logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil GDN 20/60/11 - optymalne objętości obudowy bandpass 4th w WinISD

Gliwa_7 05 Cze 2011 16:44 1782 4
REKLAMA
  • #1 9579232
    Gliwa_7
    Poziom 9  
    Witam serdecznie
    Mam pewne pytanie dotyczące tego głośnika. Zdobyłem jego parametry ze strony http://www.tonsilaudio.com/pdf/GDN_20_60_11_En.pdf . Wszystko byłoby ok gdyby nie to, że gdy robiąc symulację w programie WinISD to dla każdego rodzaju obudowy głośnik ten potrzebuje 'ogromnych' objętości; nie będę opisywał wszystkich tylko tę co mnie interesuje, tzn. pasmowo-przepustowa. Program na początek oblicza objętości V1 = ok 50 i V2 = ok 400 [dm³]. To raczej dużo jak na 20-stkę. Ale program nie daje automatycznie wyniku jaki byśmy oczekiwali więc doszedłem do objętości V1 = 38 a V2 = 90 [dm³]. I teraz pytanie, czy to aby nie za dużo? Można dojść do V2 = ok. 60 dm³ ale wtedy zakres częstotliwości jest mały a skuteczność za duża (+3 dB). Jak ktoś wie cokolwiek na ten temat proszę o 'dobre rady'.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9581191
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Witam,
    Spróbuj z takimi wymiarami:
    komora tylna 22L, wytłumiona
    komora przednia 15L
    port o powierzchni przekroju 100cm^2 i długości 22cm

Skuteczność nigdy nie jest za duża.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9582555
    Gliwa_7
    Poziom 9  
    Fakt, skuteczność nigdy nie za duża jeśli chodzi o subwoofer a ja robię zestaw 3 drożny na basie w kolumnie pasmowo przepustowej i raczej nie powinien on zbyt wychodzić na pierwszy plan, zwłaszcza, że głośnik odpowiadający za średnie pasmo ma troszkę mniejszą skuteczność. Jak widzę, nie uda mi się zrobić tych kolumn bez testowania w różnych kolumnach i oczywiście spróbuję w tej 15 i 22 [dm³]. Na razie nie zamykam tematu, może ktoś będzie miał jakieś pomysły co z tym zrobić.

Doszedłem do takiej kombinacji (to są tylko wyliczenia programu) i teraz, czy to ma sens? Wykres jest dość liniowy ale czy objętość nie za duża?

Tonsil GDN 20/60/11 - optymalne objętości obudowy bandpass 4th w WinISD Tonsil GDN 20/60/11 - optymalne objętości obudowy bandpass 4th w WinISD
  • REKLAMA
  • #4 9582882
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Oczywiście, że za duża. W takiej obudowie głośnik nie przyjmie nawet 10W. Poza tym, powyżej 80Hz nie będziesz miał z niego nic.
    Obudowy pasmo-przepustowe robi się, żeby nieco podnieść spl kosztem zawężenia pasma. Dlatego uważam, że w przypadku kolumn 3 drożnych, gdzie jak sam Kolega wspomniał, nie jest potrzeba aż taka efektywność, wsadziłbym ten głośnik do obudowy zamkniętej i już.

Obudowy o tej wielkości stosuje się do 15" głośników estradowych w subwooferach. Dążenie za wszelką cenę do liniowego pasma jest błędne. Ten wykres w Winisd jest znormalizowany do 0dB (przy najwyższym punkcie w wykresie). No i to tylko symulacja. W rzeczywistości SPL takiej konstrukcji będzie bardzo niski. Zrobisz małe buczydełko :|
  • #5 9583280
    Gliwa_7
    Poziom 9  
    Dziękuje za naprowadzenie i rozwiązanie kilku problemów. Z projektem mi się nie śpieszy więc jeszcze pomyślę co i jak.
    Pozdrawiam
REKLAMA