logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha DVD-E600 - No disc po włożeniu płyty, co sprawdzić?

holonmic 07 Lip 2011 08:47 3777 14
REKLAMA
  • #1 9691423
    holonmic
    Poziom 10  
    Po raz drugi w historii zdarzyło mi się na tym sprzęcie (Yamaha DVD-E600), że coś zawarczało w środku i od tego momentu po włożeniu jakiejkolwiek płytki jest komunikat "No disc". Wkurzyły mnie ostatnio wysokie koszty naprawy i wysyłka za Odrę i postanowiłem sam sprawdzić. Jak płytka wchodzi, to napęd 3x lekko ją (jakby od niechcenia) rozkręca i pisze ten komunikat. Sprawdzałem silniki i po podaniu napięcia (do tego napędzającego płytę 5,9V) silnik pracuje równo i wygląda dobrze.

Co to może jeszcze być ?

MH.
  • REKLAMA
  • #2 9695503
    -100lec-
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Ile lat ma ten sprzęt? Może już się laser zużył i nie wykrywa płyty.
  • #3 9696681
    J.K.
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Witam.
    Ostatnio naprawiałem ten model. W moim przypadku wymiana silnika napędu dysku (spindle motor) pomogła.
    A płyty CD odtwarza?
    W tym modelu siedzi mechanizm A97SL.
  • #4 9697886
    holonmic
    Poziom 10  
    Widzicie, historia się ma następująco : sprzęt ma jakieś 5-6 lat. Na końcu gwarancji wymieniono mi na nowy tego samego modelu, po następnych 2 latach wysłałem do naprawy i znowu podziałał ok.1,5 roku (nie wiem co wymieniali).

Teraz zabrałem się sam za naprawę. Z tym silnikiem to nie jestem pewien : podawałem napięcie 5,9V (tak, jak w katalogu) i śmiga bez zająknięcia.

Myślę, że to raczej nie silnik (może się mylę)... Dałem tutaj post, by podpytać. Ja stawiam na laser, ale jak sprawdzić przed zamówieniem i zakupem ? Da się w ogóle stwierdzić czy to laser ?

MH.
  • REKLAMA
  • #6 9705741
    holonmic
    Poziom 10  
    J.K. napisał:
    A zapoznałeś się z tym artykułem?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html

Nie, nie zapoznałem się wcześniej - nie udało mi się znaleźć takiego zbiorczego opracowania.

Niby wszystko wskazuje na laser, ale ... coś te wymiany co 1,5 roku są trochę za częste. Czyżby Sanyo SH-HD60 był taki nietrwały ?

MH.
  • #7 9761147
    holonmic
    Poziom 10  
    Zainwestowałem w moim przypadku w laser (przestudiowałem wskazany opis) i po wymianie nic się nie zmieniło - dalej "No disc". Niby sprawdzałem silniczek podając napięcie 5V i kręcił się. Pozostaje tylko elektronika, a może jednak ten silniczek mimo tego że kręci jest do bani...

Ma ktoś jakąś sugestię ?

MH.
  • REKLAMA
  • #8 9761369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9762809
    holonmic
    Poziom 10  
    Wymieniłem czytnik. O jakie śrubki chodzi ?

MH.
  • REKLAMA
  • #10 9763472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9766672
    holonmic
    Poziom 10  
    aloizy napisał:
    [...]Srubki są na końcach tych prętów po których się on przesuwa, w czarnych plastikowych obudowach ,a pod nimi są sprężynki[...]

W moim przypadku (Philips A97SL) z jednej strony czytnika jest plastikowa prowadnica zamontowana na stałe z czarną obudową, a po drugiej stronie metalowy wałeczek tylko z jednej strony przykręcony śrubką (z drugiej strony wałeczek wprowadzony w dziurę w plastikowym odlewie). W takim razie mam tylko jedną śrubkę i to bez żadnych sprężynek - to chyba nie to.

A może chodzi o 4 śruby mocujące całą plastikową szalkę (na niej to jest umieszczony czytnik) do obudowy mechanizmu. Te 4 śruby rzeczywiście są inne i mają takie gumowe podkładki. Jeśli chodzi o te śruby, to jak wyczaić jak one powinny być dokręcone ? Mocniej / luźniej -> jest jakiś sposób sprawdzenia, czy tylko na zasadzie prób i błędów ?

MH.
  • #12 9766909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9767429
    holonmic
    Poziom 10  
    Faktycznie, u dołu montażu silniczka napędu płyty są dwie śrubki zakończone sprężynkami. I rzeczywiście kręcąc nimi zmienia się odległość płyty od szuflady/lasera. Niestety, robiłem sporo prób z różnymi odległościami (dojeżdżałem również do obu skrajnych), ale zawsze ten sam problem - lekko 2-3x rozkręca płytę i od razu "No disc".

Pokusiłem się o sprawdzenie taśmy łączącej czytnik z elektroniką i wszystkie linie przewodzą. Również posprawdzałem wyjścia zasilacza i (patrząc na wygrawerowane napięcia na płycie) i wychodzi, że jest OK. Podałem silniczkowi jeszcze raz napięcia +5V, -5V i kręci w obu kierunkach.

Czyżby padła elektronika ? Ale zachowanie ma głupie, bo niby wszystko działa. A nie może być coś zablokowanego w oprogramowaniu ?

MH.
  • Pomocny post
    #14 9768393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 9788232
    holonmic
    Poziom 10  
    aloizy napisał:
    czy laser świeci

Dopiero dzisiaj znowu miałem czas pooglądać ten sprzęt. Tak, laser nie świeci na tym nowym czytniku (na starym świecił) !!! Jeszcze raz poprawiłem taśmy i nic. Rozebrałem i na powrót dałem ten stary czytnik - świeci ale nie czyta. Przyjrzałem się soczewce b.dokładnie i b.dokładnie ją wyczyściłem. I co ?

DZIAŁA, DZIAŁA, DZIAŁA - w moim przypadku była zabrudzona soczewka, a kupiony nowy czytnik idzie do reklamacji -> to on mnie zmylił.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

MH.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem Yamaha DVD-E600, który po włożeniu płyty wyświetla komunikat "No disc". Po kilku próbach samodzielnej diagnostyki, w tym sprawdzeniu silnika napędu i napięcia, użytkownik podejrzewa uszkodzenie lasera. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z zużycia lasera, a także z konieczności regulacji odległości lasera od płyty. Po wymianie lasera na nowy, problem nie został rozwiązany, co skłoniło użytkownika do dalszej analizy. Ostatecznie, po dokładnym czyszczeniu soczewki starego czytnika, urządzenie zaczęło działać, co wskazuje na to, że pierwotny problem był spowodowany zabrudzeniem soczewki, a nowy czytnik okazał się wadliwy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA