Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyka na Integrze. Otrzymywanie alarmów tylko z partycji Alarm.

halembaman 03 Jun 2011 18:40 3888 10
Automation24
    halembaman
    Level 2  
    Witam,

temat połączenia inteligentnego domu z alarmem był już w różnych konfiguracjach omawiany, chciałbym przedyskutować inne podejście.
    Mój pomysł polega na zastosowaniu Integry 128 WRL jako alarmu i jednocześnie części systemu sterującego domem, były na tym forum oczywiście propozycje prosta alarm + sterowniki PLC, ale 128 WRL moim zdaniem zapewnia dwie dodatkowe funkcje - sterowanie za pomocą SMS i możliwość pilotów ABAX + łatwe sterowanie przekaźnikami ABAX (jak ASW-100E).
    Żeby zwiększyć poziom bezpieczeństwa chciałbym cały system alarmowy mieć podłączony jak 1 partycję ( z monitoringiem) a czujniki i moduły wykonawcze jako drugą.

Na razie napotykam kilka problemów, w związku z tym też moje pytania:
    - w jaki sposób najlepiej rozwiązać zadanie : firma ochroniarska otrzymuje tylko alarmy z partycja "Alarm"?
    - przedstawiciel lokalnej firmy monitorującej zapowiedziała mi, że to oni muszą ostatecznie zaprogramować centralę i tym samym przejmują kod serwisu, więc potem nie będę mógł sobie nic zmieniać - czy to faktycznie standard?

Zapraszam również doświadczonych o krótkie zdanie o moim pomyśle.
  • Automation24
    humek
    Level 32  
    W Integrze możesz zrobić kilka partcji -niezaleznych systemów niekoniecznie alarmowych które będą niezależnie od siebie pracować.Fakt na jednej partycji mozesz mieć system alarmowy na innej system sterowania ogrzewaniem na jeszcze innej oswietleniem ,dowolnie jak chcesz.Co do agencji ochrony to oni łaski nie robią mają reagować na sygnały wysyłane poprzez centralę - częśc jej z partycji odpowiadajacej za ochronę mienia natomiast inne funkcje centrali nie powinny ich interesowac. Wiadomo chca zarobić wiec sie "na chama "wciskają ile moga lecz ty nie musisz wcale zlecać im instalacji systemu to jest Twój wybór i lepiej gdy ktos inny zaufany zmontuje Ci system a agencja jedynie zapewni ochronę fizyczna w wypadku zadziałania systemu.nie słyszałem aby serwis jakiejś agencji znał i potrafił zmontować tak dobrze działajacą centralke z takimi funkcjami jakie sobie załozyłeś.
    crunky
    Level 32  
    halembaman wrote:

- w jaki sposób najlepiej rozwiązać zadanie : firma ochroniarska otrzymuje tylko alarmy z partycja "Alarm"?

Nie dzieliłbym na partycje bo może się okazać że będziesz dublował linie a to bez sensu. Do stacji monitorowania będziesz wysyłał tylko wybrane kody po linii komutowanej bądź wybrane sygnały poprzez GSM.
    halembaman wrote:

- przedstawiciel lokalnej firmy monitorującej zapowiedziała mi, że to oni muszą ostatecznie zaprogramować centralę i tym samym przejmują kod serwisu, więc potem nie będę mógł sobie nic zmieniać - czy to faktycznie standard?

Nie, a wręcz odwrotnie. Nie ich centrala, nie mają podpisanej umowy na konserwację to nie powinni się wtrącać. Oprogramować wyjścia pod nadajnik bądź kody transmisji oczywiście mogą ale na tym koniec.
    Często jak instaluję jest sytuacja taka że są trzy strony: klient - instalator - firma ochroniarska i ci ostatni dostęp do centrali mają tylko w chwili podpięcia do SMA.

Dodano po 2 [minuty]:

humek wrote:
    nie słyszałem aby serwis jakiejś agencji znał i potrafił zmontować tak dobrze działajacą centralke z takimi funkcjami jakie sobie załozyłeś.
    Podpisuję się pod tym obydwoma rękami. Często tacy geniusze potrafią zrobić z centrali jesień średniowiecza. Rozwali Ci automatykę i jeszcze przyjdzie zadowolony pochwalić się że coś naprawił. Albo skróci czas działania sygnalizatorów do dwóch sekund bo mu nadajnik nie wiedzieć czemu (?!) wysyła sygnały z opóźnieniem.
    To tak na marginesie...
    Zrób swoje, agencja tylko monitoruje i wysyła grupę.
  • Automation24
    robson321
    Level 11  
    Sterowanie z komputera jest jeszcze prostsze :)
    http://www.youtube.com/watch?v=v1bTr7tVX4M

Dodano po 19 [minuty]:

Integrą możemy sterować na kilka sposobów.
    - Manipulator (link podany w poście wyżej)
    - Komórka http://www.youtube.com/watch?v=Q9CYnTUrJNE

- komputer (link już podałem wyżej)
    - piloty ABAX http://www.youtube.com/watch?v=_POF9SDlW60&NR=1
    - przyciskami „dzwonkowymi” http://www.youtube.com/watch?v=EqCAgQSgLMY
    Co możemy sterować:
    - roletami
    - oświetleniem
    -Bramami wjazdowymi i garażowymi
    - Oświetleniem zewnętrznym i garażowym ( otwarcie bramy wjazdowej powoduje zapalenie świateł zewnętrznych a otwarcie bramy garażowej zapala światło w garażu itp.)
    - ogrzewaniem ( Satel wprowadził czujki temperatury i ostatnia nowość http://www.satel.pl/pl/product/467/TD-1,Programowalna-czujka-temperatury)
    - furtką w ogrodzeniu http://www.satel.pl/pl/product/98/INT-SCR-BL,Wielofunkcyjna-klawiatura-z-czytnikiem-kart-zblizeniowych (otwarcie poprzez kod, kartę, może również wyłączać czujki zewnętrzne)
    Co do sterowania i zwiększenia możliwości to czekamy na: http://www.ealarmy.com.pl/364,ZAPOWIEDZI_PRODUKTOW_/2917,produkt,INT-TFT7_Zaawansowany_sterownik_systemu_bezpieczenstwa_i_automatyki_SATEL.html
    Marek_Pe
    Level 23  
    Witam,
    Dopiero zaczynam zabawę z Integrą więc pewnie się mylę, ale jakoś nie bardzo widzę możliwość zrobienia jakiejś sensownej lub bardziej skomplikowanej automatyki.

Kilka timerów, And, Or Negacja ot i cały arsenał. Jak dla mnie to dopiero wykorzystanie wyjść OC integry jako we na PLC daje możlowosc zrobienia dowolnego projektu wraz ze zdalną kontrolą pilotem ABAX :D .

Pozdrowienia

Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:

robson321 wrote:

Akurat tu się mylisz. Toz to tylko ekran dotykowy. Zmieni sie sposób wprowadzania informacji,wiecej makropoleceń, troszke wizualizacji, ale na możliwości centrali nie wpłynie.

Na możliwości centrali wplynełoby dodanie funkcji RS i/lub D, jakiś waruneczek itd.
    A to przecież kwestia softu a nie dodatkowego sprzętu.

Tylko czym wówczas bedzie się różnić centrala alarmowa od PLC???
    robson321
    Level 11  
    Wprowadzenie dotykowego manipulatora znacznie ułatwi sterowanie….W opcjach manipulatorów jest grupowe załączanie i wyłączanie wyjść czyli ten tak potrzebny SET i RESET. Wykorzystać go można np. gdy wychodzimy z domu to hasło + strzałka w prawo wyłączy nam wszystkie obwody oświetleniowe gniazdka itp.
    Mam nadzieje ze ta funkcja będzie bardziej rozbudowana w Dawno już zapowiadanych manipulatorach dotykowych…

Dodano po 17 [minuty]:

Co do pełnej automatyki na rynku pojawia się coraz więcej rodzimych systemów (nie będę wymieniał firm)… ale zastanawiam się jak to się ma do „inteligentnego domu”? Terminu tak chętnie wykorzystywanego przez wszystkie firmy…
    Fajnie jest gdy mamy możliwość zdalnego sterowania naszym domem, ale będąc na wakacjach czy u rodziny to nie chcemy pamiętać o naszym domu czy wyłączyliśmy światło, czy podlewaniu trawnika…
    Integra daje spore możliwości sterowania, które wcześniej wymieniłem a dodatkowo daje nam informację o użytkowniku. Np. jeśli kładziemy się spać i zazbrajamy strefy np. Drzwi i Okna oraz Czujki PIR na parterze to system sam powinien wyłączyć pozostawione światła w piwnicy, garażu czy salonie na parterze.
    Inna sytuacja to taka w której zazbrajamy wszystkie strefy: Drzwi i Okna, Czujki PIR na piętrze i parterze. Po tej informacji nasza centrala „wie” że nikogo nie ma w domu. Wówczas wyłącza nam wszystkie obwody oświetleniowe . Na pokładzie integry mamy kilka Timerów, które załaczaja nam różne obody oświetleniowe w różnych godzinach symulując naszą obecność (wiem że to trochę stare ale niedawno sam widziałem jak klient kupił gniazdko z timerem które miało załączać lampke nocną) a można to równie dobrze zrobić na ASW-100E sterowanym przez Abaxa.

Dodano po 19 [minuty]:

Co jeszcze możemy zrobić ?
    Obniżyć temperaturę w domu do 18 *C wystarczy podzielić dom na strefy grzewcze i w każdym zamontować prosty termostat. Wychodząc z domu i uzbrajając alarm lub kiedy kładziemy się spać.
    Coraz częściej osoby pragną zabezpieczyć też swoje podwórko poprzez czujki zewnętrzne. Może nie jest to idealne rozwiązanie ale zawsze coś co wtedy?
    Najprościej jest dodać pilot, którym będą owe czujki uzbrajane, ale jak oddajemy system klientowi i otrzymuje kolejny pilot to ma ochotę nas udusić.
    Dlatego można to zrobić na pilocie abaxowskim. Wówczas mamy do dyspozycji 6 przycisków 1 do bramy wjazdowej na osiedle, 2 do bramy wjazdowej na podwórko, 3 i 4 do bram garażowych 5 do uzbrajania i rozbrajania alarmu a 6 jako Panic.
    A co jak wraca dziecko ze szkoły i nie ma Pilota bo piloty są 2 i są w samochodach? Na furtce możemy zamontować INT-SC R-BL z ładnym niebieskim podświetlaniem
    Wówczas mamy do dyspozycji karty zbliżeniowe lub bryloki. Wczytanie karty może nam otwierać furtkę a dłuższe przytrzymanie karty przy czytniku otwierać brame wjazdową te opcje mogą być dostępne tylko wówczas gdy nie są załączone czujki zewnętrzne . A co jeśli mamy załączone czujki ?
    Otwarcie furtki lub bramy możliwe jest z kodu. Wprowadzenie kodu otwierającego furtkę automatycznie rozbroi nam czujki zewnętrzne.
    Nie musze dodawać że podpinając sterowanie furtki i bramy wjazdowej pod wrl mamy możliwość zdalnego otwarcia poprzez sms-a , przeglądarkę lub guardX

Dodano po 7 [minuty]:

Jak by nie było Integra to nadal centrala alarmowa, fakt daleko jej do plc, ale w sterownikach przynajmniej tych na których ja się uczyłem nie było możliwości sterowania przez sms-a i internet (wiem że teraz jest to możliwe, ale jak to wychodzi cenowo?)
    Słyszałem też że ma wyjść nowa wersja integry z rozbudową do 1024 ile w tym prawdy to czas pokaże programowanie funkcji podobnych do tych ze sterownika tez jest bardziej upierdliwe jednak możliwe, wszystko zależy od chęci i zasobności portfela…
    Marek_Pe
    Level 23  
    Wszystko racja. Ale będę sie upieral przy swoim.

Dołączenie do Integry prostego sterownika 6in/4out to koszt 500-600zl.
    Do bardziej skomplikowanych zadań 15in/9out za 1000zl.

Troche więcej niż moduł rozbudowy, ten pierwszy oczywiście.

Ale mamy nieporównywalne możliwosci wynikające właśnie z połączenia zalet obu systemów.

Pozdrowienia

PS. Swoją drogą 8 wejść przewodowych w 128WRL to żałośnie mało. Gdzie sie da planuję czujki kablowe (cena) ale taka PIR graphite zajmuje 1 we i 1-1,5-2 wy. Duale 2 we i 1-2wy.
    robson321
    Level 11  
    Osiem wejść i osiem wyjść to rzeczywiście mało, same wyjścia wykorzystamy na alarm….1. Syrena 2 .Syg. Optyczna 3. Sygnał alarmu dla ochrony 4. Sabotaż 5. Panic 6. P.Poż 7. Awaria Aku. 8 Awaria AC.
    Niestety do sterowania Bram potrzebna jest np. podcentrala z 4 wyjściami przekaźnikowymi. W ten sposób mamy kolejne 8 wejść i dodatkowe 4 wyjścia OC.
    Do zbudowania Alarmu w domku opartego na kontaktronach i czujkach pir na parterze i piętrze potrzebne jest nam ok. 40 wejść, dodajmy do tego kilka czujek p.poż 4 i czujki zewnętrzne 4 na każdą stronę…
    Wychodzi na to że do samego alarmu wykorzystaliśmy 48/128 wejść i 12/128 wyjść. Pozostałe wyjścia możemy wykorzystać do sterowania np. roletami czy oświetleniem, należy pamiętać że zrobienie prostej funkcji np. gdy uzbrajamy czujki zewnętrzne z pilota to chcemy mieć potwierdzenie a gdy z manipulatora to żeby go nie było (po co wieczorami straszyć sąsiadów) zabiera nam kilka wyjść na logikę…
    Ostatnio w nowej wersji DloadX pojawił się nowy moduł INT-KNX (żaróweczka) , jakie da to możliwości, mam nadzieję że wkrótce trafi na polski rynek (na stronie S.. jak na razie cisza)
    ps.jak wpiszemy w wyszukiwarkę INT-KNX znajdziemy pdf. W j. angielskim
    Marek_Pe
    Level 23  
    To mnie pocieszyło.

Wychodzi mi na razie centrala 128WRL + CA64PP + 2 CA64E czyli 32we kablowe no i tam gdzie kuć nie będę z 10 czujek ABAX.

Myślałem, że mocno przesadziłem ale ciężko mi z każdej czujki zrezygnować.

Wydaje mi sie to niezbędne minimum.

A chciałoby sie jeszcze coś na zalanie i jeszcze.........

Tak to wciąga.

Pozdrowienia