logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów

czesiu 26 Lis 2014 13:23 4386 11
REKLAMA
  • #1 14166978
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    Witam, złożyłem silnik MZ 250 4-biegowy i wydaje mi się że dwójka nie będzie zazębiać się prawidłowo. Zamieszczam zdjęcia przesuwek, podpowiedzcie czy będzie ok, czy muszę coś z tym zrobić. Dwójka zazębia się słabo a reszta raczej prawidłowo. Nie wiem co mógłbym z tym zrobić, bo np. podginając widełki zwiększę z kolei luz na czwórce, skok przesuwki jest przecież stały. Wałek krzywkowy chodzi z luzem ok 0,7mm (trochę za duży wiem, ale jak sprawdzam przy dopychaniu go palcem to w zasadzie niewiele się poprawia). Końce wodzików nie są zużyte.
    Górna przesuwka - 4 bieg:
    Górna przesuwka - 2 bieg:
    MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów
    Dolna przesuwka - 3 bieg:
    Dolna przesuwka - 1 bieg:
  • REKLAMA
  • #2 14174422
    futro
    Poziom 21  
    Ocena: 177
    Witam.
    Przeanalizuj dokładnie którymi kołami zębatymi przenoszony jest moment obrotowy.
    Koła częściowo zazębione nie przenoszą momentu.
    Tak miałem w Jawie TS350.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14174624
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    Tak jak napisał futro, na 2-gim biegu zębatki 3-go biegu nie zazębiają się całą powierzchnią zębów i nie przenoszą napędu.
  • #4 14175887
    czesiu
    Poziom 38  
    Dzięki za podpowiedzi. Źle się wyraziłem w pierwszym poście, miałem na myśli zazębianie się kłów przesuwki z kłami trybu 2 biegu. Rozebrałem ten silnik 4 lata temu i z tego co pamiętam to wyskakiwały biegi, a po rozebraniu i przeczyszczeniu wszystkiego okazało się że nie znalazłem żadnych nieprawidłowości, powierzchnie kłów również wyglądały nieźle. Na drugim biegu kły zachodzą na siebie do ok. połowy głębokości i nie wiem czy nie będą zeskakiwać.
  • REKLAMA
  • #5 14175985
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    Sądząc po zdjęciach, to nie mała zębatka drugiego biegu jest zbyt płytko zazębiona kłami, ale cały wałek sprzęgłowy ma przesunięcie w lewo. Jeżeli ma luz to trzeba go skasować "w prawo", albo przesunąć cały wałek dystansami (jeżeli sie da). To moze być wada fabryczna która objawiła się po pewnym przebiegu wyskakującą "dwójką".

Wyskakujące biegi to niekoniecznie wina kłów, ale może też wina "automatu" biegów.
  • REKLAMA
  • #6 14176425
    futro
    Poziom 21  
    Sądząc po zdjęciu kły faktycznie nie do końca się zazębiają.
    Ważną rzeczą jeszcze jest ich kąt natarcia, zazębione kły przenoszące moment powinny powodować dociskanie kół zębatych do siebie.
    Można kły ,,zaostrzyć'' (tak zrobiłem w Suzuki 1100 bo koszt nowych był kosmiczny) albo wymień na nowe.
  • #7 14176444
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    sorier napisał:
    Wyskakujące biegi to niekoniecznie wina kłów, ale może też wina "automatu" biegów.

A co ma automat biegów do ich wyskakiwania?
    Po prawidłowym montażu z wcześniejszą weryfikacją części i pomiarami biegi nie mają prawa przez długi czas wyskakiwać!
    czesiu napisał:
    podginając widełki zwiększę z kolei luz na czwórce,

Nie daj Boże. Żadnego podginania! Wodziki mają być prostopadłe do ich prowadnicy.
    Czy nie było przebarwień na bocznych powierzchniach widełek wodzików?
    Jeżeli tak to pochylenia kłów są zużyte i biegi będą wyskakiwać.
    Bieg ma się trzymać sam dzięki pochyleniom! Mało tego. Jak pochylenia są OK na obu połówkach sprzęgła kłowego, to bieg mało że nie wyskakuje to jeszcze jest "wciągany" Czyli połówki sprzęgła kłowego pod wpływem obciążenia się "przyciągają".
    Wodziki i reszta mechanizmu służy tylko do rozłączenia biegu i rozpoczęcia procesu jego włączenia. Dalsza część włączania biegu opisana wyżej.
    sorier napisał:
    Sądząc po zdjęciach, to nie mała zębatka drugiego biegu jest zbyt płytko zazębiona kłami, ale cały wałek sprzęgłowy ma przesunięcie w lewo. Jeżeli ma luz to trzeba go skasować "w prawo", albo przesunąć cały wałek dystansami (jeżeli sie da).

Coś w tym jest. Jednak trudno ocenić czy to prawda tylko na podstawie zdjęć.
    Odstęp jest zbyt duży aby było OK. Widać wgniecenia świadczące że kiedyś kły zachodziły bardziej niż teraz.
    Może wystarczy uderzyć delikatnie w któryś z wałków i się poprawi???
    Zależy jak składany był silnik. NRDowcy od MZ lubowali się w podkładkach dystansowych na łożyska w rejonie "zębatki" zdawczej. Jest tam taki dekielek pod którym mam być podkładka. Jej dobór następuje po złożeniu połówek i ostygnięciu silnika. Między dekielkiem a pierścieniem zewn. łożyska ma być ok 0.3 - 0.4 mm. Mierzyć trzeba z uszczelką bo o nią ta podkładka się powinna opierać.
    Znając życie tej podkładki dawno nie ma. A nawet jak jest pewnie nie będzie pasować. Trzeba mieć kilka grubości aby dobrać właściwą.
  • #8 14176769
    czesiu
    Poziom 38  
    Uzupełnię informacje: gdy miałem tryby w rękach oglądałem je dokładnie (mam zdjęcia ale nie przy sobie, w tygodniu mogę wkleić). Pochylenia na kłach wydawały się ok, tzn. obracając tryby w rękach "wciągały się" w siebie (książkowe 5 stopni pochylenia raczej ciężko pomierzyć).
    Wodziki trzymały wymiar z instrukcji, żadnych przebarwień na niebiesko.
    Jeśli chodzi o wałek z zębatką łańcucha, na którym przesuwka włącza 1 i 3 bieg to wszystko ładnie chodzi, jest podkładka dystansowa, tulejka pod trybem jedynki ma właściwy luz.
    Jeśli chodzi o wałek pośredni na którym jest problematyczna przesuwka 2 i 4, to wałek ma być dosunięty na maksa do lewego łożyska, które oparte jest na segerze i tu się nic fabrycznie nie regulowało (nawet gdybym pchnął wałek w prawo, to po dokręcaniu największego koła zębatego i tak wałek zostałby dociągnięty w lewo. Po prawej stronie tego wałka jest tryb 4 biegu na tulejce (która teraz ma właściwy luz ok 0,2mm) i łożysko osadzone w ślepym zagłębieniu kartera i też bez możliwości regulacji.
  • #9 14176859
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    Jesteś pewien poprawnego założenia wodzików???
    Nie zostały skrzywione przy montażu?
    czesiu napisał:
    eśli chodzi o wałek pośredni na którym jest problematyczna przesuwka 2 i 4, to wałek ma być dosunięty na maksa do lewego łożyska, które oparte jest na segerze i tu się nic fabrycznie nie regulowało (nawet gdybym pchnął wałek w prawo, to po dokręcaniu największego koła zębatego i tak wałek zostałby dociągnięty w lewo.

Wałek nie jest dosunięty do łozyska tylko wsunięty do niego.
    Czy patrząc od strony łożyska na koło zębate był tam seger lub coś podobnego?
  • #10 14176970
    czesiu
    Poziom 38  
    jack63 napisał:
    Jesteś pewien poprawnego założenia wodzików???
    Nie zostały skrzywione przy montażu?

Jest na 100% dobrze, wodzików odwrotnie założyć się nie da, montowałem we właściwej kolejności, czyli najpierw wałki z trybami potem wodziki z wałkiem krzywkowym a na końcu wsunąłem wałek wodzików z podkładką, wszystko wchodziło jak w masło, żadnego użycia siły.
    jack63 napisał:

czesiu napisał:
    eśli chodzi o wałek pośredni na którym jest problematyczna przesuwka 2 i 4, to wałek ma być dosunięty na maksa do lewego łożyska, które oparte jest na segerze i tu się nic fabrycznie nie regulowało (nawet gdybym pchnął wałek w prawo, to po dokręcaniu największego koła zębatego i tak wałek zostałby dociągnięty w lewo.

Wałek nie jest dosunięty do łozyska tylko wsunięty do niego.
    Czy patrząc od strony łożyska na koło zębate był tam seger lub coś podobnego?

Zgadza się wałek wchodzi w łożysko aż oprze się na trybie 1 biegu, który stanowi wspólny odlew z wałkiem. Łożyska obu wałków w lewym karterze zablokowane są po obu stronach segerami. W prawym karterze łożysko wałka pośredniego "pływa" w ślepym zagłębieniu kartera, łożysko wałka zdawczego jest od prawej dociśnięte dobraną podkładką dystansową kasującą luz i dekielkiem z uszczelniaczem (podobnie jak na wale).
  • #11 14181150
    czesiu
    Poziom 38  
    Wrzucam zdjęcia moich trybów, nie miałem porównania ale wydaje mi się że są całkiem niezłe.
    MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów
    MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów
    MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów MZ250 ES/2 - Nieprawidłowe zazębianie dwójki po złożeniu skrzyni biegów
  • #12 14226648
    futro
    Poziom 21  
    Witam.
    Myślę, że tryby możesz zostawić w spokoju przyjrzyj się dokładnie pamiętnikowi i wodzikom w miejscu w którym stykają się z pamiętnikiem.
    najprawdopodobniej masz tam podtarte trochę i nie wyrzuca ci do końca wodzika a on koła zębatego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nieprawidłowym zazębieniem drugiego biegu w silniku MZ 250 po złożeniu skrzyni biegów. Zauważa, że zębatki drugiego biegu nie zazębiają się prawidłowo, co może prowadzić do ich wyskakiwania. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby dokładnie sprawdzić zazębienie kłów przesuwki z trybami oraz zwrócić uwagę na luz wałka krzywkowego. Wskazują na możliwość fabrycznej wady wałka lub niewłaściwego montażu wodzików. Podkreślają znaczenie kąta natarcia kłów oraz ich ewentualne zużycie. Użytkownik potwierdza, że kły nie wykazują widocznych uszkodzeń, a montaż był przeprowadzony zgodnie z instrukcją. Wskazano również na możliwość podtarcia wodzików, co może wpływać na ich działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA