logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Alhambra 1.9TDI AFN często nie odpala, n109, przekaźnik 405, ECU

antique.monuments 12 Cze 2011 21:08 29159 5
  • #1 9604537
    antique.monuments
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, mam problem jak w temacie, samochód często nie odpala - brak prądu na zaworze n109. Napięcie nie dochodzi do przekaźnika 405 czy j491 jak kto woli, konkretnie do stopki nr 8, która prąd dostaje od komputera sterującego układem wtrysku silnika - j248. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Wygląda na uszkodzenie ecu. Wymienić go czy po prostu podłączyć zaworek ''na krótko'' do plusa po zapłonie i zapomnieć o problemie? A może inne pomysły?

EDIT.

Dodam że po podłączeniu plusa z aku do zaworka samochód odpala, a po odłączeniu tego plusa nie gaśnie, napięcie jest w tedy na nóżce nr 8 przekaźnika, silnik pracuje aż do zgaszenia go kluczykiem.
  • Pomocny post
    #2 9605308
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4433
    Sprawdzić okablowanie i przekaźnik systemowy, pewnie rozlutowany. Sterowany masą z ECU (pin 33) na pin 4 tego przekaźnika. Ewentualnie kostka stacyjki. Sam ECU zapewne w 100% sprawny.
  • #4 9605813
    antique.monuments
    Poziom 9  
    Pawel wawa napisał:
    Sprawdzić okablowanie i przekaźnik systemowy, pewnie rozlutowany. Sterowany masą z ECU (pin 33) na pin 4 tego przekaźnika. Ewentualnie kostka stacyjki. Sam ECU zapewne w 100% sprawny.

Z tego co wiem to pinem 4 biegnie plus prosto do zaworka n109, a jedyna masa przychodzi na pin nr 3. Z ECU do przekaźnika powinien iść plus na pin nr 8, tak jest gdy samochód odpali i tak można odczytać to ze schematu??

Schemat w załączniku.
    Seat Alhambra 1.9TDI AFN często nie odpala, n109, przekaźnik 405, ECU
    Kostkę wyciągłem, wygląda jak nowa, nie okopcona, styki są, poza tym gdyby to była wina kostki to czy rozrusznik by kręcił??

Gdzie znajduje się przekaźnik systemowy, jeżeli chodzi o 405 to wymieniłem na nowy, poza tym plus gubi przed przekaźnikiem.

Sprawdziłem wszystko raz jeszcze, pin nr 2 to plus 12v pojawiający się po przekręceniu stacyjki, na pinie nr 6 jest 12v nawet bez kluczyka i zapłonu, na 5 około 11v, a pin nr 3 to masa. Te piny działają zawsze. Gdy auto odpala to na pinie 8 i 4 pojawia się napięcie około 12v, gdy nie odpala prąd do tych dwóch pinów nie dochodzi. Pin 8 to plus z ECU, a pin 4 to plus biegnący prosto do n109.

A może odcięcie alarmu nie łączy?

Alarmu nie posiadam.
  • Pomocny post
    #5 9608191
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4183
    antique.monuments napisał:
    która prąd dostaje od komputera sterującego układem wtrysku silnika - j248

A za zasilanie j248 jest odpowiedzialny przekażnik 109 na schematach oznaczony jako J317.
    Znajdziesz go nad skrzynką bezpieczników z tyłu.
  • #6 9608640
    antique.monuments
    Poziom 9  
    T5 napisał:
    A za zasilanie j248 jest odpowiedzialny przekażnik 109 na schematach oznaczony jako J317.
    Znajdziesz go nad skrzynką bezpieczników z tyłu.

T5 napisał:
    T5
    i
    Pawel wawa napisał:
    Pawel wawa
    respect dla was, przekaźnik 109 pęknięty na płytce, zlutowałem i auto odpala za każdym razem, na 405 jest napięcie, wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc, klikam pomógł.
REKLAMA