Sytuacja ma być taka: 2 dyski fizyczne, na jednym Win98 z FAT32, na drugim WinXP z NTFS. Jak zrobić wybór wystemu podczas startu komputera ? W necie znalazłem tyko opis sytuacji, gdy są 2 systemy na 1 dysku fizycznym.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjacekko63 napisał:Po zainstalowaniu windowsa XP zainstaluje się menadżer systemów którym przy starcie wybierzesz system do pracy.Możesz zainstalować też inny menadżer systemów.
Qiu52 napisał:Poco kombinować najpierw zainstaluj win98 a później winXp ja tak robie i to działa a jak ktoś jest uparty to można w biosie zmieniać, z którego dysku ma być ładowany system.
telemax napisał:Na dysku z XP jest plik boot.ini
dopisz do niego linię:
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows98" /fastdetect
Powinno pokazać się menu wyboru systemu
Jeżeli link win98 nie działa to zmień partition(1) na 0
ale wydaje mi się że tak jak napisałem powinno botować win98
no ale nie jestem pewny:-) bo nie mam jak tego sprawdzić
Oczywiście nic się nie stanie jeśli coś jest nie tak.
tylko nie zmieniaj linku do XP!
Pozdrawiam
telemax napisał:Na dysku z XP jest plik boot.ini
dopisz do niego linię:
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows98" /fastdetect
telemax napisał:to będzie poprawna linijka:
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows98"
Wydaje mi się też że na partycji z 98 muszą być pliki systemowe XP :
Boot.ini,ntldr,cmldr
więc jeśli przy botowaniu wyskoczy brak pliku po prostu je skopiuj.
może być potrzeba urzycia fixboot
tzok napisał:Na dysku, który masz ustawiony jako startowy w BIOSie zainstaluj Win98, na drugim dysku zainstaluj WinXP, instalator WinXP umieści swój BootLoader na dysku z Win98 zastępując jego BootLoader ale pozwalając na jego uruchomienie (zainstaluje boot selector).
urko napisał:Wystarczy, że w BIOSie w sekwencji bootowania będziesz miał ustawiony ten dysk, co trzeba. Dodatkowo, pamiętaj, by partycja z Win98 była aktywna. Oczywiście jesli będziesz miał tylko jedną partycję na dysku, to zwykle bez specjalnych zabiegów będzie jak trzeba.
To chyba powielanie tych samych informacji... Zrób dokładnie tak jak tak ładnie i lakonicznie napisał Tzok, i będzie wszystko OK. Tu nie ma już o czym pisać...