160 cm. Zamierzam z niej odbierać stacje z Piask, nadajniki z Lublina (Raabego i UMCS), oraz św. Krzyż. Dlatego prosiłbym o porady dotyczące wykonania.
  • REKLAMA
  • #2 9572530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 9574083
    urbens
    Poziom 11  
    Mieszkam ok 70 km na płd -wschód od Lublina, do Piask mam ok. 50 km a do Kielc ok 180km. Też słyszałem, że telewizyjna antena się nie nadaje, ale chcę ją przerobić, tak żeby była podobna do Yagi 5- elementowej.
  • #4 9575199
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam

Odpowiedź na pytanie z tematu: Najlepszą anteną na UKF CCIR ( 87,5 MHz - 108 MHz) jest oczywiście antena kierunkowa.

Poniżej więcej informacji:

Oto przepis na sprawdzoną POLKATowską 3 elementową antenę Yagi na UKF CCIR (87,5 MHz - 108 MHz) wykonaną z elementów o fi=16mm, oraz nośnika fi=25mm

Mam taką i działa zajefajnie i bardzo dobrze. Na co dzień odbieram na niej stacje do 150 - 200 km i jest OK.

Antena jest zamontowana na 3.metrowym maszcie antenowym, w sumie około 14 metrów nad poziomem gruntu, około 110 m npm.

WYMIARY:

WYMIARY ANTENY YAGI 3 ELEMENTOWEJ
    NA UKF CCIR (88 MHz – 108 MHz)

Zysk G: 3… 4 dBd
     F/B: 10 … 12 dBd
     SWR < 2 (dla 60 ohm ale też i dla 50 i 75 Ohm)

Elementy o średnicy 16 mm, dipol pętlowy (promień zgięcia niekrytyczny).
    Nośnik metalowy o średnicy niekrytycznej około 20 mm x 20 mm lub fi = 25 mm.

DŁUGOŚCI i ODLEGŁOŚCI (w centymetrach):

DŁUGOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ELEMENTÓW:

ELEMENTY z rurek/prętów - fi = 16 mm:

R = REFLEKTOR = 175,6 cm cały,

W = WIBRATOR = DIPOL = 147 cm cały,

D1 = DIREKTOR NR 1 = 125 cm cały.

ODLEGŁOŚCI NA NOŚNIKU ANTENY:

ODLEGŁOŚĆ R-D1 czyli REFLEKTOR - DIREKTOR NR 1 = 76,5 cm całość.

zaś

ODLEGŁOŚĆ R-W czyli REFLEKTOR - WIBRATOR (DIPOL) = 49,5 cm całość.

a więc odległość między W-D1 tj. między WIBRATOR (DIPOL) a DIREKTOR NR 1 = 27 cm, bo 76,5 cm (odl. R-D1) minus odl. R-W to (49,5 cm) to się równa = 27 cm.

Pomiar od śruby na nośniku mocującej element.

Nośnik anteny musi być dłuższy o kilka centymetrów (w przypadku niniejszej anteny) i musi wynosić np 84,5 cm.
    Nośnik metalowy o średnicy niekrytycznej około 20 mm x 20 mm. 2 cm „grubość nośnika” lub rurka okrągła o fi = 25 mm.

Elementy i nośnik muszą być dobrze połączone elektrycznie, wzajemnie odpowiednio równoległe i prostopadłe, dokładność lepsza niż 1 centymetr. Całość oczywiście powinna być dobrze uziemiona / połączona z instalacją odgromową / siecią masą budynku.

Minimalna odległość od podłoża (dachu) około 3 metrów (kosztem pogorszenia nieco parametrów anteny). Optymalna odległość od podłoża (dachu) to minimalnie 12 metrów.
    Odległość od innych anten na tym samym maszcie minimum około 2 metrów.

W przypadku mocowania anteny w polaryzacji pionowej (V) niezbędny jest wysięgnik boczny o długości minimum 0,75 metra (tj. minimum 75 centymetrów).

Konstrukcja anteny oparta na 3 elementowych antenach typu Yagi-Uda produkowanych do upadku ZPHU POLKAT WOJCIESZÓW. Jest to 3 el. Yagi-Uda na UKF CCIR (88 MHz - 108 MHz).

Rysunek Poglądowy.

Pozdrawiam,

-Adam-
  • REKLAMA
  • #5 9582105
    urbens
    Poziom 11  
    A te rurki fi16 można kupić w sklepie, jakimś elektronicznym, czy tym podobnym?
  • #6 9582134
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Rurki możesz kupić w sklepie co sprzedaje metale kolorowe. Średnica nie jest krytyczna. Jak jednak nie wiesz jak się za to zabrać, kup gotową antenę...
  • REKLAMA
  • #7 9582926
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    urbens napisał:
    a te rurki fi16 można kupić w sklepie, jakimś elektronicznym, czy tym podobnym?

Czytam i własnym oczom nie wierzę. :D

Jak napisał kolega androot :
    Cytat:
    Jak jednak nie wiesz jak się za to zabrać, kup gotową antenę...

Aby nie było, że na Forum elektroda.pl podpowiadali coś nie tak i straciłem przy wierceniu np. oko. :cry:

Pozdrawiam.
  • #8 9583608
    MBK
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Z czystym sumieniem mogę polecić trójelementową antenę firmy Dipol.
    Może i nie jest ona wzorem idealnego wykonania, ale użytkuję ją od dłuższego czasu z odbiornikiem Sony XDR-F1HD oraz Sony ST-S370.
    Mieszkam pod Piasecznem i sygnały z Warszawy mam idealne. Również 89,4 - Radio Hobby odbiera bardzo dobrze - Fama Wołomin już niestety nie, ze względu na tłumienie.
    Wspomnę jeszcze, że mogę cieszyć się także stacjami z Olsztyna, Siedlec, Skierniewic w przyzwoitej jakości. Należy wspomnieć, że przy lekko podwyższonych warunkach propagacyjnych pojawiają się stacje z Białorusi (Brześć) oraz tyłem anteny(!) wpada Lwów. Świadczy to niestety o słabym tłumieniu przód-tył, gdyż pojawia się także Radio Alex z Zakopanego. No i oczywiście - stacje z Lublina (np radio eR) także odbieram.
    Jako ciekawostkę mogę podać, że owa antena radzi sobie z odbiorem sygnału o mocy 100mW(!) z odległości ok. 25 kilometrów.
    Antena nie jest droga, sprzedawana jest w dwóch wariantach : normalna i "profesjonalna" - różnią się mocowaniami elementów i uchwytem mocowania do masztu.
    Z czystym sumieniem ją polecam i myślę, że jeżeli zależy Ci na odbiorze stacji z odległości 50-80 kilometrów bedziesz zadowolony.
    Św. Krzyż powinien Ci grać na byle dipolu.
    Adam1000 : do każdego tematu na każdym forum musisz wklejać opis tego polkaciaka?
    Urbens : kup lepiej gotową, a nie majstruj. Raz - jeżeli nie masz doświadczenia to może Ci to sprawić trudności. Dwa : obecna pogoda nie jest sprzyjająca do prac na dworze, jeżeli tam zamierzasz ją robić.
    Pozdrawiam,
    Marcin
  • #9 9585056
    ADEK1000
    Poziom 24  
    MBK napisał:
    Z czystym sumieniem mogę polecić trójelementową antenę firmy Dipol.
    Może i nie jest ona wzorem idealnego wykonania, ale użytkuję ją od dłuższego czasu z odbiornikiem Sony XDR-F1HD oraz Sony ST-S370.
    Mieszkam pod Piasecznem i sygnały z Warszawy mam idealne. Również 89,4 - Radio Hobby odbiera bardzo dobrze - Fama Wołomin już niestety nie, ze względu na tłumienie.
    Wspomnę jeszcze, że mogę cieszyć się także stacjami z Olsztyna, Siedlec, Skierniewic w przyzwoitej jakości. Należy wspomnieć, że przy lekko podwyższonych warunkach propagacyjnych pojawiają się stacje z Białorusi (Brześć) oraz tyłem anteny(!) wpada Lwów. Świadczy to niestety o słabym tłumieniu przód-tył, gdyż pojawia się także Radio Alex z Zakopanego. No i oczywiście - stacje z Lublina (np radio eR) także odbieram.
    Jako ciekawostkę mogę podać, że owa antena radzi sobie z odbiorem sygnału o mocy 100mW(!) z odległości ok. 25 kilometrów.
    Antena nie jest droga, sprzedawana jest w dwóch wariantach : normalna i "profesjonalna" - różnią się mocowaniami elementów i uchwytem mocowania do masztu.
    Z czystym sumieniem ją polecam i myślę, że jeżeli zależy Ci na odbiorze stacji z odległości 50-80 kilometrów bedziesz zadowolony.
    Św. Krzyż powinien Ci grać na byle dipolu.
    Adam1000 : do każdego tematu na każdym forum musisz wklejać opis tego polkaciaka?
    Urbens : kup lepiej gotową, a nie majstruj. Raz - jeżeli nie masz doświadczenia to może Ci to sprawić trudności. Dwa : obecna pogoda nie jest sprzyjająca do prac na dworze, jeżeli tam zamierzasz ją robić.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Z czystym sumieniem odrazdzam Dipolowskie jakiekolwiek wyroby to nie udane podróbki bez wymiarów jak należy i bez parametrów.

POLKAT to sprawdzona konstrukcja od lat i z czystym sumieniem radzę ją wykonać,. a nie wyrzucać pieniędzy w błoto na wyroby Dipola.
  • REKLAMA
  • #10 9585559
    MBK
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    ADEK1000 napisał:

Z czystym sumieniem odrazdzam Dipolowskie jakiekolwiek wyroby to nie udane podróbki bez wymiarów jak należy i bez parametrów.

To wskaż, gdzie można zakupić dobrze wykonane fabryczne anteny na CCIR - jedynie Dipol i Wisat mogą być źródłami zakupu tego sprzętu - Wisat oferuje Hirschmanna, ale jest on droższy od anten Dipola.
    Ja jestem zadowolony ze swojej anteny, nic nie lata, nic się nie wygina, mimo, że przyłapałem wczoraj na niej... Bociana.
    Koledze pytającemu z całą pewnością wystarczy Dipolowska "trójka" i nie sądze, by chciało mu się budować przestarzałą konstrukcję firmy Polkat (wiem wiem, Dipol to też nie jest najnowsza konstrukcja) - samo zebranie elementów może być kłopotliwe.

Pozdrawiam,
    Marcin
  • #11 9585595
    urbens
    Poziom 11  
    Dam radę sam zrobić tą antenę bez problemu, mam jeszcze pytanie czy do puszki anteny trzeba dać symetryzator, czy wzmacniacz FM z zasilaczem, podobnie jak w TV. Jak radzicie panowie?
  • #12 9585604
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Już WISAT jest d.lepszy niż Dipol - z kupnych

A Dipol ... hmmm

Ja na miejscu Kolegi pytającego bym zrobił Yagę 3 el. od początku, elem direktor reflektor i nośnik to rury, które można kupić i dociąć, element - dipol - można wygiąć na giętarce - obie jego połówki, elementy łączniki łączące elementy anteny z boomem (nośnikiem) oraz ucho mocujące antenę do masztu można dorobić jak się ma troszkę inwencji twórczej, zna się zasadę budowy i działania anten Yagi na II pasmo TV. Puszkę antenową do w/w Yagi można dorobić - wykorzystać puszkę elektryczną do instalacji elektrycznych.

POLKAT był gorszy niż TELKOM-TELMOR ale megalepszy niż DIPOL.

A jeżeli coś fizycznie zasługuję na miano nie anteny lub nie udanej kopii anteny to w pierwszym przypadku antena siatkowa a w drugim przypadku wyroby anten na UKF CCIR prod. przez Dipol.

Taka jest fizyczna prawda.

Pozdrawiam,

-Adam-

Dodano po 46 [sekundy]:

urbens napisał:
    Dam radę sam zrobić tą antenę bez problemu, mam jeszcze pytanie czy do puszki anteny trzeba dać symetryzator, czy wzmacniacz FM z zasilaczem, podobnie jak w TV. Jak radzicie panowie?

Zdecydowanie symetryzator na kanały 1-12 TV
  • #13 9585610
    Sebas9k
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_profesjonalna_ar3-ccir-ukf-fm_A8515.htm

Sam mam i polecam. Jest bardziej wytrzymała od zwykłej trójelementowej z dipola, ale wybór w ostateczności należy do Ciebie :-)

Do tego jeszcze przydałby się symetryzator
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_i-iii_C0001.htm
    Przewód koniecznie czarny (może być RG-6 lub Triset-113)
    No i odpowiednie zakończenie wtyku do Twojego radioodbiornika...

Budowanie anteny może być kłopotliwe (najwięcej problemów sprawia wyginanie rurek do dipola)
    Wykorzystywanie perforowanego nośnika od yagi UHF też nie brzmi zbyt solidnie ani estetycznie...

[edit]
    ADEK1000 napisał:
    Już WISAT jest d.lepszy niż Dipol - z kupnych

Prawda, ale są odpowiednio droższe.

ADEK1000 napisał:

A jeżeli coś fizycznie zasługuję na miano nie anteny lub nie udanej kopii anteny to (...) wyroby anten na UKF CCIR prod. przez Dipol.

Przyznać mogę, że antena 9-elementowa z f-my DIPOL na pasmo UKF-FM jest nieudana, gdyż bardzo mocno tnie zysk na początku i końcu pasma.
  • #14 9585643
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    A może zrobiłbyś sobie biquada? Myślę, że prostszy w wykonaniu, zwykły, nawet stalowy, dowolny drut. Wzmocnienie też "godne uwagi".Możesz wejść na stronę naszych sąsiadów ze wschodu bo u nas znają tylko Yagi.
  • #15 9585900
    urbens
    Poziom 11  
    Mógłby ktoś podrzucić jakiegoś linka o tych biquadach, chętnie poczytam sobie.

Wyszukiwarka na elektrodzie.pl pracuje poprawnie.
    Wpisałem biquad i jest tego trochę.
    1-szy - lepszy :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic199028.html
    Regulamin pkt 3.1.17 . [SP5ANJ]
  • #16 9596788
    Sebas9k
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Anteny typu Biquad to odpowiednik anteny opracowanej przez krótkofalowca DL7KM. Wyszukiwarka Google poda Ci więcej informacji/zdjęć takich anten.
    Ps.: Dla zakresu UKF CCIR taka antena miałaby wysokość około 214 cm (długość fali dla środkowej częstotliwości pasma UKF CCIR [98MHz] to ~(300/98) = 306cm)

Poniżej rysunek:
  • #17 9682585
    urbens
    Poziom 11  
    A może ktoś ma wymiary anteny yagi 3- elementowej firmy Dipol? Bo chyba elementy tych anten nie mają po 2m wysokości.
  • #18 9685492
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Witam :) a czy taką antenę biquad można wykonać z przewodu do głośników o średnicy 2 albo 2,5 mm lub cieńszego ? Oczywiście wszystko na drewnianym szkielecie. Chciałbym przetestować tą antenę z degenem de1103 i czy ktoś ma jakieś uwagi co do budowy takiej anteny na pasmo 88-108 Mhz.

http://www.pzk.lublin.pl/articles.php?article_id=171 robi wrażenie.
  • #19 17803285
    HaJot46
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    androot napisał:
    Rurki możesz kupić w sklepie co sprzedaje metale kolorowe. Średnica nie jest krytyczna. Jak jednak nie wiesz jak się za to zabrać, kup gotową antenę...

Mnie uczyli, że metale kolorowe to rusycyzm. Prawidłowa nazwa to metale nieżelazne. To tak na marginesie.

Też jestem zdania, że tak prostą antenę należy kupić i prawidłowo zmontować.
    :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przerobić starą antenę telewizyjną na antenę radiową FM, aby odbierać stacje z Piask, Lublina i Kielc. W odpowiedziach podkreślono, że antena kierunkowa, taka jak Yagi, jest najlepszym rozwiązaniem dla pasma UKF CCIR (87,5 MHz - 108 MHz). Użytkownicy dzielą się przepisami na budowę anteny Yagi oraz polecają anteny firm Dipol i POLKAT. Wskazano na możliwość zakupu elementów anteny w sklepach z metalami kolorowymi oraz na konieczność użycia symetryzatora lub wzmacniacza FM. Pojawiły się również sugestie dotyczące alternatywnych konstrukcji, takich jak antena biquad.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA