logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterownik pracy wycieraczek samochodowych.

mojomax 19 Lut 2003 16:28 16830 6
REKLAMA
  • O autorze
    mojomax
    Poziom 15  
    mojomax napisał 251 postów o ocenie 21, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1197492
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam
    Fajny układzik tani i prosty napewno wypróbuję! Co do podłączenia to ja podłączyłbym tak: włącznik wycieraczek włączałby napięcie zasilania układu (jesli masz ilośstopniowy włącznik to pod te najwolniejsze obroty) wyjście przekażnika pod zasilenie silniczka wycieraczek. Wtedy włączając najwolniejsze obroty załączałbyś układzik i miałbyś płynna regulacje czasu po jakim mają machnąć po szybce ;) Nie wiem bo nie zakładałem nigdy no ale chyba tak to powinno działać. Jeśli sie myle to prosze o sprostowanie.

PS.Pozdrowienia dla wszystkich właścicieli Volkswagenów :)
  • REKLAMA
  • #4 1197633
    Juni[]r
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Czarek co do VW to //Grabcia a co do układu to chce go zastosowac w autku mojej matuli bo jeździ Fiatem CC. Chodzi mi o tylna wycieraczke. Ona chodzi z 1 predkościa i ma tylko w silniku krańcówki by wracać na pierwsze połozenie wycieraczki. Układ jaki potrzebuje to poprostu układ który na sekunde moze mniej sam niewiem daj stan "1" (poprostu włącza jakis przekaźnik lub włącznik itp...) Po tym sygnale wycieraczka rusza i robi pełen odrobik po szybce. Następnie wraca w połóozenie pierwsze i stoi. Stoi na czas który ja jej zadam... problema jest takiej natury że każdy schemat na necie jest na wycieraczę z przodu albo pod spryskiwacz. a na tandetna wycieraczke w fiacie zamontowana z tyłu choć sam neiwiem po co bo i tak nie zbiera nawet jak nowe auto z salonu to niema. Mam nadzieje ze rozumiecie o co mnie biega. Wiem ze zamotałem jak chińskim turbanem ale nie umiem lepiej złożyc moich potrzeb. Z góry dziekuje za jakikolwiek pomysł i pomoc. Z powazaniem i miłego Weekendu

Junix
  • REKLAMA
  • #5 2777142
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3327058
    zagrycha
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam, poszukuje czegos podobnego, a dokladnie regulowanego opuznienia załaczania wycieraczek, cos co mozna by wybierac jakims przelacznikiem opuznienie razy 2, 3 i 4, tak zeby po przyjsciu impulsu na przkaznik wycieraczka stała i czekała np. na 4 impuls z rzedu, i dopiero przy czwartym impuls bylby na wyjsciu.
    mozna by to zrobic tak ze wuklad by posiadal i wejscie i wyjscie z programowanym czasowo opznieniem przez obrotowy przełacznik ktorym wybieralo by sie odpowiednio opznienia x2, x3 i x4

myslalem zeby takie cos moglo dzialac na jakims liczniku, lub przerzutnikach, ale za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac
  • #7 4785700
    xxl24h
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    witam, bez bicia jestem totalnie zielony, ale potrzebuje taki wlasnie układzik i to nie jeden ale czy mogi byscie mi doradzic jakis dobrze zaopatrzony sklep internetowy? to moze cos mi sie uda zmajstrowac a sprawa takeigo opuzniacza neka mnie juz długi czas bo i w kapie i w smochodach bym cos takiego potrzebowal, ale czy nie macie jakiegos prostrzego sposobu na opuznienie 5 sekundowe czyli pokazuje sie sygnal 12v i po 5 lub 10 sekundach załącza sie przekazniczek? pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu sterownika pracy wycieraczek samochodowych opartego na dwóch timerach 555. Użytkownicy omawiają zastosowanie układu do regulacji czasu pracy wycieraczek, zwłaszcza tylnej wycieraczki w samochodzie marki Fiat, która działa z jedną prędkością i posiada krańcówki do powrotu do pozycji startowej. Proponowane rozwiązania obejmują włączanie układu przez przełącznik wycieraczek, sterowanie przekaźnikiem zasilającym silnik wycieraczek oraz możliwość płynnej regulacji czasu pracy. Poruszono także temat opóźnienia załączania wycieraczek z możliwością wyboru mnożnika opóźnienia (x2, x3, x4) za pomocą przełącznika obrotowego, co mogłoby być realizowane przez liczniki lub przerzutniki. Jeden z uczestników pyta o dostępność gotowej płytki drukowanej do tego układu. Pojawiła się również prośba o polecenie sklepu internetowego z komponentami elektronicznymi do samodzielnej budowy prostego opóźniacza 5-10 sekund z przekaźnikiem. W dyskusji podkreślono, że większość schematów dostępnych w sieci dotyczy wycieraczek przednich lub zintegrowanych ze spryskiwaczem, a nie prostych układów do tylnej wycieraczki Fiata.
REKLAMA