logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzęgło MZ 250 - zgrzyt przy wrzucaniu biegu po wymianie wału i tarcz

matek1892 14 Cze 2011 22:14 12908 15
REKLAMA
  • #1 9613076
    matek1892
    Poziom 10  
    Witam jestem nowy na tym forum ....
    mam podobny problem z sprzegłem...
    gdy odkręciłem pokrywę z sprzęgła to doznałem szoku gdyż kosz sprzegłowy był przyspawany do wału :/
    założyłem nowy wał i wymieniłem tarcze z sprzęgła dałem 2 stare, wszystko wyregulowałem jak sie należy, ale gdy odpalę to jak chcę wrzucić pierwszy bieg (tzn.1) to zgrzypi (tak jak by wciskało sie na siłe) jak dociągnę przy klamce to jest to samo (i potem jeszcze starter ślizga) pózniej dałem 3 stare tarcze i jest to samo ...
    nie wiem co moze być tego powodem ;/
    bardzo prosze o pomoc :)
    z góry wielkie dzieki xD
  • REKLAMA
  • #2 9613862
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    A co wymieniłeś lub nie, w samym sprzęgle? Szczególnie chodzi o piastę.
    Jak wymieniałeś tarcze? Chodzi o sposób składania sprzęgła.
    W jakim stanie jest zabierak?
    Daj zdjęcia. Łatwiej będzie cię naprowadzić.
  • REKLAMA
  • #3 9614001
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Sprzęgło się reguluje pod małym dekielkielkiem, ustawiając wstępnie tzw. ślimak. A jeśli zabierak był przyspawany do wału, i został ponownie użyty, to cienko widzę eksploatację.
  • #4 9614486
    matek1892
    Poziom 10  
    stożek piasty jest nowy(orginalny) zabierak mam tez nowy ale stary ma takie same wymiary... a mógłbyś dokładnie sprecyzować o co rozchodzi sie z tym sposobem wymieniania tarcz?
    wiem ze sie pod tym deklikiem reguluje ale zawsze jest tak samo....
    https://obrazki.elektroda.pl/6506002300_1308132815.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/2849808700_1308132816.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/3287468900_1308132817.jpg

chyba ze winny jest tzw slimak bo z jednej str jest uszkodozny? ale watpie w to...

Dodano po 20 [minuty]:

chyba ze powodem jest to ze nie mam tam zadnych podkładek?
    podobno maja być ?
    mam jedna która sobie załatwiłem, ale jak dam ja za trybo z kosza to nie umiem nabić piasty na storzek, nawet próbowałem nabić młodkiem ale zawsze spadał :/
  • #5 9614860
    jack63
    Poziom 43  
    Z tym młotkiem to .... trochę przesadziłeś...
    Powodem jest wcale nieoryginalny (wątpię czy w Polsce jest jeszcze jeden nowy oryginał) i wykonany do d... tzw. stożek czyli piasta sprzęgła. To najbardziej szansowne.
    Chyba że źle założyłeś podkładki. Powinny być 3! Dwie twarde szlifowane na wymiar i jedna sprężysta falista.
  • #6 9615436
    robokop
    Ponadto kosz sprzęgłowy osadza się na wale na gorąco. Inaczej będzie "omykał".
  • REKLAMA
  • #7 9615518
    matek1892
    Poziom 10  
    Z tym stożkiem to tak mi powiedzieli w sklepie...
    nie waliłem tym młotkiem nie wiadomo jak mocno chciałem tylko sprawdzić czy nie będzie spadać, bo wcześniej dokręcałem bez pokrywy i spadł...
    Podkładek żadnych nie mam, poza wyjątkiem tej jednej która pasuje za te trybo z kosza...
    Może wiecie gdzie można kupić takie podkładki, albo może znacie wymiary tych podkładek?
  • #8 9618411
    jack63
    Poziom 43  
    Piastę sprzęgła z otworem stożkowym nie zakłada się na gorąco! Nie wiem skąd taki pomysł?
    Sednem sprawy jest idealne wykonanie (dla nowego) lub idealny stan (dla zdejmowanego sprzęgła) powierzchni stożkowych czopa wału i otworu w piaście.
    W serwisówce jest napisane, że nałożone na wał i dociśnięte RĘKĄ sprzęgło nie ma prawa dać się zdjąć rękami. Trzeba użyć ściągacza. Jest to logiczne, gdyż cały moment obrotowy silnika przenoszony jest dzięki tarciu.
    Podkładka falista ma zapobiegać przypadkowemu "złapaniu" połączenia podczas montażu.
    Najczęściej jest tak, że powierzchnie stożkowe są uszkodzone i sprzęgło obraca się na wale nie przenosząc napędu dalej. Wystarczy jednokrotne zerwanie połączenia i minimalny obrót piasty względem wału aby mieć poważny problem.
    Wykonanie nieoryginalnych piast jest katastrofalne. Brak gładkości i kąta stożka oraz z reguły zbyt duży wymiar otworu (za szeroki stożek).
  • #9 9618818
    matek1892
    Poziom 10  
    Mam nowy wał i ten stożek, wał jest niemiecki (IFA) stożek tez niemiecki ,nie jakiś podrabiany..
    Tylko nie mam tych podkładek, to chyba one są powodem problemu, którego nie umiem rozwiązać...;/
  • #10 9618915
    robokop
    jack63 napisał:
    Piastę sprzęgła z otworem stożkowym nie zakłada się na gorąco! Nie wiem skąd taki pomysł?

Z kilku lat praktyki z tymi motocyklami. Założone na zimno, tym bardziej na używanych częściach, zawsze "puszczało".

Cytat:
    W serwisówce jest napisane, że nałożone na wał i dociśnięte RĘKĄ sprzęgło nie ma prawa dać się zdjąć rękami.
    Bądź uprzejmy wkleić tą serwisówkę - konkretnie stronę z podanym wyżej stwierdzeniem.
  • #11 9619619
    matek1892
    Poziom 10  
    Też słyszałem że na gorąco się wkłada, włożyłem pierwszy raz na gorąco i weszło bez problemu i trzymało...
    Ale nie wiem co może być powodem tego ze tak się dzieje z tym ze jak dociągam sprzęgło to nie umiem wrzucić biegu a jak mocniej dociągam to starter ślizga...
    Nie wiecie może czy piszczenie w silniku tzn skrzyni biegów jest normalne po remoncie czy tez nie? Wydaje się ze nie bo chodzi tak jak by coś tam było za ciasno, a jak spuściłem olej to były tam opiłki aluminium.. :/
    Co z tymi podkładkami do kosza, niby to zależy od dystansu ?
    Jedni mówią ze maja być 3 inni ze 1 a jeszcze inni ze nie ma być żadnych podkładek ...;/
  • #12 9619649
    robokop
    O których podkładkach piszesz ? Ma ich być tyle, żeby nakrętka poprzez nie docisnęła ślimak do kosza. A spiłowane aluminium to oznaka że coś jest źle.
  • REKLAMA
  • #13 9619720
    matek1892
    Poziom 10  
    o podkładkach które maja być za koszem a ja ich nie mam..;/ nie wiem gdzie idzie takie dostać ...
    A skąd bede wiedzieć ze ślimak dotyka kosza?

Dodano po 3 [minuty]:

a to spiłowane aluminium nie wiem dlaczego?
    a ten wałek z wodzików maja tam być 2 podkładki?
    bo powodem chyba nie jest to ze wymieniłem trybo 3 (ruchome)
  • #14 9619772
    robokop
    Chłopie, żarty sobie robisz? Skąd mamy wiedzieć gdzie się potknąłeś i co piłuje po karterach? Biorąc się za samodzielną naprawę wypadało by wiedzieć jak to działa wszystko.
  • #15 9619857
    matek1892
    Poziom 10  
    tylko sie pytam bo moze ktośmiał podobnie? wiem jak to działa tylko ja go kupiłem i on był już rozbierany i niektórych rzeczy brakowało...
    i pytam sie tylko do upewnienia... czy ktoś nie miał podobnego przypadku...
    np nie było zadnej podkładki pod koszem sprzęgłowym...
    w ogóle miałem bardzo ciężko rozkręcić kartery gdyż śruby były tak objechane ze próbowałem na wszelakie sposoby...
  • #16 9621835
    jack63
    Poziom 43  
    Witam

robokop napisał:
    jack63 napisał:
    ]W serwisówce jest napisane, że nałożone na wał i dociśnięte RĘKĄ sprzęgło nie ma prawa dać się zdjąć rękami.
    Bądź uprzejmy wkleić tą serwisówkę - konkretnie stronę z podanym wyżej stwierdzeniem.

Wklejam zdjęcie strony 45 z: "Instrukcja napraw dla motocykla MZ ETZ 250 z 2001 ilustracjami i 29 rysunkami narzędzi specjalnych"
    Wydanie drugie. VEB Motorradwerk Zschopau Betrieb des IFA-Kombinates Zweiradfahrzeuge.
    Sprzęgło MZ 250 - zgrzyt przy wrzucaniu biegu po wymianie wału i tarcz

Jakby było nieczytelne, to zacytuję:
    "Jeśli sprzęgło dla kontroli założone zostanie na czopie wału korbowego bez podkładki sprężystej i zabieraka sprzęgła, to stożek musi mieć pasowanie, nie pozwalające na ściągnięcie sprzęgła bez użycia ściągacza"

Powyżej tego akapitu jest opisana procedura szlifowania (docierania) stożków pastą szlifierską. Wg. mnie jest podobna do docierania zaworów w 4T.

Producent nie przewiduje żadnego grzania! O spawaniu wspomnę jako przykładzie kompletnej bezmyślności i najgorszej praktyki warsztatowej!

W swojej praktyce widziałem już różne "patenty" na to połączenie. Spawanie, klejenie, folia stalowa (stożek był za duży) oraz sklepanie młotkiem. Wynika to z tego, że większości mechaników się nie chce (nie ma czasu lub kasa,kasa) docierać stożków aby pasowały idealnie.
    Niestety fizyki nie da się oszukać. Można ją tylko wykorzystać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zgłasza problem z sprzęgłem w motocyklu MZ 250 po wymianie wału i tarcz. Po demontażu pokrywy sprzęgła odkrył, że kosz sprzęgłowy był przyspawany do wału. Po wymianie wału i tarcz, użytkownik doświadcza zgrzytu przy wrzucaniu pierwszego biegu, co sugeruje problemy z regulacją sprzęgła oraz brakiem odpowiednich podkładek. Uczestnicy dyskusji wskazują na konieczność użycia trzech podkładek (dwie twarde i jedna sprężysta) oraz na znaczenie prawidłowego montażu piasty sprzęgła. Wskazują również, że uszkodzone powierzchnie stożkowe mogą prowadzić do problemów z przenoszeniem momentu obrotowego. Użytkownik poszukuje informacji na temat podkładek oraz ich wymiarów, a także wyraża obawy dotyczące piszczenia w silniku po remoncie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA