Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Obsługa silniczka przez LPT

tojatomek 13 Lis 2004 17:53 14455 47
  • W prawdzie schemat nie jest mój, tylko z starego pisma Bajtek, ale program działający pod windowsami napisany w c++ do sterowania jest mój(Motor.exe), opart na WinIO. Sprawdziłem i działa. Acha wzór płytki do wydrukowania też narysowałem sam. Dołączam też orginalny program w pascalu działający chyba tylko pod dosem(SILNIKI.EXE) i moja przeróbka(SILNIKI2.EXE), oraz kod w pascalu oryginalnej wersji. Jak komuś się przyda to bardzo proszę, proszę też o opinie, jakby jakiejś biblioteki brakowało to też piszcie, dodam.

    -------------------
    Acha jeszcze nie napisałem jak się posługiwać programem motor.
    Lewo i Prawo, to umowne kierunki w które będzie się kręcił silnik -umowne, bo w zależności od tego jak podłączymy kable.
    Stop to wiadomo.
    Program bezpieczny, to taki wymysł na moje potrzeby aby silnik się nie zgrzał gdyż jest w ciasnym nie wentylowanym miejscu, a służy mi jako wiatraczek więc po pewnym czasie zatrzymuje się i kręci w drugą stronę, aby ochłodzić, chyba to nic nie daje
    Manualnie - tam wpisujemy wartość jaka ma być wysłana na port w systemie dziesiętnym -przydatne kiedy mamy kilka układów i silniczków, lub kiedy nam się nudzi i chcemy się pobawić. A przy jednym silniczku wygląda to tak(w systemie binarnym) kiedy na 2 pinie mamy inny bit niż na 3 to silnik kręci się w lewo lub w prawo (0 i 1, lub 1 i 0), kiedy mam takie same bity na obydwu powyższych to silnik stoi w miejscu (0 i 0, lub 1 i 1). Pamiętajmy że port LPT jest portem 8 bitowym więc wartość podana manualnie musi mieć 8bitów łatwo to przeliczać w kalkulatorze windows z binarnych na dziesiętne np.: 178 = 10110010 taki układ powoduje kręcenie się silniczka.

    _____
    Jakim prawem zadalismy prowizji...Scalilem posty...Uzywamy ZMIEN!
    tom

    Załączniki:

    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • #2 14 Lis 2004 01:20
    kryststgpom
    Poziom 25  

    Chcesz żebyśmu wyrazili opinie (ewentualnie poprawki) do twojego programu i żądasz za to punktów? Program ten jest ok, ale można go zoptymalizować.

  • #3 14 Lis 2004 01:44
    tojatomek
    Poziom 14  

    Nie no to przy okazji :) Przedewszystkim udostępniłem go dla tych co potrzebują. Poza tym 0,5 pkt to chyba najniższa stawka... A coś mi się chyba należy za te godziny :) :)

  • #4 01 Lut 2005 23:06
    Medeis
    Poziom 21  

    A ni macie czgoś co mogło by sterowac dwoma silniczkami na raz? najlepiej jakoś na przekaźnikach to można by i wyższe napięci podpiąć pod układzik.

  • #5 02 Lut 2005 01:25
    tojatomek
    Poziom 14  

    no to może sterować 2 na raz
    tylko musisz podawać dane na port w postaci liczby od 0 do 255. w ten sposób sterujesz na którym pinie jest bit a na którym nie. Najłatwiej jest to zrobiczamieniając liczbe z systemu dwujkowego na dziesiętny np. 1001 -pierwszy silnik kręci się w jedną stronę(10), a drugi w drugą(01), lub 1010 - obydwa w tą samą, czy 1111 obydwa stoją - tak samo dla 0000
    teraz te liczyby zamieniamy na dziesiętnty np. dla 1010 jest to 10 i tą wartość wpisujemy w pole do manualne obsługi. Przez analogie można tak postępować dla większej ilości silników, ale z ograniczeniem do 4
    (8 bitów max na LPT)

  • #6 17 Mar 2005 21:40
    raveczek
    Poziom 11  

    ciekawy pomysł ale z tymi punktami to dowaliłeś :) Moze mi ktoś powie jaka jest architektura łącza LPT albo lepiej poda jakiś link gdzie ktoś to strawnie opisał bo jak komuś płacą po 1gr od słowa to wode leja i cieżko to przyswoić

  • #7 17 Mar 2005 22:43
    tojatomek
    Poziom 14  

    No ale o co Ci dokładnie chodzi? Odpowiem...

    A co do pkt. to chyba mi się należy, w końcu zroiłem to sam... Poza tym 0,62 to bardzo nie dużo...

  • #8 18 Mar 2005 08:53
    kafka
    Poziom 22  

    To nie te czasy, ze czy sie siedzi, czy sie lezy... a juz na pewno nie w tym dziale.

  • #9 18 Mar 2005 19:29
    tojatomek
    Poziom 14  

    kafka napisał:
    To nie te czasy, ze czy się siedzi, czy się lezy... a juz na pewno nie w tym dziale.


    Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...

  • #10 22 Mar 2005 15:24
    michow
    Poziom 15  

    chodzi o to ze w tym dziale umieszczamy projekty do ogolnego podziwu przez innych komentowania wytworow wlasniej wyobrazni a nie dla zarobku punktow

  • #11 23 Mar 2005 01:02
    tojatomek
    Poziom 14  

    Acha, no nic, to już przepadło, bo do innego działu nie przeniose...
    Dzięki za wyjaśnienie.

  • #13 01 Mar 2006 12:20
    Dj_Milek
    Poziom 17  

    Fajne... Ale wolał bym gdyby port USB sterował tym silniczkiem w rytm muzyki. Zna ktoś taki w miare prosty program??

  • #14 01 Mar 2006 15:44
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    Napisanie programu to nie problem, gorzej z hardwarem...

  • #15 01 Mar 2006 15:58
    Dj_Milek
    Poziom 17  

    No ale ja sie nie pytalem czy to jest proste czy nie tylko czy ktoś zna taki program i jak może to niech przesle.

  • #16 01 Mar 2006 17:58
    Uszol 1990
    Poziom 29  

    Witam :)
    ma moze ktoś z was program pod lpt co dźwięk bedzie pobierał z line out albo line in
    no i oczywiscie 2 silniki...
    dokładnie to chodzi mi o program co bedzie sterował skanerem w muzee :))
    pozdro Marek porsze o jakąś odp... :)
    ... fajny porjekt :)

  • #17 05 Mar 2006 00:58
    tojatomek
    Poziom 14  

    Powiem Ci że zupełnie nie wiem o co Ci chodzi :)

  • #18 05 Mar 2006 17:14
    Gloomwing
    Poziom 17  

    Uszol 1990,
    skaner z tego co wiem, może poruszać się w dwie strony. tak?
    więc jak chcesz barwy dżwięku itp, itd na tym pokazywać?
    musisz się zastanowić co chcesz by to robiło.

    na probramowaniu się nie znam, ale projekt kolegi założyciela temtu może pomóc.

    podłączasz silnik od skanera pod ten układ i śmiga lewo/prawo.

    teraz trzeba do tego napisać program który w odpowiednim momencie (na konkretny dźwięk - niski bas albo co) będzie tym silnikiem poruszał.

  • #19 05 Mar 2006 18:33
    Uszol 1990
    Poziom 29  

    Witam
    yy program jest juz tylko nie chce działać :(
    a co do skanera to jest 2 silniki (prawo-lewo góra-duł)
    programik zwie się silnkrok
    moze ma ktoś wersje .dll ? pod winampa ?
    pozdro

  • #20 05 Mar 2006 21:53
    tojatomek
    Poziom 14  

    Możesz bez problemu zrobić 2 silniki na jednym porcie, ale mój program został napisany tylko na jeden, ale manualnie można podawać wartości na drugi silniczek... Zzdaje się że udostępniłem źródło w pascalu orginalnego programu, który bardzo łatwo przerobić na dwa silniki.
    Pozdrawiam

  • #21 12 Mar 2006 15:25
    guciofilucio
    Poziom 17  

    Witam wszystkich ja terz szukam programu do sterowania 2 silnikami w rytm muzyki, narazie bez powodzenia.Dla niewtajemniczonych powiem ze, chodzi osterowanie promieniem swiatła przy pomocy 2 silnikow co daje mozliwosc
    skierowania go w dowolnym kierunku .Fabryczne "Skanery" dyskotekowe
    kosztują majątek.Kiedys taki pozyczyłem z zamiarem skopiowania ale jak zobaczyłem podwojną płytke ,elementy smd i mikroprocesor to mi sie odechciało.Znakomity efekt uzyskuje sie na sali jak działa kilka skanerow rownoczescie (Tak samo lub wzledem srodka sali).Własciwie to sterowanie niejest potrzebne w rytm muzyki,chodzi bardziej o to zeby sterownik rozpoznawał kiedy jest szybka muzyka a kiedy wolna,mozna wtedy na okreslone tempo zaprogramowac kilka schematow np.przy szybkim techno snop swiatła zakresla ósemke.Na koniec dodam ze bardzo dobrze do tego celu nadaje sie silnik wymontowany ze stacji dyskietek 2.8" tych starszych modeli

  • #22 12 Mar 2006 19:06
    Uszol 1990
    Poziom 29  

    Witam
    ja mam program sciagnięty z elektrody do sterowania w rytm muzy
    ale coś nie dziła z winampem... ;(
    normalnie myszką działa a w muze cos nie ...chce
    pozdro MareK

  • #23 21 Mar 2006 19:53
    ccrash
    Poziom 10  

    moze mi ktos wyslac ten program na maila bo niestety nie mam za duzo punktow bede wdzieczny harrykoegh(malpa)gmail.com

  • #24 03 Kwi 2006 22:33
    kozak13
    Poziom 16  

    Uszol 1990 powiedz mi a najlepiej narysuj np w paincie jak to podłączyłes Jakis prosty schemat bo ja sie wogóle na tym nie znam i nie wiem jak to popodłanczac Prosze o pomoc Pozdrawiam

  • #25 03 Kwi 2006 23:46
    Uszol 1990
    Poziom 29  

    witam
    zamieszczam najprostszy chyba sposób sterowania przekaźnikami
    tam gdzie pisze + i - to dajesz zasilanie
    piny układu ULN2803 podpinasz prosto pod LPT
    tam gdzie pisze OUT to podpinasz przekaźnik...
    chyba wszystko jasne pozdrawiam jak co to piszcie.. pomogę ;]

  • #26 04 Kwi 2006 17:24
    kozak13
    Poziom 16  

    Chyba cos nie działa bo ja nie widze zadnego opisu ani rysunku. Chyba cos zle wrzuciłes. Spróbuj jeszcze raz. Pozdrawiam i dzieki za pomoc

  • #28 07 Kwi 2006 15:18
    kozak13
    Poziom 16  

    No juz jest ok. Dzieki ale chyba nadal mało kumam tak wiec nie potrafie tego zrobić. Im bardziej w to brnę tym mniej wiem. Szkoda bo miałem ochote cos tam poskręcać.
    Powiedzcie mi co to jest ten uln2803 bo szukam na elce i nigdzie zadnych konkretnych wypowiedzi. pozdrawiam

  • #29 07 Kwi 2006 20:36
    Uszol 1990
    Poziom 29  

    Witam
    układ uln2803... daje to ze:
    pobiera źródło zasilania z innego miejsca nie z lpt...
    co daje możliwość pod pięcia większego obciążenia...
    a z port lpt używa tylko do sterowania...
    pozdro

  • #30 08 Kwi 2006 09:24
    kozak13
    Poziom 16  

    No dobra rozjaśniłes mie tym rysunkiem mniej wiecej jak to ma być. Czyli podsumowując biore silnik krokowy ze starej stacji dyskietek i podpinam go jak? Który kabelek gdzie??
    Dlaje jakie zasilanie mam uzyc do tego układu?
    Pierwszy pin na LPT jest wolny tak???
    ULN 2803 podłączam do pinów od 2 do9 tak??
    Od 10 do 17 znowu wolne piny i 18- 25 daje minus z zasilania tak????
    CO dalej, tam gdzie pisze OUT co wstawiam i jak??
    Prosze jeszcze o odpowiedź na te pytania to mysle ze we wszystkim sie połapę. Wiem ze jestem moze troche marudny i pytam moze o głupoty ale tak to jest jak sie mało wie w tym temacie. Kazdy kiedys zaczynał i wie jak to jest prawda?! Dzięki za pomoc pozdrawiam