logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podsłuchiwanie policji baofeng UV-5R

mnbvcxzzxcvbnm031120 20 Lut 2020 23:34 39306 19
REKLAMA
  • #1 18483646
    mnbvcxzzxcvbnm031120
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Czy można w Polsce podsłuchiwać policję? Przykładowe radio Baofeng UV-5R. I czy jest to karalne, czy nie? I czy da się wykryć taką osobę, która podsłuchuje policję?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18483673
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1675
    Podsłuchiwać Policji baobabem.
    Działający sposób, to jak stoisz niedaleko stójkowych i podsłuchujesz o czym gadają :)
    A jak chcesz słyszeć więcej, to się zatrudnij w resorcie.
    M
  • Pomocny post
    #6 18483820
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Jak się nie da, skoro się da. Pod warunkiem, że służby nadają w systemie analogowym. Bo jeśli cyfrowo, to jest problem. Ale też się da. Tylko że za złamanie jakichkolwiek zabezpieczeń w ich łączności jest paragraf.
  • #7 18486109
    don_viking
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Poniżej link do artykułu.

Artykuł
  • REKLAMA
  • #8 18487879
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    don_viking napisał:
    Poniżej link do artykułu.

Artykuł

W przypadku nasłuchu transmisji analogowej (niekodowanej) ten paragraf idzie w buty. Słuchać mogę do bulu i co chcę, nie wolno natomiast przekazywać i udostępniać treści osobom trzecim.
  • #9 18488557
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    W analogu masz milicję od 172 do 174MHz. W moich okolicach (Zdolny Śląsk) jak do tej pory wszystkie miasta działają w analogu. Ba, nawet od kilku dni Wałbrzych zainstalował analogowy przemiennik zwiększający znacznie obszar nasłuchu.
    Nasłuch jest w pełni legalny i nie da się Ciebie namierzyć pod warunkiem, że nie podłączasz Bao do wzmacniacza audio 100W i pół dzielnicy słyszy korespondencję misiaków.
  • REKLAMA
  • #10 18489252
    yes2mike
    Ocena: 320
    Pod warunkiem, ze sluchasz tej milicji ODBIORNIKIEM, a nie jakimś baofenfgem.
    Wtedy sluchasz już łamiąc prawo.
  • #11 18489323
    robokop
    Ocena: 6360
    yes2mike napisał:

Dopóki się tylko słucha i za bardzo z tym nie obnosi, to nic złego się nie dzieje. Gorzej jak się używa nadajnika, szczególnie do aktywowania urządzeń infrastruktury bezpieczeństwa :P
  • #12 18489644
    don_viking
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    yes2mike napisał:

Dokładniej to chodzi o to by urządzenie, którego używa się do nasłuchu nie posiadało możliwości nadawania w paśmie służb o jakich mowa w temacie. W innym przypadku może być nieciekawie zwłaszcza gdy taki funkcjonariusz znający się na rzeczy np podczas kontroli samochodowej weźmie takie radio i wciskając nośną usłyszy się w radiu służbowym. Wtedy konfiskata mienia i sprawa karna.
  • #13 18490215
    yes2mike
    Ocena: 320
    Samo posiadanie urządzenia nadawczego, bez wymaganego pozwolenia jest karane w/g Prawa Telekomunikacyjnego.
    Nie do końca mądre głowy z zemsty za podsluchiwanie podciągnąć moga pod kk.
    Lepiej być ostrożnym. Coś o tym niestety wiem.
  • #14 18490634
    .Labrador
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    yes2mike napisał:
    Samo posiadanie urządzenia nadawczego, bez wymaganego pozwolenia jest karane w/g Prawa Telekomunikacyjnego.

Jak się to ma do sprzedawców, takiego sprzętu? w sklepie, w necie, na giełdzie qrz. itd
    Też, aby sprzedać transceiver ,muszą mieć licencję? lub koncesję jak na alkohol?
    Coś tu jest nie tak co piszesz, no chyba że się mylę.
  • #15 18490643
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1650
    .Labrador napisał:
    Coś tu jest nie tak co piszesz.

Nic nie kręci, to jest sprzęt dla krótkofalowców. Dla osób, które mają odpowiedni dokument, znak wywoławczy i takie rzeczy. Ale nie do odsłuchu tego co nie potrzeba. Temat jest skomplikowany...
  • #16 18490654
    .Labrador
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    Rezystor240 napisał:
    , to jest sprzęt dla krótkofalowców

Wiem o tym, jest przepis gdzie można, a gdzie nie można i finito, to tak ja z autem, mam ciężarówkę a nie mam na przyczepy więc nie podczepiam a posiadać mogę.
    A tak prawdę mówiąc, to za cel słuchać służb, ja tego do końca nie rozumiem.
    Jest program drogówka i to powinno wystarczyć.
  • #17 18490718
    robokop
    Ocena: 6360
    yes2mike napisał:
    No nie - zabronione jest używanie. To tak jak ze sprzętem do gwałtu - mieć można, tylko używać trzeba za zezwoleniem.
  • #18 18490751
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1650
    .Labrador napisał:
    A tak prawdę mówiąc, to za cel słuchać służb, ja tego do końca nie rozumiem.

Zrozumiesz jak posłuchasz... Nie złe opowieści dziwnej treście są tak przeważnie od piątku wieczór do poniedziałku rano.
    Można się posniać, nie zacytuję bo nie można. :wink:
  • #19 18491022
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    Jak już chcesz się bawić to wypierniczaj w podskokach na kurs krótkofalarski - na kursie dowiesz się ile kary jest za przypadkowe nadanie sygnału tam gdzie nie możesz.
    Cytując spidermana - z wielką mocą idzie wielka odpowiedzialność.
    Słuchać możesz, czy warto?... Im mniej wiesz, tym krócej będziesz przesłuchiwany - jak to mawia mój ojciec, z resztą policjant ;)
    Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podsłuchiwania policji w Polsce za pomocą radia Baofeng UV-5R. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat legalności nasłuchu, wskazując, że możliwe jest podsłuchiwanie transmisji analogowych, ale niekodowanych. Zwracają uwagę, że używanie urządzeń nadawczych bez odpowiednich zezwoleń jest karalne. Wskazano również, że nasłuch jest legalny, o ile nie przekazuje się informacji osobom trzecim. Uczestnicy podkreślają, że kluczowe jest, aby urządzenie nie miało możliwości nadawania w pasmach służb. Wspomniano o ryzyku związanym z używaniem sprzętu do podsłuchu, w tym o konsekwencjach prawnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA