logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki oczyszczacz powietrza z nawilżaczem w kwocie 1000-2000 zł?

PeCha 27 Lis 2022 11:38 4857 5
REKLAMA
  • #1 20305455
    PeCha
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Cześć,

Chciałbym kupić oczyszczacz powietrza, najlepiej, żeby był z nawilżaczem.

Sprzęt musi móc obsłużyć kawalerkę 35m2 (jeden pokój, kuchnia, łazienka).

Jeżeli chodzi o kwotę, to chciałbym zmieścić się w okolicach 1000 zł, ale jeżeli sprzęt miałby być tego wart, to mogę wydać i 2000.
    Najważniejsze dla mnie jest, żeby był skuteczny, czyli oczyszczał powietrze z wszelkich pyłów smogowych, nawilżał mieszkanie, był niezawodny i prosty w obsłudze (wiadomo, że trzeba czyścić/wymieniać filtr, ale żeby nie trzeba było tego robić co dwa dni, dolewać wody itd, ale ważne, żeby można było to zrobić w miarę szybko i bezproblemowo)

Obecnie używam nawilżacza Venta LW25 i dobrze by było, żeby nawilżacz w oczyszczaczu miał podobną wydajność.
    Podobno oczyszczacze Sharpa są dobre, ale i Xiaomi też niczego sobie. Jest tego cała masa na rynku, a tak naprawdę to, co podane na papierze, niekoniecznie musi być zgodne z rzeczywistością, dlatego prosiłbym o informacje spoza danych technicznych.
    Podpowiedzcie proszę jakieś ciekawe modele, żeby nie wydać za dużo, ale żeby zdały egzamin.

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 20305608
    krolkubaii09
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Cześć na media expert masz teraz przecenę na taki fajny philips. Jedyne co mi w specyfikacji nie odpowiada to hałas. Ale nie musi być na maksymalnym trybie ma ma być do 6 lat bez wymiany filtra czyli pewnie przełoży się to na 4-5 lat. Trzymaj model: Oczyszczacz powietrza PHILIPS AC2959/53.
  • REKLAMA
  • #3 20305733
    ag1112
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Cześć. Po pierwsze musisz mieć świadomość, że urządzenia 2 w 1 nie są tak doskonałe jak dwa oddzielne (coś jak pralko - suszarka) zasada działania jest na jednym przepływie powietrza - wielokrotnie są sytuacje, gdzie nawilżenie powietrza jest już osiągnięte, jednak zanieczyszczenie jest wysokie i wtedy urządzenie pracuje z większą mocą niepotrzebnie dopychając wilgotność, co w ogóle nie jest zdrowe!
    Po drugie ŻADNE urządzenie nie będzie w stanie oczyścić / nawliżyć oddzielne pomieszczenia - tego typu sprzęty ustawia się w pomieszczeniu, w którym najwięcej czasu spędzamy, ewentualnie przenosimy je na noc do sypialni... (przez ściany nie przechodzi powietrze, a otwory drzwiowe nie ułatwiają cyrkulacji powietrza)
    Po trzecie...2,3 czy nawet 8 lat bez wymiany filtra?! Wyobraź sobie, że nie wymieniasz worka w odkurzaczu przez okres jednego roku, a co dopiero przez okres 8 lat! Oczyszczacz zatrzymuje ten sam syf, co odkurzacz. Kurz, roztocza i ich odchody, pleśnie, smog itp.
    Przy wyborze tego typu urządzeń kieruj się przede wszystkim sposobem zaciągania powietrza - najbardziej wydajne urządzenia zaciągają całym przodem (sharp wyłącznie od tyłu) co przy przystawieniu oczyszczacza do ściany nie będzie zakłócało przepływu powietrza.
    Ja u siebie mam nawilżacz ewaporacyjny Stadler Form Oskar od 4 lat - kosztował mnie jakieś 450zł i nie zamieniłbym go na nic innego, Wiem, że ta firma specjalizuje się wyłącznie w urządzeniach do powietrza (nie produkuje przy okazji mikserów, depilatorów czy czajników) :)
  • REKLAMA
  • #4 20305952
    krolkubaii09
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    ag1112 napisał:
    Cześć. Po pierwsze musisz mieć świadomość, że urządzenia 2 w 1 nie są tak doskonałe jak dwa oddzielne (coś jak pralko - suszarka) zasada działania jest na jednym przepływie powietrza - wielokrotnie są sytuacje, gdzie nawilżenie powietrza jest już osiągnięte, jednak zanieczyszczenie jest wysokie i wtedy urządzenie pracuje z większą mocą niepotrzebnie dopychając wilgotność, co w ogóle nie jest zdrowe!
    Po drugie ŻADNE urządzenie nie będzie w stanie oczyścić / nawliżyć oddzielne pomieszczenia - tego typu sprzęty ustawia się w pomieszczeniu, w którym najwięcej czasu spędzamy, ewentualnie przenosimy je na noc do sypialni... (przez ściany nie przechodzi powietrze, a otwory drzwiowe nie ułatwiają cyrkulacji powietrza)
    Po trzecie...2,3 czy nawet 8 lat bez wymiany filtra?! Wyobraź sobie, że nie wymieniasz worka w odkurzaczu przez okres jednego roku, a co dopiero przez okres 8 lat! Oczyszczacz zatrzymuje ten sam syf, co odkurzacz. Kurz, roztocza i ich odchody, pleśnie, smog itp.
    Przy wyborze tego typu urządzeń kieruj się przede wszystkim sposobem zaciągania powietrza - najbardziej wydajne urządzenia zaciągają całym przodem (sharp wyłącznie od tyłu) co przy przystawieniu oczyszczacza do ściany nie będzie zakłócało przepływu powietrza.
    Ja u siebie mam nawilżacz ewaporacyjny Stadler Form Oskar od 4 lat - kosztował mnie jakieś 450zł i nie zamieniłbym go na nic innego, Wiem, że ta firma specjalizuje się wyłącznie w urządzeniach do powietrza (nie produkuje przy okazji mikserów, depilatorów czy czajników) :)

Też tak uważam. Daje ofertę za 1500 zł. awet są calkem niecłe nawilżacze od xiomi do 250 za 300 zł
  • REKLAMA
  • #5 20306397
    PeCha
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Dzięki za te informacje.
    Zdaję sobie sprawę z konieczności wymiany filtrów. Wiadomo, syfi się pewnie jeszcze bardziej niż w odkurzaczu. Ja jestem alergikiem, córka chyba też, więc czyste filtry to podstawa. Natomiast bardziej chodziło mi o to, żeby filtr miał na tyle dużą powierzchnię i był do niego na tyle łatwy dostęp, żeby nie trzeba było co kilka dni rozkręcać całego urządzenia. Najlepiej jakby sprzęt sygnalizował konieczność wymiany filtra.
    Jak pisałem, teraz mamy nawilżacz Venty LW25, bardzo fajny sprzęt, sprawdzony od wielu lat u mnie, ale także mam takie w salach z fortepianami w szkole muzycznej, bo tam również muszę utrzymywać odpowiednią wilgotność i świetnie dają radę, ale potrzebujemy oczyszczacza.
    Niestety mieszkamy w kawalerce z dzieckiem i mimo najszczerszych chęci posiadania oddzielnych urządzeń, z racji braku miejsca muszę skupić się na sprzęcie 2w1.

Skoro polecacie Philipsa, to może Philips AC2729/10 Combi 2w1?
  • #6 20307077
    ag1112
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Każdy oczyszczacz, który posiada filtr wstępny będzie musiał być czyszczony co 2-3 tygodnie - na nich zbiera się największy syf. Na szczęście czyszczenie jest szybkie i banalne (a raczej powinno być) Ja nie w ogóle zaufania do Philipsa ;) Czy jest jakiś sprzęt, którego Philips nie produkuje? Zabrał się nawet za filtry do wody czy syfony do wody gazowanej...
    Zwróć uwagę na boczne szczelinki, tylko nimi zaciąga powietrze - co oznacza, że zanieczyszczone powietrze musi trafić w te szczeliny.
    Co do ograniczenia miejsca - proponuję najpierw przejść się do pierwszego lepszego sklepu agd i zobaczyć wielkość tych wymysłów "combo"
REKLAMA