logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?

DriverMSG 09 Maj 2007 02:33 14193 19
REKLAMA
  • #1 3864484
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4857
    Od wymiany płyty gł i CPU miałem gorąco w nogi od komputera.
    Postanowiłem więc coś z tym zrobić . No i :
    Młotek , przecinak i wiertarka udarowa poszli do pracy.
    Wykułem dziurę w ścianie 10 x 15 cm.
    Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?
    Dodam że nie jest to ściana zewnętrzna budynku.
    Za ścianą jest zimny korytarz .
    Zdjęcia pochodzą też z przed kilku miesięcy kiedy to projekt powstawał , z upływem czasu był modernizowany i testowany pod względem wydajności.
    Co do wilgotności - na szczęście nic się nie dzieje.
    Sprawdzam co jakiś czas wnętrzności komputera i nie zauważyłem nic co mogłoby świadczyć o obecności wilgoci .

Wielu z was zapyta - co będzie jak komputer przestawię ?
    W moim przypadku nie martwię się o przestawienie komputera , ponieważ pomieszczenie w którym stoi wybudowałem specjalnie na komputer.
    Nie mam nawet możliwości przestawienia bo wszystkie kable które wcześniej miałem w planie zamontować są już na stałe pod tynkiem i posadzką (kabel do telewizora , do wierzy stereo i sieć domowa LAN)
    Nawet biurko robiłem sam by idealnie pasowało .
    Niżej budowa półki - sorki za jakość - źle ustawiłem aparat :cry:
    Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?
    W półce na której stoi komputer znajduje się teraz kanał doprowadzający powietrze z tyłu i pod obudowę komputera.

W dolnej części obudowy wyciąłem otwór , tak by zimne powietrze dochodziło do podzespołów jak najłatwiej.
    Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?

Komputer przy otwartej obudowie ma wyższe temperatury jak przy zamkniętej , a to dobry znak .
    Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?
    Dla estetyki , oraz efektu wizualnego dopadłem się do obudowy komputera . Okno oraz oświetlenie .
    Wstawiłem też przedni panel do sterowania oświetleniem .
    Tu 2 filmiki - jakość kiepska ale są :D
    Na panelu czerwone diody LED pokazują dokładnie to co dzieje się z diodami umieszczonymi w obudowie (W obudowie jest 60 sztuk w zestawie 6x10)
    [GVideo]http://video.google.pl/videoplay?docid=3189069707785568406[/GVideo]
    Tu pokazałem tylko jedno z możliwych ustawień - więcej zademonstruje gdy tylko zaopatrzę się w lepszy aparat .
    [GVideo]http://video.google.pl/videoplay?docid=-1025377336727077777[/GVideo]

I to na dzisiaj tyle . Czekam więc na wasze opinie i słowa krytyki :D
  • REKLAMA
  • #2 3864653
    AdrianZ
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    świetne chłodzenie :) wyśsie wszystko z obudowy :) koniec problemów z dużą temperaturą w kompie nawet przy podkręcaniu :)
  • #3 3867220
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Widziałem na KFD ale wtedy chyba nie dawałes linków z filmami :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3868904
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    No... podoba mi się :) Nawet lepszy bajer niz u mnie :P Wsadziłem chłodnicę od WC do otworu wentylacyjnego pod sufitem ;) Ale to wszystko przez to, że komp siedzi wysoko w szawce :P Przynajmniej nic a nic nie słyszę. No... chyba, że podłącze DVD na USB... Takto wszystko za wyjątkiem głośników i monitora jest bezprzewodowo ;) Idealny pożadek na biurku :P
  • #6 3885668
    DriverMSG
    Ja jeszcze planuje zrobić drugi tunel wyciągający ciepłe powietrze z obudowy.
    Mam już pomysły , ale nadal namierzam odpowiednie materiały do budowy tego tunelu.
    Nad moim pokojem jest podwieszany sufit , bardzo dobrze wentylowany i chcę go właśnie wykorzystać do tego celu.
    Nadal jednak nie mam pewności co do tego z którego miejsca w obudowie wyciągać to powietrze.
  • #7 3885853
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Zgodnie z prawami fizyki ciepłe powietrze musi unosić się ku górze... Mógłby użyć takiego grubego peszla... karbowanego. i po jednej ze stron wentylator. Peszla oświetlić i po sprawie.
  • #9 3886619
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    DriverMSG napisał:
    możesz mi dokładnie wyjaśnić co to ten peszl ?

Peszel jest to plastikowa karbowana rura o roznej twardosci oraz przekroju stosowana np. w elektryce oraz energetyce do ukrywania kabli, przewodow elektrycznych itp ale jak sam widzisz moga miec o wiele szersze zastosowanie.
  • #10 3886631
    DriverMSG
    Heh - to byłem blisko poszukiwań - bo myślałem o plastikowych rynnach które też służą do ukrywania kabli , ale są gładkie i mają prostokątny przekrój .

Więc jak pisałem wcześniej - zbudowałem tunel wyciągający ciepłe powietrze.
    Jeszcze nie skończony ale podzielę się tym co mam.

Zacząłem od otworu w suficie

Troszkę się naśmieciło :)

Otwór widoczny niżej znajduje się w ściance (kanale) za którą przeprowadziłem wcześniej przewody elektryczne , Kanał ten prowadzi w dół w stronę komputera.
    Aby połączyć kanał wentylacyjny z wyciągiem w suficie zastosowałem prostokątne rynny maskujące (10cmx3cm -1mb 14zł)
    Pozostało tylko ładnie zaszpachlować i pomalować .
    Tu widoczna półka komputera i otwór w tunelu
    oraz widok ogólny

Teraz muszę coś wy myśleć na połączenie tych dolnych otworów z obudową komputera.
    Choć przyznam że już zauważyłem spadek temperatury o kilka stopni co mnie bardzo cieszy bo zanim zrobiłem ten wyciąg temperatura karty graficznej podczas bezstresowej pracy wynosiła około 50 stopni , a obecnie jest 42 stopnie :)
    Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU? Jak poprawić chłodzenie komputera po wymianie płyty głównej i CPU?

Coś mi się wydaje że nie będzie łatwo - chyba mój zasilacz nie wyrabia więcej. Mam go od grudnia 2006 , nadal na gwarancji , może ktoś mi powiedzieć czy 430W to za mało na mój sprzęt ?

A może ktoś chce kupić mój zasilacz ?
  • #11 4276728
    DriverMSG
    Witam po sporej przerwie.

Po ostatnim Upgrade Biosu Płyty gł udało mi się przeskoczyć (magiczną dla mnie) barierę 10tyś pkt w 3DMark'u 05

• REKLAMA
  • #12 4277390
    k999
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Fajny efekt, ciekawy pomysł z wenytlacją. OK.
    Ale gdzieś po jednym dniu znudziło by mi się miganie (chociarz super zrobione)
  • #13 4277410
    DriverMSG
    Co do migania to racja - szybko przy tym oczy wysiadają - ale naturalnie jest tam opcja pozwalająca na wyłączenie światła , lub włączenie na stałe , jednak najlepiej wygląda to gdy mruga w rytm muzyki .
    Tak czy inaczej wbudowałem to oświetlenie tylko dlatego że przypadkowo zdobyłem taki zestaw LED , no i wszyscy znajomi chcieli bym coś tam zaświecił . :)
  • #14 4525471
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    A gdzie można takie coś kupić (taki zestaw) bo efekt wizualny baro mi sie podoba i tez bym cos takiego sklecił może
  • #16 4666526
    DriverMSG
    Święta , Święta i po Świętach .

Jak zwykle Mikołaj wyposażył mnie w Hardware :lol:

Nastąpiła więc zmiana sprzętu , czas na sprzątanie i kontrole Hardware .
    Tak więc do mojego kompa doszedł procesor AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+, Nazwa kodowa - Brisbane-512.
    Ku mojemu zaskoczeniu procesor ma mnożnik 13.5 ,
    choć w BIOSie płyty gł nie mam takiej możliwości , max co mogę manualnie ustawić to X13
    , jednak gdy mnożnik ustawię na AUTO to mam 13.5 , co przy FSB 200Mhz daje już całkiem ładną prędkość . No ale oczywiście podniosłem FSB do 222Mhz by uzyskać okrągłą sumkę 3000MHz.

Temperaturki procesora z nową pastą utrzymują się na poziomie 20-25°C
    Przy okazji musiałem też opatentować jakiś sposób na nakładanie pasty , poprzednio robiłem to na szybko rozprowadzając pastę byle jak .
    Wpadł mi wiec do głowy sposób który ma swoje korzenie w moich poprzednich zawodach , a mianowicie - szpachlowanie samochodu .

Wymyśliłem więc taki oto sposób : (może komuś się ta wiedza przyda)
    Procesor umieściłem w podstawce która służyła jako opakowanie . Przykleiłem procesor do stołu taśmą klejącą , papierową - typowa taśma do oklejania przed malowaniem .
    Jednak zostawiłem nieoklejony środek powierzchni procesora , tak by móc nakładać pastę termoprzewodzącą . Dzięki temu uzyskałem Baze i oparcie dla kolejnego narzędzia , jakim był nóż techniczny . Ma on idealnie prostą powierzchnie co w tym przypadku zastosowałem jako szpachelkę - no ale sami popatrzcie na fotki - jakość marna ale wiadomo co robiłem ;-)

Oczywiście okazyjnie wymieniłem też kości pamięci , w tej chwili mam zamontowane 2 moduły OCZ OCZ2SOE8001G - co daje łącznie 2GB RAM 800Mhz.

Ma ktoś logiczne wytłumaczenie tego dziwnego mnożnika procesora ?
  • #17 4686337
    Mariusz_l
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To nie płyta wymusza mnożnik tylko procesor bus speed ustawione na płycie x mnożnik daje częstotliwość taktowania procesora.
  • #18 4688114
    DriverMSG
    Źle się zrozumieliśmy .
    Jeśli w BIOS'ie ustawię mnożnik na AUTO to jest on X13,5 , natomiast jeśli chcę ustawić mnożnik manualnie , to maksymalny jaki mogę wynosi X13 .
    I to niestety blokuje mi możliwości OC , gdyż powinno być możliwe ustawienie ręcznie X13.5 a nie ma . Czekam więc na nowszy BIOS , może to poprawią .
    A może ktoś ma taki procesor i podzieli się uwagami o nim .
  • #19 6691265
    DriverMSG
    Witam wszystkich obserwujących projekt .

Dziś komputer wyposażyłem moją wymarzoną jednostką :

MoBo - DFI LANParty DK 790FXB-M2RS(H)
    CPU - AMD Phenom II X4 955 BE 3200Mhz
    RAM - 4GB - 4X OCZ XTC Special Ops Edition OCZ2SOE8001G
    GPU - Zotac GeForce 9800 GT AMP
    PSU - Seasonic S12 600W
    OS - Windows XP
    Col - AirDrift

W najbliższym czasie mam zamiar dobrać do tego zestawu nowe kości pamięci - oczywiście pod kątem OC i tu moja prośba o wasze opinie w tym temacie .

Jakie kości pamięci dobrać do w/w zestawu , dodam że najchętniej wsadziłbym tam 2x2GB tak by zostawić więcej miejsca na chłodzenie .
    Cały komputer chłodzony jest tylko powietrzem i na razie nie myślę o przesiadaniu się na WC .

Więc poszukiwane są najwydajniejsze kości DDR2 2x2GB + . Z dobrymi możliwościami chłodzenia i OC .

Czekam na wasze opinie i linki do ewentualnych testów .

Edit : Dziś zainstalowałem system na nowo - tym razem Windows XP X64.
    Zaskoczył mnie start systemu , a raczej szybkość z jaką to zrobił :)
  • #20 9274199
    DriverMSG
    Zamykam temat i projekt.
    Sprawował się dobrze, jednak przestawiłem się na WC i lepiej się sprawdza.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1366381.html

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej i procesora pojawił się problem z nadmiernym nagrzewaniem się komputera, co skłoniło do wykonania niestandardowego rozwiązania chłodzenia. Wykuto otwór wentylacyjny w ścianie prowadzący do zimnego korytarza, co poprawiło cyrkulację powietrza i obniżyło temperaturę. Autor planował dalsze usprawnienia, m.in. budowę tunelu wyciągającego ciepłe powietrze z obudowy komputera, wykorzystując podwieszany sufit jako kanał wentylacyjny. W dyskusji pojawiła się propozycja użycia peszla (karbowanej rury plastikowej) z wentylatorem do odprowadzania ciepła. Autor zastosował także oświetlenie LED z możliwością migania w rytm muzyki, choć przyznał, że może to być męczące dla oczu. W kolejnych etapach modernizacji sprzętu zastosowano procesor AMD Athlon 64 X2 5200+ z podkręceniem do 3 GHz oraz pastę termoprzewodzącą nakładaną metodą szpachlowania dla lepszego rozprowadzenia. W późniejszym czasie komputer został wyposażony w płytę główną DFI LANParty DK 790FXB-M2RS(H), procesor AMD Phenom II X4 955 BE, pamięć RAM 4x OCZ XTC Special Ops Edition oraz kartę graficzną Zotac GeForce 9800 GT AMP, chłodzony wyłącznie powietrzem (AirDrift). Autor poszukiwał wydajnych kości DDR2 2x2GB z dobrym chłodzeniem i możliwością podkręcania. Ostatecznie projekt chłodzenia powietrznego został zamknięty na rzecz chłodzenia wodnego (WC), które okazało się bardziej efektywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA