logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka w domu z wykorzystaniem centrali integra 64 i ABAX 2

kowalmisiek 20 Sty 2025 20:17 603 15
  • #1 21402085
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.

Już wcześniej pisałem w innym temacie na temat centrali integra 64 oraz podłączeniu pod nią i jej czujki pompki cyrkulacyjnej do CWU co udało mi się już zrobić.

Temat automatyki mi się spodobał więc kupiłem kolejnych kilka gadgetów, a dokładnie ACU-220 (ABAX 2), 2 piloty APT-200 (ABAX 2) oraz ASW-210 (ABAX 2)
    Teraz chodzi mi o otwieranie bramy wjazdowej, bramy garażowej i rozbrajanie alarmu.
    1. ASW-210 jako przekaźnik podłączyłem do silnika bramy wjazdowej bo nie miałem jak doprowadzić kabla.
    2. Do bramy garażowej podłączyłem zwykły przekaźnik i też brama garażowa mi działa.
    3. Skonfigurowałem sobie na pilocie otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej i garażowej oraz włączanie i wyłączanie alarmu.

Ze względu bezpieczeństwa jednak było by dobrze żeby z pilota nie wyłączać alarmu tylko go czasowo zawiesić. Chciałbym też zaoszczędzić maksymalnie jak się da używane przyciski na pilocie żeby dało się jak najwięcej opcji dodać do pilota. Wiem że pilot ma 5 przycisków + 1 przycisk kombinacja wciśnięcia 2 kółek ale ta kombinacja jest jadąc samochodem niezręczna. Więc jak dla mnie jest tylko 5 przycisków do wykorzystania.

Moje założenia co do wykorzystania przycisków
    1. Brama wjazdowa
    2. Brama garażowa + na czas wjeżdżania do garażu chwilowa dezaktywacja czujki w garażu i wiatrołapie.
    3. Uruchomienie alarmu
    4. Makro które otwiera bramę wjazdową, bramę garażową i dezaktywuje chwilowo czujkę w garażu i wiatrołapie.
    5. Makro które zamyka bramę wjazdową, bramę garażową i załącza alarm.

Czy to jest wykonalne?

Tu są zdjęcia z moich prób ogarnięcia tego. Prośba o podpowiedź jak to zrobić?
    Na ten moment męczę się jak zrobić żeby jeden przycisk na pilocie włączał bramę i naruszał wirtualną czujkę przez pilota.
    Zrzut ekranu konfiguracji urządzeń sterujących automatyzacją bram.
    Zrzut ekranu konfiguracji centrali alarmowej z listą wejść i ustawieniami.
    Zrzut ekranu przedstawiający konfigurację wyjść w systemie automatyki.
  • #2 21402152
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    kowalmisiek napisał:
    2. Brama garażowa + na czas wjeżdżania do garażu chwilowa dezaktywacja czujki w garażu i wiatrołapie.

Ja bym zrobił tak:

1. Wejście 6 Garaż Typ reakcji - Opóźniona wewnętrznie - czas na wjazd i dojście do manipulatora.

2. Widzę że masz wolne wejście 14 ustawiłbym je NO i o reakcji wejścia/wyjścia - czas na wjazd i dojście do manipulatora.

3. Teraz przekaznik który masz podłączony do wejścia który służy do otwierania bramy garażowej z pilota dobrze jak by był dwupolowy np RM84 i jedna sekcja otwierała bramę druga sekcja zwierała COM do wejścia 14 czyli włączała opóźnienie.

Rozwiązanie proste jednym guzikiem pilota robimy dwie funkcje.
  • #3 21402225
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Brzmi dobrze. Pytanie czy są jakieś inne przekaźniki tego typu jak RM84? Najlepiej taki który by miał miejsca na przykręcenie kabelków bo w tym RM84 to chyba trzeba by lutować kable do nóżek.
    PS. Mam jeszcze pytanie jak to jest z opcją "czas na wejście" przy typach reakcji które zachodzą w tym zadaniu.
    Opcja "wejścia/wyjścia" "czas na we" w tym przypadku ile powinienem ustawić tu czasu? Czy to jest tak że wystarczy że ustawię na 1 sekundę bo chodzi o to żeby tylko czujka dostała informację że wejście zostało naruszone?
    Opcja Opóźniona wewnętrznie "czas na wejście" to już jest docelowy czas w którym muszę się zmieścić żeby alarm rozbroić?

Jak to jest z odliczaniem czasu na manipulatorze w tym przypadku? Jak zrobiłem sobie tak jak na powyższych zdjęciach. To po naciśnięciu na pilocie najpierw opóźnienia czujek a następnie wejście/wyjście chodziłem po garażu i wszedłem do wiatrołapu i alarm się nie włączył. Migało za to na zielono oczko (czuwanie). Zdziwiłem się że na manipulatorze niema żadnego odliczania. Następnie rozbroiłem alarm i widziałem co dziwne że zielone oczko od czuwania nadal miga. Po kilku minutach podszedłem sprawdzić i przestało. Domyślam się że powodem tego było zablokowanie czujek na 255 sekund.
  • #4 21402278
    Daro1003
    Poziom 34  
    kowalmisiek napisał:
    Najlepiej taki który by miał miejsca na przykręcenie kabelków bo w tym RM84 to chyba trzeba by lutować kable do nóżek

RM84 ma dedykowaną podstawkę zapinaną na szynę TH z zaciskami śrubowymi.
    Ale do takich celów jakie chcesz obecnie zrealizować poszedłbym w taki moduł przekaźnikowy:

Moduł przekaźnika 2-kanałowego 12V 10A dla Arduino na stronie sklepu internetowego.

Masz tam wybór sterowanie sygnałem L lub H oraz wbudowane zabezpieczenie. Podłączasz zasilanie i podajesz masę na wejścia i klika.
  • #5 21402415
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Zamówiłem już ten przekaźnik. Może zadam głupie pytanie ale nie jestem elektronikiem. Czy na to samo by nie wyszło gdybym do przekaźnika który mam obecnie nie podpiął drugiego kabelka (zmostkować) który idzie do centrali na port 14? Wiem że to może nie profesjonalne ale chyba zadziała tak samo. Centrala puszcza 12v na przekaźnik z wyjścia jeden kabelek idzie na włącznik a drugi wraca do centrali na port 14? Na włączniku niema żadnego napięcia tylko samo zwarcie idzie żeby bramę ruszyć.
  • #6 21402457
    Daro1003
    Poziom 34  
    Przekaźnik masz podłączony tak:

1. Kabelek do AUX plus
    2. Kabelek do wyjścia które steruje przekaźnikiem z pilota i ten kabelek możesz dac na wejście 14 do naruszenia wejścia o reakcji wejścia/wyjścia co spowoduje odliczanie czasu na wejście i opóźni czujkę garaz - dokładnie i zrobi to samo masa z wyjścia powędruje na przekaźnik i na wejście 14 będzie Ok.
  • #7 21403484
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    @Daro1003 Możesz mi to rozrysować bo nie bardzo rozumiem.
    Narysowałem jak mam teraz przekaźnik podłączony i dorysowałem od wyjścia 8 na żółto przejście do wejścia 14. Nadal nie wiem skąd wejście 14 ma wziąć sobie masę.
    Połączenie przekaźnika z płytą główną systemu alarmowego Satel Integra 64.
  • #8 21403515
    Daro1003
    Poziom 34  
    Dobrze narysowałeś tak podłącz.

Masa pojawia się na wyjściu 8 w monecie naciśnięcia pilotem wtedy aktywuje się przekaźnik i masa powędruje również na wejście 15 powodując jego naruszenie jeśli będzie ustawione jako NO.
  • #9 21403562
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Dzięki @Daro1003. Działa jak należy. Teraz będę próbował zrobić makro :)
  • #10 21403574
    Daro1003
    Poziom 34  
    Przekaźnik który zamówiłeś jeszcze na pewno Ci się przyda bo pewnie masz jeszcze wolne wyjścia do sterowania.
  • #11 21403575
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Tak mam wolne wyjścia ale też dokupiłem sobie dodatkowe wejścia ekspander INT-E bo wejść już nie mam żadnych a co najmniej będę potrzebował jeszcze 1 albo 2 :)
  • #13 21405401
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie @Daro1003. Temat ten mi bardzo pomógł i chyba zrobiłem to ale nie chcę sprawdzać o tej porze działania czuwania.
    Sprawdziłem teraz makro jak chodzi o otwieranie i otwarło wszystko.
    Zastanawia mnie tylko jeden fakt w przypadku zamykania i włączeniu czuwania i może Ty albo inni znawcy tematu mi podpowiedzą.
    Skoro otwieram i zamykam bramę garażową przez wejście typu wejście/wyjście które daje znać do czujki alarmowej i opóźnia jej działanie w garażu to czy po uzbrojeniu alarmu czujka w garażu jest przez te 255 sekund opóźnienia nieaktywna? Jeśli tak to mi to rozwiązuje sprawę timera między zamknięciem bramy garażowej a włączeniem czuwania (czujka przed zamknięciem bramy nie wywoła przypadkowego alarmu).
  • #14 21405418
    Daro1003
    Poziom 34  
    kowalmisiek napisał:
    Skoro otwieram i zamykam bramę garażową przez wejście typu wejście/wyjście które daje znać do czujki alarmowej i opóźnia jej działanie w garażu to czy po uzbrojeniu alarmu czujka w garażu jest przez te 255 sekund opóźnienia nieaktywna? .

Tak - powinna nie wywołać alarmu.
    Jeśli się ktoś włamie np przez okno lub wyłamie bramę to alarm natychmiastowy bo nie było użycia pilota

Pokaż jeszcze ustawienia.

Zrzut ekranu z fragmentem instrukcji dotyczącej opóźnionych wejść w systemie alarmowym.

Ustawienia systemu alarmowego dla strefy z zaznaczoną opcją czasu na wyjście ze strefy.

Wobec powyższego musisz ustawić czas na wyjście ze strefy.
  • #15 21405437
    kowalmisiek
    Poziom 10  
    Podsyłam moje ustawienia. Może komuś to w jego konfiguracji pomoże :)
    Zrzut ekranu ustawień systemu alarmowego z listą czujników.
    Zrzut ekranu ustawień systemu alarmowego z tabelą pokazującą różne parametry i reakcje czujek.
    Zrzut ekranu ustawień modułów ACU-100 w programie Piloty ABAX.
    Zrzut ekranu z ustawieniami alarmu w programie na komputerze.
    Zrzut ekranu z ustawieniami systemu alarmowego w tabeli.
    Zrzut ekranu z oprogramowania DLOADX z ustawieniami systemu alarmowego.

Dodano po 11 [minuty]:

Może jeszcze zadam głupie pytanie bo wszędzie jak widzę że przy włączeniu alarmu z klawiatury trzeba czekać aż czujka przestanie reagować. Da się to wyłączyć?
    W sensie chcę wyjść z domu i załączyć alarm. Wchodzę do wiatrołapu wpisuję hasło i wciskam makro które załącza mi alarm bez czekania aż czujka się uspokoi.
    Chyba że z jakiegoś powodu tak powinno być przy włączaniu alarmu jeśli tak to dlaczego?
    O ile ja nie mam z tym problemu to żona jest taka roztrzepana i mi mówi że alarm się nie chce włączyć i są jakieś błędy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował centralę Integra 64 oraz urządzenia ABAX 2, w tym ACU-220, piloty APT-200 i ASW-210, aby zautomatyzować otwieranie bramy wjazdowej i garażowej oraz rozbrajanie alarmu. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmowały podłączenie ASW-210 jako przekaźnika do silnika bramy wjazdowej oraz użycie przekaźnika RM84 do bramy garażowej. Użytkownik dążył do tymczasowego zawieszenia alarmu zamiast jego wyłączania z pilota, aby zaoszczędzić przyciski. Dyskutowano również o ustawieniach czasów reakcji dla czujek oraz o sposobach podłączenia przekaźników, aby zapewnić prawidłowe działanie systemu alarmowego. Użytkownik zamówił dodatkowy przekaźnik i ekspander INT-E dla większej liczby wejść.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA