logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jawa 50 Mustang - Elektryka (ładowanie akumulatora z prądnicy)

Stanczyk015 11 Cze 2011 16:08 2019 2
REKLAMA
  • #1 9600271
    Stanczyk015
    Poziom 1  
    Mam akumulator 6V / 11Ah, kierunkowskazy od Simsona, przerywacz kierunkowskazów. Podłączyłem kierunki z akumulatora. Muszę podłączyć ładowanie akumulatora z prądnicy.

Mam również regulator napięcia 6V oraz mostek prostowniczy KCP-50.

Jak to podłączyć i co mam jeszcze zakupić?

PS. Poratujcie jakimś schematem.

Na ekranie widać bez wytłuszczenia liter. [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 9602140
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Jak chcesz to możesz dać zamiast cewek świetlnych 2 cewki zapłonowe i wtedy będziesz mieć elektrykę 12 V o sporej mocy. Ale jak chcesz robić to tak jak jest (inst. 6 V) to od jednej z cewek świetlnych odlutować kabel od masy i pociągnąć go do mostka (razem z kablem który był od świateł). Potem po prostu - na masę pojazdu, a + na AQ. Ale tracisz zasilanie p. lampy z iskrownika i będzie musiało być z AQ, więc i tak mało uzyskasz. Więc albo musiałbyś przesiąść się na 12 V, przewinąć cewki, albo dać AQ bez ładowania, innych pomysłów nie mam.
  • #3 9696604
    andrzej11720.10
    Poziom 13  
    Witam,
    Ostatnimi czasy wstawiłem do mojej jawki akumulator o parametrach:
    Centra 12V 44Ah 360A
    I teraz mam pytanie: Czy mogę zrobić ładowanie tego Aku z cewki? Ponieważ chce zrobić nową instalację wykorzystując do tego Aku (światła neony LED'y kierunki itp. - wszystko pod Aku).
    Cewkę mam 12V. Myślałem aby zostawić jedną cewkę na zapłon a dwie dać na ładowanie Aku.
    czy takie coś będzie działało? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
REKLAMA