logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować wybór systemu przy starcie: Win98 na FAT32 i WinXP na NTFS?

Gustavo 23 Lis 2004 07:40 2175 23
REKLAMA
  • #1 1006003
    Gustavo
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Sytuacja ma być taka: 2 dyski fizyczne, na jednym Win98 z FAT32, na drugim WinXP z NTFS. Jak zrobić wybór wystemu podczas startu komputera ? W necie znalazłem tyko opis sytuacji, gdy są 2 systemy na 1 dysku fizycznym.
  • REKLAMA
  • #2 1006009
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Po zainstalowaniu windowsa XP zainstaluje się menadżer systemów którym przy starcie wybierzesz system do pracy.Możesz zainstalować też inny menadżer systemów.
  • #3 1006052
    mimi0
    Poziom 12  
    dokładnie tak jak jacek napisał - tylko jedna rada najpierw zainstaluj win98 a poźniej XP
  • #5 1006226
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    poco stosowac dodatkowe oprogramowanie jezeli wiekrzośc płyt ma mozliwosc botowania z napedu jaki ciebie interesuje, botowanie z dysku wskazanego nawet czasami z usb
  • #7 1007577
    lukasz1521
    Poziom 12  
    mi się wydaje że muszą być 2 systemy na 1 dysku tylko na innych partycjach
  • REKLAMA
  • #8 1007867
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Proponuje wykorzystać darmowy Ranish Partition Manager. Prosty, instaluje się tylko w boot sektorze.
    Mysle że w twoim przypadku kolejność powinna być taka:
    1 podłączyć 1-wszy dysk i zainstalować win98
    2 stworzyć dyskietkę startową z win98 i przegrać na nią plik z Ranish-em.
    3 odpalić kompa z dyskietki, uruchomić Ranish-a i w części 0-MBR (enter) spacją zmienić na BootManager, zapisać (F2) i reset. Jeżeli przy odpalaniu zobaczysz 1/1....... to ok.
    4 odłączyć 1-wszy, podłączyć 2-gi dysk i zainstalować winXP.
    5 po zainstalowaniu odpalić system z dyskietki i dalej tak samo jak w pk-cie 3
    6 wyłączyć kompa, podpiąć oba dyski i odpalić. W trakcie gdy widać 1/1.... to jest czas na wybranie partycji startowej.
    Z tego co pamiętam:
    1,2,3 lub 4 - wybór partycji startowej
    a - start z dyskietki
    spacja - zatrzymanie odliczania
    nie pamiętam co powodowało zmianę dysku startowego, może TAB, D lub H. Jak mi się przypomni lub sprawdzę to dopiszę.
    Dla wyjaśnienia 1/1 oznacza nr.dysku/nr.part.
  • #9 1008220
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    manager musi obsługiwać adwance boot hiding -jeśli mają być 2 hd butowalne- polecam boot magic czeka cię trochę ćwiczeń bo sprawwa wbrew jest odrobinę nieprosta
    wtym przypadku należ też stworzyć dyskietke startową [reskue] pod windą itak jak wyżej radzili wypinac dyski na czs instalki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1014325
    Qiu52
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Poco kombinować najpierw zainstaluj win98 a później winXp ja tak robie i to działa a jak ktoś jest uparty to można w biosie zmieniać, z którego dysku ma być ładowany system.
  • #12 1014343
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Ranish to najprostsze rozwiązanie, przy czym ma tę zaletę, że zawsze można z niego zrezygnować. To co robi Ranish, to tylko zastąpienie ręcznego wyboru aktywnej partycji. Wada do fakt, że każdy system ładuje się jako C: a drugi dysk, wtedy dostaje literkę D:. Dane, do których chcesz mieć dostęp z obu systemów, będą więc raz na C: w drugim przypadku na dysku D: co może zakłócać działanie różnych programów. Między innymi innych bootloaderów i programów typu Partition Magic.
  • #13 1021452
    Gustavo
    Poziom 18  
    Qiu52 napisał:
    Poco kombinować najpierw zainstaluj win98 a później winXp ja tak robie i to działa a jak ktoś jest uparty to można w biosie zmieniać, z którego dysku ma być ładowany system.

Po to, że XP z systemem NTFS jest lepszy do zgrywania i montażu filmów z kamery. Z kolei Win98 , kóry wymaga FAT32, jest potrzebny do gier, które wieszają XP i nic się z tym nie da zrobić.
    Nowy dysk ma 8 MB cache, a stary tylko 2. Wgrałem XP na duży dysk, a 98 na mały, z tym że na czas instalacji 98 odpiałem fizycznie dysk z XP. Teraz po podłaczeniu obydwu dysków nie ma możliwości wyboru systemu, nawet z BIOSU. IMO kłopotem jest tu ustawienie zworkami dużego dysku jako master, a małego jako slave. Gdy probowałem instalować WIn98 na małym ze zworką w trybie slave to cały czas były jakieś kłopoty. Nie jest mi potrzebne używanie małego dysku podczas pracy na XP. Wymyśliłem ze może najlepszym rozwiązaniem (oprócz załozenia kieszeni na dyski) jest zainstalowanie przełącznika na kabelki zasilające dyski (+12V, +5V i masa) i oczywiście ustawienie obu jako master. Zastanawiam się tylko, czy samo odłączenie zasilania i masy wystarczy, bo przecież kabel sygnałowy (tzw. wstążka) ma tyle przewodów, że nie chce mi się robić przełacznika. Czy jeżeli jeden dysk będzie podpięty tylko wstążką to nic się nie stanie ?
  • #14 1021573
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Na dysku z XP jest plik boot.ini
    dopisz do niego linię:
    multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows98" /fastdetect

Powinno pokazać się menu wyboru systemu
    Jeżeli link win98 nie działa to zmień partition(1) na 0
    ale wydaje mi się że tak jak napisałem powinno botować win98
    no ale nie jestem pewny:-) bo nie mam jak tego sprawdzić
    Oczywiście nic się nie stanie jeśli coś jest nie tak.
    tylko nie zmieniaj linku do XP!
    Pozdrawiam
  • #15 1021615
    Gustavo
    Poziom 18  
    telemax napisał:
    dopisz do niego linię:

Powinno pokazać się menu wyboru systemu
    Jeżeli link win98 nie działa to zmień partition(1) na 0
    ale wydaje mi się że tak jak napisałem powinno botować win98
    no ale nie jestem pewny:-) bo nie mam jak tego sprawdzić
    Oczywiście nic się nie stanie jeśli coś jest nie tak.
    tylko nie zmieniaj linku do XP!
    Pozdrawiam

Dzięki. O ile pamietam to pojawiło się raz ostrzeżenie Microsoftu, że modyfikacja pliku rozruchowego może powaznie uszkodzić komputer
  • #16 1023986
    Gustavo
    Poziom 18  
    telemax napisał:
    dopisz do niego linię:

Menu się pojwiło, ale po wybraniu Win98 pojawił sie komunikat, że nie można go uruchomić z powodu jakiegoś błedu sprzętowego lub błednej konfiguracji. WinXP uruchamia się normalnie

Może to kwestia nazwania dysku ? Pod XP system widzi 3 dyski logiczne: C (główna partycja dysku 80GB (50 GB)z NTFS i systemem XP), E (2 partycja dysku 80GB (30 GB) z NTFS oraz dysk D (dysk 40 GB z Fat32 i Win98). Oczywiście gdy był fizycznie podłaczony dysk 40 GB to WIn98 widział go jako C. Moze tu tkwi błąd ? No i co z tą pracą master-slave ? Obecnie mam dyski podłaczone wstążką ATA, czarna wtyczka (master) do dysku 80GB, szara (slave) do 40 GB, Zworki na dyskach są w pozycji CS (cable select), którą zaleca Maxtor na swojej stronie.

Błagam, pomóżcie, bo juz szlag mnie trafia!
  • #17 1024295
    telemax
    Poziom 22  
    to będzie poprawna linijka:
    multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows98"

Wydaje mi się też że na partycji z 98 muszą być pliki systemowe XP :
    Boot.ini,ntldr,cmldr

więc jeśli przy botowaniu wyskoczy brak pliku poprostu je skopiuj.
    może być potrzeba urzycia fixboot
  • #18 1024343
    Gustavo
    Poziom 18  
    telemax napisał:
    to będzie poprawna linijka:
    multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows98"

Wydaje mi się też że na partycji z 98 muszą być pliki systemowe XP :
    Boot.ini,ntldr,cmldr

więc jeśli przy botowaniu wyskoczy brak pliku po prostu je skopiuj.
    może być potrzeba urzycia fixboot

Dzięki. A dzisiaj słyszałem coś takiego:
    Podłącz oba dyski, jeden jako Master, drugi jako Slave. Najpierw na jednym zainstaluj Win98, a potem na drugim Win XP. Tylko jest 1 pułapka. Win98 widzi dysk z systemem jako C i nie da sie tego zmienić. Natomiast w XP mozna zmienić literki przyporządkowane dyskom. Więc chyba pozostaje nadać w WinXP dyskowi Slave literkę C, a Masterowi D (większa partycja) i E i zainstalowac Xp (po ponownej instalce 98) na dysku D ?
  • REKLAMA
  • #19 1024397
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Na dysku, który masz ustawiony jako startowy w BIOSie zainstaluj Win98, na drugim dysku zainstaluj WinXP, instalator WinXP umieści swój BootLoader na dysku z Win98 zastępując jego BootLoader ale pozwalając na jego uruchomienie (zainstaluje boot selector).
  • #20 1024525
    telemax
    Poziom 22  
    Oczywiście że tak!!
    Wydawało mi się że chodzi Ci o odpalenie bez instalacji.
    Oczywiście przeinstalowanie systemów rozwiąże problem.
    Najpierw 98 następnie XP i po kłopocie.

Co do liter dysków Hmm. kiedyś udało mi się zrobić tak że
    w zawsze dysk z systemem zabotowanym miał literę C
    Ale tak naprawdę to sam nie wiem jak to zrobiłem :-)
    naperno było to związane z biosem.
    Pozdrawiam
    ZS
  • #21 1024730
    Gustavo
    Poziom 18  
    tzok napisał:
    Na dysku, który masz ustawiony jako startowy w BIOSie zainstaluj Win98, na drugim dysku zainstaluj WinXP, instalator WinXP umieści swój BootLoader na dysku z Win98 zastępując jego BootLoader ale pozwalając na jego uruchomienie (zainstaluje boot selector).

OK, ale czy jak dysk z Win98 bedzie ustawiony jako Slave to nie będzie jaj przy instalacji ?
  • #22 1025089
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Wystarczy, że w BIOSie w sekwencji bootowania będziesz miał ustawiony ten dysk, co trzeba. Dodatkowo, pamiętaj, by partycja z Win98 była aktywna. Oczywiście jesli będziesz miał tylko jedną partycję na dysku, to zwykle bez specjalnych zabiegów będzie jak trzeba.

To chyba powielanie tych samych informacji... Zrób dokładnie tak jak tak ładnie i lakonicznie napisał Tzok, i będzie wszystko OK. Tu nie ma już o czym pisać...
  • #23 1026705
    Gustavo
    Poziom 18  
    urko napisał:
    Wystarczy, że w BIOSie w sekwencji bootowania będziesz miał ustawiony ten dysk, co trzeba. Dodatkowo, pamiętaj, by partycja z Win98 była aktywna. Oczywiście jesli będziesz miał tylko jedną partycję na dysku, to zwykle bez specjalnych zabiegów będzie jak trzeba.

To chyba powielanie tych samych informacji... Zrób dokładnie tak jak tak ładnie i lakonicznie napisał Tzok, i będzie wszystko OK. Tu nie ma już o czym pisać...

Ustawiam sobie ręcznie sekwencje bootowania w BIOSie i gitara gra. Nie będę więcej kombinował z reinstalowaniem, bo szkoda mojej pracy. Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc
  • #24 1032740
    pawlus 123
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Widze że kombinujecie jak możecie. Ja ma 2 dyski i 2 systemy 98 i Xp.
    Najpierw zainst. 98 na dysku C, wszystkie stery i progr, a potem XP posadzilem na E, (na drugim) i wszystko hula. Przy starcie syst. mam wybór jaki chce system odpalić i wszystko gra. Nie potrzeba żadnych programów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji wyboru systemu operacyjnego przy starcie komputera z dwoma fizycznymi dyskami: jednym z Windows 98 na systemie plików FAT32, a drugim z Windows XP na NTFS. Zalecana jest kolejność instalacji: najpierw Windows 98, następnie Windows XP, co pozwala na automatyczne zainstalowanie bootloadera XP umożliwiającego wybór systemu przy starcie. W przypadku dwóch dysków fizycznych ważne jest prawidłowe ustawienie master/slave na zworkach oraz aktywnej partycji z Windows 98. Można również modyfikować plik boot.ini Windows XP, dodając wpis wskazujący na partycję z Windows 98, aby uzyskać menu wyboru systemu. Wskazano, że pliki rozruchowe (boot.ini, ntldr, cmldr) mogą być potrzebne na dysku z Windows 98, a w razie problemów konieczne może być użycie narzędzi takich jak fixboot. Alternatywnie, można użyć menadżerów rozruchu, np. Ranish Partition Manager lub XOSL, które instalują się w sektorze startowym i umożliwiają wybór systemu. Niektórzy sugerują, że BIOS może być użyty do wyboru dysku startowego, a także że nie jest konieczne stosowanie dodatkowego oprogramowania, jeśli płyta główna obsługuje bootowanie z wybranego dysku. Problemy z literami dysków wynikają z faktu, że Windows 98 zawsze widzi swój dysk jako C:, podczas gdy Windows XP może przypisywać litery inaczej, co może powodować komplikacje w dostępie do danych i działaniu programów. Ostatecznie, najprostsze i najpewniejsze rozwiązanie to instalacja systemów w odpowiedniej kolejności i ustawienie sekwencji bootowania w BIOSie, co pozwala na stabilne uruchamianie obu systemów bez konieczności reinstalacji lub stosowania dodatkowych narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA