Witam.
Chciałbym zaprezentować konstrukcję, którą wykonałem jakiś rok temu.
Jest to sterownik oświetlenia 230V (lub dowolnych urządzeń 230V) z 8 wyjściami sterowanymi z przeglądarki wraz z możliwością podglądu obrazu z kamery/kamer w przeglądarce.
Wykonanie układu zostało wymuszone dwoma próbami włamania do mojej firmy, chciałem mieć możliwość zdalnego sterowania oświetleniem tak, by w przypadku otrzymania sygnału o alarmie (od firmy ochroniarskiej) móc jak najszybciej sprawdzić, co się dzieje w firmie bez potrzeby jechania w nocy do firmy. Dzięki wykorzystaniu interfejsu www można sprawdzić wszystko będąc na drugim końcu świata.
Postanowiłem wykonać osobny moduł doświetlenia (oprócz lamp sufitowych) zainstalowany pod oknem wystawowym z mocnymi żarówkami halogenowymi tak, by zawsze mieć pewność, że w przypadku włączenia doświetlenia wszystko, co się dzieje w firmie, będzie dobrze widoczne. Skoro miał być wykonany układ sterujący oświetleniem, doszedłem do wniosku, że warto jeszcze by podłączyć nasze witryny sklepowe do sterownika tak, by w nich sterować sekcjami żarówek (w tym czasie mieliśmy zainstalowane w nich prądożerne halogeny) - tak, by móc je "bajerancko" włączać/wyłączać w zależności od potrzeb - np. w dzień, gdy jest jasno działałyby tylko środkowe żarówki, pod wieczór - wszystkie. Dodatkowo na witrynie wystawowej znajdują się obudowy komputerowe, które zostały też podpięte pod system (przez zasilacz), dzięki czemu możemy od razu pokazać działanie wyświetlaczy i innych bajerów, które mają (poza tym w nocy ładnie się prezentują).
Tutaj na zdjęciu widać doświetlenie (widoczna jedna z żarówek - górny lewy róg, wraz z częścią witryn):

Do wykonania projektu wykorzystałem połączenie kamer USB podłączonych do serwera, na którym zainstalowany jest Slackware (Linux), skryptu napisanego przeze mnie w PHP/HTML/CSS, który wysyła po magistrali RS232 sygnały sterujące do płytki wykonawczej oraz samej płytki wykonawczej, do której są podłączone przekaźniki sterujące pracą poszczególnych sekcji oświetlenia.
Wykorzystałem w płytce sterującej atmegę16 ze względu na to, że miałem w planach wykorzystanie modułu ethernetowego tak, aby układ był niezależny od serwera - jednakże potem ten pomysł upadł. Płytka sterująca podzielona jest na 2 moduły - moduł przekaźników (230V) i moduł logiki sterującej pracą przekaźników. Płytka do serwera jest podłączona przez RS232, RS485 nie był potrzebny, bo płytka znajduję się bezpośrednio przy serwerze. W czasie robienia zdjęć wszystko było zorganizowane metodą partyzancką - więc nie było jeszcze żadnej obudowy, w której byłyby układy.
Aby sterować przekaźnikami, można albo wykorzystać awaryjne przyciski na płytce (w przypadku np. padnięcia serwera), albo interfejs www.
Poniżej screeny z interfejsu - pierwszy pokazuje, jak wygląda strona w przypadku wyłączenia doświetlenia (odpowiedni widok z kamery), następny - jak wygląda w przypadku włączenia. Grafiki prezentujące stan przekaźników są zrobione w sposób dynamiczny, w przypadku włączenia danego przekaźnika na stronie "zapala się dana lampka". W skrypcie zostały też zawarte godziny automatycznego włączenia/wyłączenia danych sekcji - tak, by np. w niedzielę żarówki niepotrzebnie się nie świeciły, gdy firma jest nieczynna. Wygląd samego interfejsu odpowiada fizycznemu umiejscowieniu sekcji sterowanych.

Tutaj wygląd witryn, w których znajdują się sterowane sekcje (dwie zewnętrzne żarówki połączone są razem - środkowa osobno) - aktualnie w firmie wygląda to trochę inaczej, między witrynami nie ma już pustego miejsca, zamontowane są półki z monitorami i komputerami pomiędzy nimi, a na samym dole znajdują się zamykane szafki.

Tutaj natomiast wygląd samej elektroniki:

W planach mam dalszą rozbudowę układu o m.in. pilota zdalnego sterowania oraz sterowanie położeniem jednej z podłączonych kamer. Na płytce znajduje się dodatkowo jeszcze niewykorzystane złącze na termometr DS18B20, buzzer (sygnalizacja np. awarii) oraz dodatkowe 6 wyjść z możliwością podpięcia do nich kolejnych przekaźników.
Koszt całości - około 100 zł.
Wykonanie, zaprojektowanie i uruchomienie zajęło ok. tygodnia - najwięcej czasu zajęło stworzenie interfejsu www.
Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie udostępniam źródeł ze względu na to, że projekt ma mieć charakter komercyjny - zajmuję się również automatyką domową, jednakże postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania.
Pozdrawiam,
Michał "Smutny" Gałka.
Cool? Ranking DIY