logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie kluczy tranz. IGBT sygnałem PWM - regulator silników indukc. 1 faza

zbrozw 30 Lip 2011 11:12 891 3
REKLAMA
  • #1 9774259
    zbrozw
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam,
    zbudowałem układ generatora PWM na ATMELu 89S4051(ma wbudowany sprzętowy PWM), który generuje sinusoidę 50Hz na kluczu czterech tranzystorów (typ H) - analogicznie jak dla silnika prądu stałego z regulacja obrotów prawo/lewo. Wszystko jest ok (łącznie z regulacją amplitudy sinusoidy), ale jest to na 12V – sterowanie kluczami są tranzystory BD139/BD140... Docelowo układ ma pracować na 220V więc kluczowane będzie napięcie 400V, prąd około 5..10A - do tego z optoizolacją sterowania i regulacją przez ModBus....
    Początkowo chciałem zastosować tranzystory IGBT IRG4PC30D x 4 i układ np. IR2130 jak w klasycznym układzie falownika (w załączeniu), ale jak sobie przeanalizowałem pracę tranzystora IGBT to mam wątpliwości czy ten sterownik (lub inny np na tlp250) zdąży wyłączyć klucz na szczycie sinusoidy, gdzie modulacja sięga prawie 100% a czas wyłączenia byłby zapewne około 1..2us. Nie znam tak dobrze układów falownikowych, ale tam współczynniki wypełnienia są znacznie mniejsze i układy seri IR dają radę wyłączyć klucz IGBT. Być może ktoś próbował tego efektu, nie wiem czy w ogóle jest to możliwe na obecnych IGBT czy lepiej od razu próbować na MOSFET. Sygnał PWM ma częstotliwość około 3,8kHz, sinusoida budowana jest z 39 regulowanych współczynnikiem wypełnienia przebiegów PWM.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie…
    Pozdrawiam

Proszę dołączyć schemat i podać źródło (link, temat, itp.).
    /prezeswal/.
  • REKLAMA
  • #2 9774970
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Jeśli chcesz pracować przy 400V to IGBT właśnie do takich aplikacji są stworzone. Są używane w wielu wysokomocowych aplikacjach i nie ma problemu. Poszukaj projektów i aplikacji na IR2130. Na pewno znajdziesz dowody, ze wszystko chodzi ok, łącznie z całymi projektami, które możesz zaimplementować do swoich potrzeb
  • REKLAMA
  • #3 9774994
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Profilaktycznie możesz programowo "spłaszczyć" sinusoidę na szczycie i przy sygnałach OFF krótszych jak 5-10us zostawić klucz włączony. Zresztą analogicznie możesz zrobić przy przejściu przez zero dla bardzo krótkich sygnałów ON.
  • #4 9776692
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Poza tym:
    3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
REKLAMA