logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie zapala Normalnie Opel Astra F , 1.4 . Silnik C14NZ .

03 Cze 2011 14:34 4369 9
REKLAMA
  • #1 9572803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9574433
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1396
    Najpierw zlokalizuj przyczynę: czy brak iskry czy coś z układem zasilania paliwem.
  • REKLAMA
  • #4 9574740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9576174
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1548
    Zobacz czujnik temperatury silnika, z tyłu po prawej stronie wkręcony w kolektor ssący w okolicach alternatora, zobacz jaką temperaturę widzi sterownik, miałem już taki przypadek, po wymianie było ok.
  • #7 9577589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9577720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9577730
    veniceman11
    Poziom 11  
    W ciemno bym wymieniał czujnik. Pewnie pokazuje temperaturę wysoką i nie daje wzbogaconej mieszanki. Miałem to samo tylko odwrotnie :) Jak był gorący to się zalewał, bo czujnik pokazywał że jest zimny.
  • #10 9579414
    lukasz.1889
    Poziom 21  
    Ocena: 503
    podepnij pod kompa,ja bym stawiał na czujnik temperatury z którego impuls bierze sterownik silnika i załancza ssanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z uruchamianiem Opla Astry F z silnikiem C14NZ występują głównie po dłuższym postoju, gdy auto jest zimne. Użytkownik zauważa, że po nocy silnik wymaga długiego kręcenia rozrusznikiem, aby zapalić, podczas gdy w cieplejszych warunkach działa bez problemu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak: sprawdzenie iskry, układu zasilania paliwem, wymiana świec zapłonowych (zalecane świece Bosch WR7DC), oraz diagnostyka czujnika temperatury silnika, który może wpływać na mieszankę paliwową. Użytkownik powinien również sprawdzić rezystancję czujnika temperatury oraz ewentualnie podłączyć auto do komputera diagnostycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA