logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy"

reaven22 15 Jun 2026 15:11 858 7

TL;DR

• Przebudowany Moskwicz EV „Nova Vizja Mocy” to odnowione dziecięce autko elektryczne, które po Juniorze trafiło do młodszej siostry.
  • Zastosowano akumulator LiFePo4 20Ah 24V, dwa silniki 250W 24V 120RPM, sterownik hulajnogi 500W 24V oraz elektronikę do kierunkowskazów, ładowania i klaksonu.
  • Zestaw jedzie około 6km/h i kosztował około 1000PLN, bo silniki, sterownik, koła i BMS kupiono na Aliexpress.
  • Po dwóch miesiącach użytkowania i całodniowych testach terenowych zostało około 20% pojemności, a napęd radzi sobie nawet z dodatkową przyczepką.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT
📢 Listen (AI):
  • Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy"

Projekt jest kontynuacją tematu z 2019r.
    Zachęcam do zerknięcia w link zanim przejdziecie dalej.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559832.html

Wówczas całość była realizowana dla Juniora. Ale Junior jak to junior wyrósł z projektu i przekazał w użytkownie młodszej siostrze.
    Autko przeszło kompletną renowację zarówno z wyglądu jak i techniczną.
    Kolorystykę i dizajn wybierała Róża.
    Technikaliami zająłem się sam.

Obecne parametry techniczne.
    -akumulator LiFePo4 20Ah 24V, BMS jk-bms 50A z wyświetlaczem dostępnej pojemności.
    -2 silniki wykorzystywane w wózkach inwalidzkich, 250W 24V 120RPM
    -sterownik hulajnogi elektrycznej 500W 24V
    -trochę szpeja elektronicznego aby działały kierunkowskazy ładowanie czy klakson.
    -prędkość ok 6km/h
    -zasięg: dzień ujeżdżania.

Klocki poskładane w całość, uruchomione, cieszą już od 2 miesięcy :)
    Niedawno sprzęt przeszedł testy w terenie będąc ujeżdżanym przez Różę i juniorstwo naszych znajomych.
    Po całym dniu zabawy zostało około 20% pojemności akumulatora.
    W terenie sprzęt radzi sobie wyśmienicie, mocy starcza na ciągnięcie dodatkowej przyczepki.

Braki czasu zmusiły mnie do wykorzystania gotowych podzespołów, mimo to projekt zajął kilkanaście godzin pracy.

Silniki, sterownik, koła, BMS, zakupione na aliexpress.
    Koszt ok 1000PLN
    Wrażenia bezcenne :)

Zdjęcia pokażą więcej szczegółów niż opis:

Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy" Moskwicz EV "Nova Vizja Mocy"

Cool? Ranking DIY
    About Author
    reaven22
    Level 31  
    reaven22 wrote 1498 posts with rating 1352, helped 106 times. Live in city Milanówek. Been with us since 2003 year.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21921960
    pan_buka
    Level 12  
    Rate: 30
    Fantastyczna robota, gratuluję. Zazdroszczę ci przestrzeni na zaplecze „mechaniczne”, to coś, czego mi bardzo brakuje. Jedna drobna, pozamerytoryczna dygresja: nie upubliczniaj zdjęć córeczki. Świat jest pełen wariatów. Serdecznie pozdrawiam.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21921967
    cinepi
    Level 17  
    Help: 17
    Rate: 43
    Wykonanie super - bez porównania do gotowców dostępnych na rynku, z marnymi silniczkami szczotkowymi i aku AGM. Jedno do czego bym się przyczepił - to ostre krawędzie tej przedniej szybki, o które łatwo się zranić. Może zeszlifować je na półokrągło? Albo założyć osłonę krawędzi, taką jak na blachy się daje?
  • #4 21922628
    pch
    Level 16  
    Help: 5
    Rate: 168
    cinepi wrote:
    Jedno do czego bym się przyczepił - to ostre krawędzie tej przedniej szybki, o które łatwo się zranić. Może zeszlifować je na półokrągło? Albo założyć osłonę krawędzi, taką jak na blachy się daje?

To samo od razu pomyślałem.

PC
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21922765
    perfi
    Level 14  
    Help: 6
    Rate: 9
    Bardzo ładnie wygląda. Aż się boje córce pokazać ;)

Dwa pytanka:
    - czy dobrze widzę, że model silnika to MY1016Z?
    - do tego silnika są dedykowane koła albo felgi? Nigdy nie miąłem takiego silnika w rękach i nie wiem czy zamontowanie czegokolwiek do nich sprawia trudność.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję ładnej konstrukcji!
  • #6 21922788
    reaven22
    Level 31  
    Help: 106
    Rate: 1352
    perfi wrote:
    - czy dobrze widzę, że model silnika to MY1016Z?

tak to ten silnik

perfi wrote:
    - do tego silnika są dedykowane koła albo felgi? Nigdy nie miąłem takiego silnika w rękach i nie wiem czy zamontowanie czegokolwiek do nich sprawia trudność.

Koła kupione na śrenicę osi 17mm.
    https://pl.aliexpress.com/item/1005009963084337.html
    Ale nie są dedykowane, oś silnika ma klin szerokości 6mm a koło ma klin 4mm. Musiałem szlifować klin w schodek aby dało się założyć.
  • #7 21922872
    cranky
    Level 30  
    Help: 68
    Rate: 382
    To ten nowy model co teraz mają robić w fabryce Izery? Widzę że jest na dalekim etapie - po ponad dniu próbnej jazdy, czego o Izerze nie da się powiedzieć.
  • ADVERTISEMENT
  • #8 21922888
    zyduch312
    Level 3  
    Help: 1
    Rate: 1
    Niech EMP, czy tam ElectroMobility Poland zatrudni tego jegomościa, on ogarnie Izerę na sto dwa
📢 Listen (AI):

Topic summary

✨ Projekt dotyczy elektrycznego autka dziecięcego „Moskwicz EV”, będącego kontynuacją wcześniejszej konstrukcji z 2019 roku. Pojazd został całkowicie odnowiony wizualnie i technicznie po przekazaniu młodszej użytkowniczce. Zastosowano akumulator LiFePO4 24 V 20 Ah z BMS JK-BMS 50 A i wskaźnikiem dostępnej pojemności, dwa silniki 24 V 250 W / 120 RPM z wózków inwalidzkich oraz sterownik hulajnogi elektrycznej 500 W 24 V. Dodano układ do obsługi kierunkowskazów, ładowania i klaksonu. Osiągi wynoszą około 6 km/h, a zasięg pozwala na całodniową jazdę. Konstrukcja została uruchomiona i przetestowana w terenie.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT