logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 400 podkręcanie FSB i mnożnika na płycie SEANIX – XP nie widzi dysku

johny_84 19 Lis 2004 02:10 5162 49
Najlepsze odpowiedzi

Jak podkręcić Celerona 400 na płycie Seanix 440BX tak, żeby Windows XP nie gubił dysku, i czy da się odblokować mnożnik?

Problem z dyskiem w XP wynika najpewniej z podniesienia FSB do 83 MHz, bo wtedy magistrala PCI chodzi na 42,5 MHz; ustawienie 100 MHz przywraca PCI do 33 MHz i jest bezpieczniejsze dla dysku [#1005192][#1007770] Jeśli po przestawieniu zworek na 100 MHz komputer dalej startuje jak przy 66 MHz, sprawdź, czy płyta nie ma ustawienia „auto”, ustaw FSB na sztywno i zajrzyj do instrukcji/manuala płyty Seanix 6VA693AM/440BX, bo tam są opisane opcje zmiany magistrali [#1007281][#1008092][#1019223][#1020217] Mnożnik w takim Celeronie jest zwykle zablokowany, więc raczej nie da się go odblokować obejściem zworkami [#998012] Do dalszego OC można jeszcze podnieść napięcie rdzenia: Celerony Mendocino mają zwykle 2,0 V, a jako bezpieczny punkt startowy na chłodzeniu powietrzem padło 2,2 V [#1007281] Warto też poprawić chłodzenie, bo przy wyższym FSB i napięciu stabilność mocno zależy od radiatora i wentylacji [#1012472]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 996631
    johny_84
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam!

Chcę podkręcić Celerona 400 do wyższej częstotliwości. Mogę to zrobić poprzez zmianę częstotliwości magistrali z 66 na 83,5MHz. Częstotliwość procesora podnosi się o 100MHz, czyli na 500MHz. Wszystko jest w porządku, ale z Windowsem 98. Przy uruchomieniu Window XP "padł" mi dysk. Nie dosłownie, ale doszedłem do wniosku, że XP ma problem z dyskiem przy tej częstotliwości magistrali. Poniewaz przy ponownym uruchomieniu kompa wywala błąd, że nie ma systemu lub błąd w bootsektorze. Wiem jeszcze, że można podkręcać mnożnikiem tylko nie wiem za bardzo jak, ponieważ moje próby zakończyły się fiaskiem. Być może mnożnik jest zabezpieczony. Jeśli tak to jak to obejść? Jeżeli coś na ten temat wiecie to pomóżcie!
    Moja płyta to SEANIX (jakiś zabytek :) )

Z góry dzięki!
    Pozdrowionka dla wszystkich!

johnnybravo1984(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 996637
    Wiliams
    Poziom 12  
    Celeron 400 to chyba jeden z lepszych procków tego pokroju do kręcenia. A co do reszty to nie wiem
  • #3 996641
    Miecio2000
    Poziom 12  
    Witam

Jeżeli w BIOSie nie możesz przestawić na FSB100 to na płytce głównej powinieneś mieć zwore.

Pozdro
  • #4 996893
    johny_84
    Poziom 16  
    Tak na płycie jest zworka, a właściwie cztery. Po przeczytaniu instrukcji do płyty głównej poprzestawiałem zworki od mnożnika procka, ale to nic nie dało. Procek i tak 400MHz. W BIOS-ie jest możliwość zmiany częstotliwości magistrali, ale to też nic nie daje (ustawione na 100MHz). Moim zdaniem albo nie da się "nic" zrobi albo ten procek jest jednak zabezpieczony! Nigdzie nie mogę znaleźć strony internetowej o totyczących tych płyt głównych. Jak macie jakieś namiary na SEANIX-a to dajecie linki. Będę wdzięczny.

Pozdro!
  • REKLAMA
  • #5 998012
    Miecio2000
    Poziom 12  
    Witam

Nie każdy procek da się podkręcić, bo mają blokadę mnożnika. Jak chcesz coś do płyty głównej, to daj troszeczkę szerszy opis.

Pozdro
  • #6 999867
    johny_84
    Poziom 16  
    Cze!

Dam ci pewne dane do płyty:

Płyta Seanix 440BX
    chipset INTEL i440BX/ZX
    (to nie wiem czy bedzie przydatne) BRIDGE 82371

BIOS American M. AMIBIOS v.62710 data 07/15/97

Jedna uwaga!
    Po przestawieniu zworek od częstotliwości magistrali z 66MHz do 92MHz i uruchomieniu kompa powinna być widoczna czętotliwość 550MHz. Jednak tak nie jest. (I jest problem z dyskiem. Najlepszym rozwiązaniem byłby mnożnik.) Widnieje za to podstawowa częstotliwość 400MHz. Może coś z prockiem da sie zrobić? Jak masz jakiś pomysł żeby np. podnieść napięcie do 2,2V to prosiłbym o pomoc.

Pozdrowionka!
  • #7 1005192
    jackass
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Zmien magistralę od razu na 100Mhz! Przy 83 na PCI masz 42,5Mhz co powoduje problemy m.in. z dyskiem (może go nawet uszkodzic). Być może będziesz musiał podnieść napięcie procesora (do stabilnej npracy na 100%)
  • #8 1005214
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    nie wiem jak tam ty ale ja mam wypruty procek przez FSB na max i tez miałem problem z dyskiem więc dyskietka startowa format i się skończyło :)
    oto moja odpowiedz a co do niestabilnej pracy przy podkręceniu eeeeeeeeeeee yyyyyyyyyy no nie wiem ale jakoś nigdy nie był niestablinyu a juz jest podkręcony od roku ale fakt nie przez zworki tylko FSB w biosie a co do mnożnika - z tego co wiem jest bloknięty i nic nie zrobisz
  • REKLAMA
  • #10 1005804
    johny_84
    Poziom 16  
    Cze!

Jak przestawie FSB na 100MHz to komp uruchammia się na normalnej częstotliwości 400MHz.

Z tego co wiem to starsze seagate miały problemy z podniesioną częstotliwością FSB. A i jeszcze jedno pewnie się powtarzam, ale pod W98 chodzi na FSB 83 jak żyletka. To tylko pod WinXP wyrzuca błąd i ponowna reinstalacja, bo przywrócenie obrazu nic nie daje. Oczywiście chciałbym go na więcej przkręcić.

Mam rozumieć, że napięcie rdzenia procka podniesie jego czętotliwość? Niestety nie jestem zaznajomiony z tym tematem zabardzo.

Jeszcze jedno moglibyście mi podać napięcie rdzenia takiego celerona 400MHz? :)

Dzięki za link może coś z niego zrozumię.

Siemanko!
  • #11 1007281
    jackass
    Poziom 18  
    Podniesienie napięcia pozwoli procesorowi na pracę przy większych częstotliwościach.

Celerony Mendocino mająnapięcie rdzenia 2.0v, proponuję podnieść je do 2.2v (bezpieczna granica na chłodzeniu powietrzem).

Windows XP wywala błędy bo jest bardziej czuły na niedowoltowany ;) procesor / dysk na magistrali PCI 42,5Mhz.

Jeżeli przestawiasz na 100Mhz a startuje na 66Mhz to możliwe że na zworkach masz ustawione "auto", spróbuj ustawić na sztywno 100Mhz.
  • #12 1007376
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    zdecydowanie podniesiona magistrala niesluzy twojemy dyskowi na 100Mhz powinno chodzic bo wtedy magistrala pci wraca na 33Mhz.Przy ustawieniu pprocka na 83 proponuje przelaczyc dysk na tryb PIO z UDMA powinno pomoc pozdrawiam
  • #13 1007770
    jackass
    Poziom 18  
    Nie zgodzę się z polls, przy magistrali 100Mhz taktowanie PCI wynosi 33Mhz więc nie szkodzi dyskowi. Ustawienie 83Mhz gorąco odradzam!
  • #15 1009876
    johny_84
    Poziom 16  
    Dzięki Koledzy za informacje!

Może uda mi się coś wykrzesać z tego Dziadka :)

Wszystko robiłem zworkami nic programowo.

Gdzieś na forum przeczytałem, że te modele nie chcą się przkręcać dalej niż 500MHz. Ale nie wiem, czy temu wierzyć.

Mam inną opcję jak nic z tego nie wyjdzie to zrobie sobie przełącznik do FSB. Jak będę chciał popisać to będzie chodził pod XP z FSB 66MHz, a jak mi sie zachce zagrać w coś to przełącze na FSB 83MHz i włącze W98 (bo tam śmiga). Oczywiście wszystko by nie zaglądać bez przerwy do kompa.

Dzięki za linki. :)

Jednak na stronie Seanix'a nie znalazłem tej płyty. A moja płyta jest na chipsecie Intela i440 BX/ZX.

Gorące pozdrowienia dla wszystkich!
  • #16 1012472
    jackass
    Poziom 18  
    @ johny_84: bardzo możliwe że to także wina chłodzenia, u mnie Celeron 400 wstał na 600 (6x100mhz) dopiero na coolerze od XP3200+
  • #17 1012689
    johny_84
    Poziom 16  
    Na pewno tak.

Miałem maleńki wiatraczek na procku. Ale po przestawieniu FSB to nie wystarczyło i musiałem zastosować dodatkowe chłodzenie. Więc wpadłem na pomysł, że wykorzystam wiatrak (gdzieś ze cztery razy większy) od starego zasilacza do kompa. Ten to dopiero chłodzi :) i sprawę chłodzenia przy otwartej obudowie i tym wiatraku mam rozwiązaną. Komp się nie wiesza. Ale wszystko, co mogę wycisnąć z niego to 500MHz przynajmniej na razie.

Zauważyłem wzrost wydajności w grach i to spory. NFSU chodzi dużo lepiej. Pewnie ogarcie Cię śmiech jackass, ale ta gra chodzi u mnie. Sam byłem zaskoczony :o

Dzięki za wszystko jackass i inni!

Pozdrowienia!
  • #18 1012988
    jackass
    Poziom 18  
    Nie ma sprawy :) Znam te tematy: GTA: ViceCity na PII 350 :D Postaraj się o większy radiator i powodzenia!
  • #19 1014655
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    ja też miałem taki problem (jaśli chodzi o dysk. rozwiązałem do w taki sposób, że najpiew przełączyłem tryb HDD z UDMA na PIO. (chodziło, ale mizernie) więc zainwestowałem troszkę keszu i kupiłem twardziela 40 GB. Niestety, musiałem uaktualnić BIOS płyty do najnowszej wersji (tobie też polecam) i chodzi jak burza.

Polecam podnieść również napięcie rdzeni do 2,2V albo nawet 2,4 (zamontuj jakiś elegancji radiator, a następnie przykręć do niego najlepsze wentyle, jakie masz... ja mam 3 szt. i śmiga (wszystkie od Bartonów 2500.
  • #20 1015843
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    panowie bo tak piszecie o tym podktrecaniu i nie skusiło :D
    mam też celerona ale 533MHz nominalnie jak podkręce przez FSB w BIOS-ie to wszystko jest pięknie procek przy ustawieniu FSB na 83/41 ma częstotliwosć 666MHz jak przestwiłem FSB na 66/33 i na płycie zworki na 100MHz to procek ładnie wstaje wszystko sie uruchamia ale taktowanie jest 533MHz, wyczytałem że trzeba podnieśc napięcie rdzenia do 2V i tu zaczynaja. sie schody mianowicie na płycie zworki ustawione sa na standard i według tabelki napięcie powinno być 1.30V a BIOS pokazuje 1.58V teraz wiec jak zmienić napięcie ???
    ustawić według tabelki na 2.00V czy szukac innej wersji ??
  • #21 1016368
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Zmien wedlug tabeli jaka masz na plycie i zobacz w biosie napiecia , jezeli bedzie za duzo powyzej 2V to ustaw mniejsze napiecie nap 1,8v i skontroluj w biosie.
  • REKLAMA
  • #22 1016729
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    ledka napisał:
    Zmien wedlug tabeli jaka masz na plycie i zobacz w biosie napiecia , jezeli bedzie za duzo powyzej 2V to ustaw mniejsze napiecie nap 1,8v i skontroluj w biosie.

a to nie jest czasem tak że jak będzie za duże to już go nie bede musiał zmieniać bo z CPU piekny biały dymek poleci ??
  • #23 1016944
    jackass
    Poziom 18  
    @Ozzy2001: 2,4v na chłodzeniu powietrzem? Chyba na Volcano7, ale kto kupuje takie coolery do starych celeronów?

@mr_grabarz: no jak dasz 2v to masz szansę na spalenie klocka. Z tego co widzę masz Celerona Coppermine, 533A chodziły na standartowym 1,5v!
    Na początek nie przestawiaj napięcia tylko zmien magistralę na 100Mhz, jeśli nie potrafisz napisz jaką masz płytę główną. Prawdobpodobnie jeżeli wogóle będziesz musiał zmieniac napięcie to o minimalną wartosc.
  • #24 1016995
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    zmienić magistrale hmmmmm umiem zmienić ale jest bloknięta chyba bynajmniej tak mi sie wydaje bynajmnije sa dwie możliwości zmiany częstotliwości taktowanie FSB:
    1. zworki na płycie głównej i to nic nie daje po przestawieniu zworkami z 66MHz na 100MHz częstotliwosc pracy CPU dlaej jest 533MHz co mi nic nie daje
    2. BIOS no tu jest lepiej mam trzy opcje do wyboru 66/33 i to jest standard, 75/37 i 83/41 i włączyłem właśnie to ostatnie co daje mi zwiększoenie pracy FSB a co za tym idzie cześtotliwosc taktowanie CPU wzrasta do 666MHz co mnie cieszyło jak do tej pory a teraz dochodze do wniosku że mam temp. 26-30*C i moge ją utrzymac bez problemu więc moge podnieść jeszcze taktowanie CPU ale nie mam już jak więc myślałem o napięcu rdzenia procka z 1.58V (według BIOS-u) na powiedzmy 2.0V

a co do płyty to
    Lucky Star 633A
    chipset VIA UDM 66
    coś jeszcze podać ?
  • #25 1017037
    jackass
    Poziom 18  
    Po przestawieniu zworki na 100Mhz poszukaj czy nie pojawiła się taka opcja w biosie. A co do płyty to nie podałeś jaką masz :D Zobacz w instrukcji i napisz:)
  • #26 1017342
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Ja swojego pII 333 na 455 podkrecilem tylko magistrala bo mnoznik zablokowany , podkrecilem go raz na 600 ale system po 1 minucie sie restartowal , napiecie zasilania nie zmienialem.

U mnie chodzi na magistrali 90Mhz , na napieciu 2.0v .
    Magistrala Pci chodzi na 45Mhz a Agp nie zmienialem , bo karta graficzna obsluguje AGP x4 .Temperatura proca to ok 48 stopni na standadowym chłodzeniu i radiatorze (slot1).

Plyta moja to abit BE6-2
  • #27 1017468
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    jackass napisał:
    A co do płyty to nie podałeś jaką masz :D Zobacz w instrukcji i napisz:)

nie ?? a to w takim razie co według ciebie jest ???

mr_grabarz napisał:

a co do płyty to
    Lucky Star 633A
    chipset VIA UDM 66
    coś jeszcze podać ?

producenta podałem (Lucky Star), na chip secie VIA nawet numer podałem (693A), skoro mam na niej celerona to jest pod procesory Intel jedyne co u mnie pisze to:
    6VA693AM
    (S-370 FC-PGA)
    Main Board

koniec finito nic innego nie ma :/
    to już jest dość stara płyta tak na marginesie i nie za rewelacyjna
  • #28 1018950
    jackass
    Poziom 18  
    No wiesz chipsetu 633A to nie znałem wcześniej :D co do 693A to się zgodzę - jest taki i obsługuje FSB100 na 100%.

PS. 6VA693AM <- dokładnie o to chodziło, to JEST typ płyty. Ściągnij sobie do niej manuala jeśli nie masz instrukcji i tam doczytaj o zmianie magistrali.
  • #29 1019136
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    manuala ściągne jak m się uda znaleźć,
    mam instrukcje do tej płyty i a i owszem pisze tam jak zmienić magistralę z 66 MHz na 100Mhz za pomoca zworek ale dla procesora Cyrix bo nazywa się to w książce "Cyrix CPU Frequency Selector" innej możliwości nie ma (znaczy jeszcze jest BIOS ale tam sa tylko 3 opcje mianowicie 66, 75, 83 a chce ustawić 100, a moze jak sie nawet da 133), ale tak czy siak zmieniłem ustawienie zworek na 100MHz, włączam kompa i couż BIOSe widze rzy CPU 66x8 (tego 8 nie jestem pewnien bo pisze z pamięci) ale fakt faktewm magistrala pracuje obie jka gdyby nigdy nic na 66MHz i nie wiem czemu ale tak jest :/
    myśle zrobić jeszcze taki manewr ale nie jestem tego pewnien ustawić magistrale tymi zworkami na 100MHz i mnienić innymi zworkami typ CPU Celerona na Cyrix-a jak myślicie ?
  • #30 1019223
    jackass
    Poziom 18  
    Przede wszystkim polecam wgrać nieoficjalny bios rom.by http://www.rom.by/bios/LS/, u mnie po wgraniu jednego z ich nieoficjalnych biosów pojawiły się dodatkowe, ukryte wcześniej, ustawienia magistrali. Nie ustawiaj żadnych opcji dla procesora Cyrix, bo takiego nie masz. Acha spokojnie, FSB 133 to możesz pomażyć, 100Mhz jest realne po podniesieniu napięcia i poprawieniu chłodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 400 MHz na płycie głównej SEANIX z chipsetem Intel i440BX/ZX, ze szczególnym uwzględnieniem zmiany częstotliwości magistrali FSB oraz mnożnika. Użytkownik próbuje zwiększyć FSB z 66 MHz do 83,5 MHz, co teoretycznie podnosi taktowanie CPU do 500 MHz, jednak Windows XP zgłasza błędy dysku i problemy z bootowaniem, podczas gdy Windows 98 działa stabilnie. Próby zmiany mnożnika procesora nie przyniosły efektu, prawdopodobnie z powodu blokady mnożnika. Wskazano, że zmiana FSB powinna być ustawiona na 100 MHz, co ustabilizuje magistralę PCI na 33 MHz i zapobiegnie problemom z dyskiem. Zalecane jest także podniesienie napięcia rdzenia procesora do około 2,2 V dla stabilnej pracy przy wyższych częstotliwościach, przy jednoczesnym zastosowaniu odpowiedniego chłodzenia (np. większy radiator, dodatkowy wentylator). Wskazano na konieczność ustawienia zworki na płycie na stałe 100 MHz oraz ewentualną aktualizację BIOS-u, aby uzyskać dostęp do ukrytych opcji podkręcania. Dyskusja porusza także kwestie chłodzenia, w tym zastosowanie chłodzenia wodnego i bloków wodnych z pinami (kratownicą) dla lepszego odprowadzania ciepła. Wspomniano o problemach z dyskami Seagate przy podniesionym FSB oraz o konieczności przełączenia trybu dysku z UDMA na PIO w przypadku problemów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podkręcaniem różnych procesorów (Celeron 400, Celeron 533, Pentium II 333) i płyt głównych (SEANIX, Lucky Star 693A, Abit BE6-2), omawiając ograniczenia mnożnika, napięć i chłodzenia. Podkreślono, że Windows XP jest bardziej wrażliwy na niestabilności magistrali PCI niż Windows 98. Wskazano również na dostępność nieoficjalnych BIOS-ów rozszerzających możliwości podkręcania na starszych płytach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA