logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oczyszczacz powietrza Airfree E 60 - czy warto? Jak nie, to jaki do 800zł?

Neostradek 10 Cze 2011 00:31 16397 11
REKLAMA
  • #1 9595451
    Neostradek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Szukam od kilku dni oczyszczacza powietrza i ciężko coś znaleźć dobrego, bo ofert niewiele, opinii na temat produktów jeszcze mniej.

Z tego co do tej pory się dowiedziałem, to kupując tańszy oczyszczacz (Zelmer, HB, Climatic) będzie niezły hałas i kosztowna wymiana filtrów (nawet kilka razy w roku).

Natrafiłem w końcu na coś wartego (chyba) uwagi: oczyszczacze Airfree, które nie wymagają wymiany filtrów i są bezgłośne. Jedyne koszty (prócz zakupu) to koszty energii elektrycznej (45W przy pracy 24h/dobę to ok. 1kW na dzień).

Najtańszy model to Airfree E 60 za ok. 800zł.

Ładnie wszystko opisane w kilku sklepach, cena dość wysoka, dostępna instrukcja do pobrania i tyle. Opinii praktycznie brak. W instrukcji obsługi jest zapis: "Prawa autorskie 2001-2003"). Wnioskuję zatem (nie wiem czy dobrze), że urządzenia te produkowane i sprzedawane są od 10 lat, więc dlaczego nikt o nich nie słyszał, albo nie chce się pochwalić wrażeniami z użytkowania?

Praca tego oczyszczacza polega na spalaniu wszystkiego co do niego wpadnie w temperaturze 200 stopni Celsjusza, ale trochę mnie niepokoją spalone resztki (popiół). Ale gdzie to się wszystko podziewa (przecież nie znika), nic tam nie ma do wymiany czy czyszczenia, więc czy nie odkłada się to wszystko gdzieś, aż w końcu zapcha i uszkodzi cały mechanizm?

Mógłby mi ktoś coś powiedzieć na temat tego oczyszczacza, odradzić lub doradzić jego zakup? Każda pomocna opinia zostanie nagrodzona.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9598128
    Neostradek
    Poziom 14  
    Cóż za rozbudowana odpowiedź, pełna własnych spostrzeżeń, przemyśleń, uwag. Aż miło poczytać.

A teraz na poważnie.
    Ten oczyszczacz powietrza (dezodoryzator) Fujitsu DASY30S przekracza mój budżet 2-krotnie (ok 1600zł). Wprawdzie (z tego co wyczytałem) pobiera mało prądu (od 11W) i niewiele go słychać (od 19dB) oraz filtry nie wymagają wymiany (jedynie odkurzenia raz w tygodniu i wymycia raz w roku), ale ta cena póki co odstrasza.

Co więcej, musiałbym pewnie sprawić do niego nowy odkurzacz, aby dobrze te filtry odkurzył i nie rozpylał przy okazji z powrotem zanieczyszczeń po pokoju.
  • #4 9599624
    lynx22
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    A do czego tak naprawdę jest Ci potrzebny ten oczyszczacz? Z tego co czytałem o Airfree wynika że on zabija drobnoustroje, ale nie oczyszcza powietrza z kurzu itp. dlatego też nie wymaga filtrów. Wszystko przelatuje przez komorę, gdzie jest spalone i potem leci z powrotem w powietrze. Z kolei wszystkie inne oczyszczacze usuwają z powietrza wszystko jak leci: kurz, pyłki itp. Zamiast kupować ten oczyszczacz wolałbym chyba zastosować lampę UV z osłoniętą świetlówką.
  • #5 9599874
    Neostradek
    Poziom 14  
    Dzięki lynx22 za odpowiedź. Sam nie pomyślałem o tym, ale masz rację. Powietrze tylko przelatuje przez oczyszczacz i spala w nim to, co się tam znajdzie, a dalej leci to wszystko z powietrzem. Tak więc nadal powietrze mam zanieczyszczone, jedynie zamiast żyjątek mam w powietrzu popiół ;) Więc może do niego potrzebny byłby jeszcze jeden oczyszczacz do oczyszczania spalenizny?

Oczyszczacz potrzebuję do oczyszczenia (odświeżania) powietrza ;)
    W pokoju spędzam mnóstwo czasu, gdyż jest to zarazem sypialnia i pracownia. Komputer przeważnie chodzi cały dzień, a po długim przebywaniu w pokoju (szczególnie po nocy) czuć zaduch. Częste wietrzenie nie wchodzi w grę, więc pomyślałem o oczyszczaczu. Wszelkie zapachy powinien wyeliminować, alergeny i bakterie również, więc chyba powinno dać się odczuć różnicę.
  • REKLAMA
  • #6 9600093
    lynx22
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Pamiętaj że żaden oczyszczacz nie zastąpi prawidłowej wentylacji. Zaproponowany oczyszczacz firmy Fujitsu wydaje się być dobrym rozwiązaniem, jednak cena trochę wysoka. Może coś z filtrem wodnym?

np. coś w tym stylu : http://www.sklepmedyczny.net/towar/144/boneco...owietrza-z-filtrem-wodnym-dostawa-gratis.html

lub
    http://www.skapiec.pl/site/cat/336/comp/70784
  • REKLAMA
  • #7 9621419
    Neostradek
    Poziom 14  
    Wodny to nie dla mnie, gdyż codzienne dolewanie wody jest nieco kłopotliwe i pewnie nie każda woda się nadaje, a u mnie jest dość twarda.

Chciałem coś co nie wymaga jakiejkolwiek ingerencji, takie prawie perpetum mobile. Jednak ten Airfree to chyba nie to, więc chyba pozostaje jakiś tani i cichy model z wymiennymi filtrami.

Moje typy to:
    Climatic 505 - cena 189zł + 25zł filtr co 3-4 miesiące
    Zelmer 23Z030 - cena 299zł + 85zł filtr co 6 miesięcy
    HB AP 1023 - cena 322zł + 59zł filtry co 3 miesiące

Jednak jak tak patrzę na te ceny, to wychodzi dość drogo. A gdyby dodać do tego jeszcze koszty wysyłki filtrów oraz zużytego prądu, to roczne koszty eksploatacji wzrosną dwukrotnie.
  • #9 9642041
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    Znajomy w CA przerabiał ten temat - elektrostatyczny filtr podobny do tego z linku sprostał jego wymaganiom .Link
  • #10 9647905
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam.
    Proponuje http://www.venta-airwasher.pl/.
    Sam posiadam taki i sprawdza się.
    Woda gromadzi wszystkie nieczystości, można dodawać środki dezynfekujące wodę i zapachowe.
    Po 24 godzinach pracy masz w pojemniku na wodę zawiesinę z kurzu którą się wylewa a pojemnik płucze.
    Może nie jest tani ale co najważniejsze nie przewilża powietrza bo działa na zasadzie naturalnego odparowania.

Pozdrawiam
    Piotom0
  • #12 12584286
    piterkra
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    agula84 napisał:
    Ja polecam oczyszczacze powietrza stylies lub boneco.
    Kupiłem model stylies pegasus i jestem zadowolony wcześniej miałem boneco 2055 ale niestety pies mi go załatwił. Drugi raz kupiłem w tym sklepie http://klima-sklep.pl/21-oczyszczacze-powietrza i jestem zadowolony. Bardzo miła obsługa a najlepsze jest to że nie wciskają najdroższego sprzętu tylko próbują dobrać najtańszy do wymagań klientów. Jak zadzwoniłem do innego sklepu to próbowali mi na dzień dobry wcisnąć najdroższe badziewie nie znając moich wymagań. Polecam

Ja mam oczyszczacz powietrza Air cleaner P2261 Boneco. Sprawuje się naprawdę fajnie, a powiem Wam, że nic tak dobrze nie działa na człowieka jak świeże i oczyszczone powietrze. Filtr z węglem aktywnym usuwa gazowe substancje zanieczyszczające, brzydkie zapachy i cząsteczki brudu. Nie ma nic lepszego, jak przebywanie w takim pomieszczeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje oczyszczacza powietrza, zwracając uwagę na model Airfree E 60, który nie wymaga wymiany filtrów i jest bezgłośny, ale ma wątpliwości co do jego skuteczności w usuwaniu zanieczyszczeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że Airfree jedynie zabija drobnoustroje, nie oczyszczając powietrza z kurzu, co może być niewystarczające. Proponowane są alternatywy, takie jak oczyszczacze z filtrami, w tym modele od firm Fujitsu, Boneco, oraz Climatic, które wymagają wymiany filtrów, ale oferują lepsze oczyszczanie powietrza. Użytkownik rozważa również modele z filtrami wodnymi, ale obawia się ich konserwacji. Wskazano na znaczenie wentylacji oraz komfortu czystego powietrza, co wiąże się z dodatkowymi kosztami eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA