Witam !
Minęła noc a w nocy lepiej się myśli.
Zostawmy na razie grubość przewodów, zostawmy stary transformator a zastanówmy się nad innym rozwiązaniem.
1. Rozważ podłączenie zamiast dzwonka dodatkowego głośnika ( szeregowo z dobranym rezystorem ) tak aby nie spalić głośnika.
2. Można by też spróbować wykorzystać istniejący głośnik "bramowy", tylko trzeba by się zastanowić czy takie połączenie nie uszkodzi wzmacniacza ? Nie jestem wstanie dokonać takiej próby bo nie mam domofonu.
Dodam jeszcze że napięcie z rygla ( 50Hz 12V ) w obu przypadkach trzeba podać przez dobrany rezystor.
Zapraszam do pisania na GG6293398
Pozdrawiam. Stefan
ps. Zanim zabierzesz się za próby dokładnie przemyśl sprawę, zwłaszcza gdy będziesz próbował wariant drugi.
3. Zastosowanie buzzera z wbudowanym generatorem.
( zdjęcie z internetu )
Produkowane są na 12V, 5V, 3V
Do tego potrzeba jeszcze dioda np. 1N4001 i kondensator elektrolityczny np.1000uF/25V
ceny:
Buzzer - do 3zł
1N4001 do 1zł
1000uF/25V do 2zł
Buzzer po podłączeniu napięcia stałego generuje dźwięk, dość wysoki, trochę nieprzyjemny dla ucha.
schemat połączenia:
Gdybyś zdecydował się to wykonać to przed zakupem buzzera na odpowiednie napięcie trzeba zmierzyć napięcie występujące na kondensatorze 1000uF.25V, jeśli pomiar będzie np. 10V to trzeba kupić buzzer na wyższe napięcie czyli na 12V, mam nadzieję że to rozumiesz ? Zawsze napięcie pracy buzzera ( napisane na nim ) musi być wyższe ( lub równe ) od napię zasilania.