logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPoX EP-8KRAI - Błąd w obsłudze 1GB pamięci RAM

Szubi7 21 Cze 2011 22:18 2572 9
REKLAMA
  • #1 9637838
    Szubi7
    Poziom 9  
    Witam. Miesiąc temu zamówiłem sobie pamięć RAM Kingston 1GB RAM 400MHz. Pamięć do mnie doszła, ładnie ją podczepiłem. Po starcie systemu zaczęły się problemy. Po włączeniu Ashampoo Burning Studio, albo jakiejkolwiek gry, komputer się zawieszał i pomagał tylko twardy reset. Uznałem więc, że to wina tej pamięci RAM i odesłałem ją z powrotem. Poprosiłem o przysłanie pamięci innej firmy. Oczywiście przywróciłem poprzednią konfigurację, czyli Kingston 512MB 400MHz i 2 razy Elixier 256MB 400MHz, która działa bezawaryjnie... Dzisiaj do mnie dotarła pamięć innej firmy, jak sobie zażyczyłem. Problemy nadal są takie same... Teraz mam pytanie, czy to jest jakieś uszkodzenie płyty głównej, a może trzeba coś przestawić w BIOS'ie, aby to działało? Możemy już wykluczyć, że to wina systemu, ponieważ kiedy przesiadałem się na Windows 7, takie coś dalej występowało. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jest to dla mnie katorgą, że mój PC przy nagrywaniu głupiej płyty, albo przy włączeniu gry się zacina bez powodu w sumie.

Pozdrawiam,
    Szubi
  • REKLAMA
  • #2 9638169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9638703
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Podłączasz samą kość 1GB i takie rzeczy się dzieją?
  • #4 9638713
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6713
    Spróbuj wygrać nowy BIOS i zresetuj go. Sprawdź kość w innym kompie. Spróbuj MemTest.
  • #5 9638804
    Szubi7
    Poziom 9  
    Kość RAM jest raczej sprawna, ale sprawdzę ją jeszcze memTest'em. Z poprzednią było to samo. Musiałem też w BIOS'ie zmienić tWTR z 2T na 1T, bo inaczej to system nie chciał wstać.

Nie bardzo wiem, jak wgrać ten nowy BIOS i skąd go wziąć. Płytę główną resetowałem, odłączając PC'ta z zasilania i wyjmując tą baterię. Po ustawieniu wszystkiego od nowa, problem jest dalej.

Nie bardzo też wiem, jak zmienić Timing tej pamięci RAM.

@daavid117 - Przy podłączeniu tylko tej pamięci problem dalej występuje. Wcześniej też tak było, kiedy przysłali mi Kingston'a.

W załączniku daje Wam moje ustawienia BIOS'u (tych rzeczy, które (chyba) odpowiadają za pamięci RAM).

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #6 9639057
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6713
    Jaja sobie robisz chcesz pomocy i jescze mamy ci za to płacić punktami za transfer?
    Wgrywanie BIOS-u było nie raz więc poszukaj. BIOS-u poszukaj przez Google na rosyjskich stronach bo domowa Epoxa dawno nie odpowiada.
  • #7 9639751
    Szubi7
    Poziom 9  
    Sorry wielkie za te fotki. Po prostu źle to zrobiłem.

Macie tutaj te ustawienia BIOS'u:
    EPoX EP-8KRAI - Błąd w obsłudze 1GB pamięci RAM EPoX EP-8KRAI - Błąd w obsłudze 1GB pamięci RAM EPoX EP-8KRAI - Błąd w obsłudze 1GB pamięci RAM

@kkknc - Właśnie szukam na forum. Muszę jeszcze tylko kupić sobie dyskietkę.

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

Jestem po aktualizacji BIOS'u, a pamięć RAM dalej nie działa. Ciągle te same objawy.
  • #8 9642393
    Szubi7
    Poziom 9  
    Aktualnie zmieniłem częstotliwość pracy RAM na 333MHz i działa. Prawdopodobnie moja płyta główna ma problem z rozdzielaniem napięcia. Jednak jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, byłbym bardzo wdzięczny. Mogę się mylić w mojej teorii.
  • REKLAMA
  • #9 9642445
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Twoja płyta obsługuje zapewne moduły o maksymalnym rozmiarze 1GB. Doczytaj w manualu (ja w internecie nie znalazłem niestety), bo być może przy kościach 1GB niedostępna jest szyna 400MHz.
  • #10 9642514
    Szubi7
    Poziom 9  
    Tutaj macie informacje z Manual'a o RAM'ach i taktowaniu:
    EPoX EP-8KRAI - Błąd w obsłudze 1GB pamięci RAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z nową pamięcią RAM Kingston 1GB 400MHz, która powoduje zawieszanie się systemu podczas uruchamiania gier i programów. Po odesłaniu pamięci i przetestowaniu innej kości, problemy nadal występują. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej EPoX EP-8KRAI lub konieczność zmiany ustawień w BIOSie. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym aktualizacja BIOSu, zmiana timingów pamięci oraz testowanie pamięci za pomocą MemTest. Po aktualizacji BIOSu i zmianie częstotliwości RAM na 333MHz, problem częściowo ustąpił, co sugeruje, że płyta główna może mieć problemy z rozdzielaniem napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA