logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator czasowy wycieraczek samochodowych.

30 Wrz 2010 23:42 23917 29
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8570597
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Z reguły trochę śmieszą mnie zastosowania procesorów tak, gdzie można coś wykonać choćby przy użyciu klasycznego 555, ale w tym przypadku jest inaczej. To ma sens. Jedynym elementem, który prawdopodobnie zostanie zoptymalizowany przez życie (podczas użytkowania urządzenia) jest sposób włączania trybu ponownego odliczania. Projekt zwarty, konkretny, bez niepotrzebnych wodotrysków, szczerze mówiąc, pomyślałem że chętnie bym taką funkcję widział w swoim aucie. Aż dziw bierze, że producenci aut się zagapili i montują albo te klasyczne układy czasowe, albo czujniki deszczu. Gratuluję przede wszystkim pomysłu.

Jeszcze jedno... przydałby się wsad :-)
  • #3 8571036
    chrupo
    Poziom 10  
    Ja w passacie z 97 roku mam zamontowaną taką funkcje, tylko że tam uruchamia się tryb czasowy wycieraczek (dźwignią raz w górę) i one sobie pracują na ostatnio ustawionym czasie jak chcemy zmienić przerwę to wyłączamy wycieraczki (wycieraczki przetrą szybę) i czekamy aż zapada nam szybę potem włączamy i wycieraczki trzymają taką przerwę jak ustawiliśmy (z tego co sprawdziłem to można ustawić przerwę od pracy niemal ciągłej do przerwy 1 min, dobrze nie pamiętam bo to dawno było i rzadko takich długich przerw się używa). Chyba wszystkie nowsze auta VAG mają tą funkcje albo większość.
  • #4 8571044
    AndrewS_
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    yogi009 napisał:
    Aż dziw bierze, że producenci aut się zagapili i montują albo te klasyczne układy czasowe, albo czujniki deszczu. Gratuluję przede wszystkim pomysłu.

Każdy się śmieje z Poloneza, a to właśnie w nim jest taki układ już od dawna.
    Sterowanie odbywało się poprzez krótkie naciskanie dźwigni wycieraczek w stronę spryskiwacza

Gratulacje dla autora
  • REKLAMA
  • #5 8571094
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Zaczęło się pokazywanie urządzeń tego typu ... :D
    Tym razem przynajmniej wygląda to na porządną, staranną robotę - tylko ten rezystor (zdaje się 2,2kOhm) jest dziwnie położony no i ten przy diodach (1kOhm) też by się gdzieś zmieścił ;) Do czego są te zworki? Nie napisałeś albo nie doczytałem.

Dodano po 4 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie, w czym zrobiłeś taki "kolorowy" schemat ? Takie proste, małe schematy ładniej wyglądają w kolorze niż takie z eagle ;)
  • #6 8571149
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    Obrodziło ostatnio sterownikami do wycieraczek ale...
    Wg mnie za dużo zworek i to jest najsłabszym punktem tego programatora. Wszystkie te parametry które ustawiasz na zworkach (no może za wyjątkiem dźwignia/przycisk chociaż i tu problemu większego nie widzę żeby wywalić zworkę) powinny być ustawione już na stałe. A co jeśli układ dostanie nieco wilgoci i zworki zaśniedzieją ??
    Następna sprawa sygnalizacja odliczania - nie wyobrażam sobie nie wiedzieć czy licznik właśnie czeka na moją reakcję czy doliczył już do końca i wykonuję swoją "zliczoną" pracę. W moim sterowniku (patrz dział DIY wycieraczki do Seicento) zrobiłem taką migającą szybko diodę podczas czekania na zapamiętanie licznika, dzięki której nawet moja żona (zazwyczaj izoluje się od moich usprawnień :) ) radzi sobie doskonale z wycieraczkami. Tu mi się wydaje zbyt skomplikowana i mało intuicyjna obsługa. Przy takich urządzeniach podczas jazdy nie powinno się myśleć co trzeba zrobić tylko to zrobić (tym bardziej kiedy pada deszcz). Ale nie powiem, patent z czasem skracania odstępu między kolejnymi ruchami wycieraczek mi się podoba :) chociaż rozwiązanie jakie zrobiłem w moim wydaje mi się bardziej praktyczne (sporo jeździłem w deszczu od momentu instalacji i sprawdziło się w 100%)
    Wstaw sygnalizację na LED i będzie git.
    Aha, no i sprawa dodatkowych przycisków - chyba już nie muszę mówić, że osobiście jestem przeciwnikiem rujnowania deski samochodu (chyba muszę być... bo żona by mnie ukrzyżowała :) )
    Pozdrawiam
  • #7 8571223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8571352
    NIEBO!
    Poziom 12  
    Witam!

Układ bardzo mi się podoba - ładna zwarta konstrukcja, a przede wszystkim przemyślany algorytm (sposób), jeśli chodzi o skracane czasu pomiędzy cyklami pracy wycieraczek. Inne wersje po trzecim impulsie albo odliczają na nowo i kasują poprzedni czas albo co gorsza skracają o jedną sekundę co nie ma żadnego przełożenia na warunki zewnętrzne moim zdaniem. A tutaj - super pomysł.

Chcę zbudować ten układ i byłbym bardzo zainteresowany kodem źródłowym tego sterownika, bo dopiero w tym raczkuję - zwłaszcza jeśli jest napisany w C. Byłbym bardzo wdzięczny za źródło - jeśli nie tu poniżej - to może chociaż PW? :)

Pozdrawiam wszystkich a autorowi gratuluję!
    NIEBO!™
  • #9 8571410
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    kivors napisał:
    Czym wy ludzie jeździcie że nie dostaliście z samochodem regulatora czasowego do wycieraczek. Takie rzeczy to standard nawet w maluchu chyba :D

Niestety to że jest standard to nie znaczy, że jest tak jak powinno być (wiem z autopsji). Podejrzewam, że mało jeździsz albo nie przeszkadza Ci jak niepotrzebnie machają Ci wycieraczki przed oczami - tylko pół biedy jak nie machają po suchej szybie...

krofffka napisał:
    Jeżeli układ będzie w stanie odliczania czasu, a my nie naciśniemy po raz drugi krótko przycisku, to po odliczeniu maksymalnego możliwego czasu układ przejdzie do trybu czuwania.

...i zapomniałem o tym wspomnieć wcześniej - tylko odnosi się to do dźwigni, o której wspomniałeś - że to mi się też nie podoba. Chodzi o to, że jak dźwignia wycieraczki jest w trybie czasowym to wg mnie nie może być sytuacji, że wycieraczki stoją. Mają chodzić, z dużym timingiem ale mają chodzić i kropka. W przeciwnym wypadku psuje to intuicyjne korzystanie z samochodu - żeby ponownie włączyć wycieraczki trzeba ich najpierw wyłączyć - moim zdaniem nienaturalne...
    Pozdrawiam

P.S. Jeszcze kilka projektów i jestem prawie pewien, że ktoś opracuje wycieraczki idealne :)
  • REKLAMA
  • #10 8571518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8571874
    NIEBO!
    Poziom 12  
    Witam!
    kivors napisał:
    W samochodach którymi jeździłem do tej pory (najstarszy z 1989 roku, fakt żaden nie wyprodukowany na tym kontynencie, może dlatego zjawisko mi obce) nigdy takiego problemu nie miałem, w każdym był tryb czasowy pracy, który w pełni pokrywał wszelkie rodzaje deszczu.

Musiałeś mieć brachu wyjątkowe szczęście :-). Też jeździłem wieloma samochodami - fakt - klasa niższa i średnia, ale w żadnym takiego cudeńka jak programowany czas zwłoki wycieraczek nie było :(. Zazwyczaj spotykałem:
    1. pojedyńcze przetarcie - "na żądanie"
    2. przetarcie przerywane
    3. wycieranie ciągłe "wolne"
    4. wycieranie ciągłe "szybkie"

I na tym sprawa się kończy, a tutaj pięknie rozwiazany jest tryb nr 2

Może wymienię czym jeździłem i gdzie takiego "czegoś" brakowało!
    • Mercedes Vito 2,2 2000
    • Honda Civic 1,4 LS Noblesse 1995
    • Opel Astra Classic 1,4 1998
    • Suzuki Swift 1.0 1996
    • Renault Master 2,5 DCi 2002

Więc jak widać układ ma jak najbardziej rację bytu i przy przychylności autora jeśli podzieli się kodem źródłowym zamierzam sobie coś takiego w Hondzie zamontować :)

Pozdrawiam!
    NIEBO!™
  • #12 8572295
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Kolega najwyraźniej nie doczytał i pomylił przerywacze pracy wycieraczek ze stałymi czasami (kilkoma do wyboru) z tym trybem "programowanym" na życzenie, indywidualnie za każdym razem. Od strony praktycznej to jest jednak spora różnica, a od strony konstrukcji zasadnicza. Tam rzeczywiście wystarczy prosty multiwibrator i kilka ustawień elementów RC.
  • #13 8572655
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Hmm przechodzenie do trybu czuwania, przez przytrzymanie przycisku nie wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Myślę, że sterowanie typu jednorazowe wytarcie szyby(drugie jednorazowe przetarcie oznacza odliczanie czasu od początku), i po pewnym czasie włączenie przecierania przerywanego wajchą wycieraczek jako programowanie czasu byłoby dobrym rozwiązaniem, ale to już trzeba przy wajsze pogrzebać ;) . Jak będziesz chciał dwa razy w twoim układzie przetrzeć szybę i na tym poprzestać, to o ile dobrze pojąłem istotę jego sterowania, to będziesz musiał je wyłączyć po drugim przetarciu aby nie wycierały dalej szyby. Ale projekt bardzo ciekawy, jeszcze nie słyszałem o takim rozwiązaniu, a wydaje się ono praktyczne.
  • #14 8573028
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 8573454
    _Hades_
    Poziom 12  
    Mnie brakuje tylko jednej funkcji - wycieraczki pracują z jakaś ustawiana wcześniej częstotliwością ale gdy stajemy np na światłach powinny pracować wolniej, ruszamy i wracaj do swojej założonej częstotliwości, kurde miałem oryginalnie coś takiego w Peugeot 206 z 2002r teraz mam inne auto i szukam sterownika z taka funkcja. Ogólnie twój projekt jest super.
  • #16 8573860
    wilkk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może całkiem pokusić się o zrobienie czujnika deszczu i dostosowywanie prędkości wycieraczek do opadów...?
  • #17 8575182
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    pomysł dobry, lecz chyba u mnie w aucie jest zastosowany, lepszy pomysł, a był juz w standardzie ;) A więc dzwignia od wycieraczek ma standardowo kilka pozycji. Na jeden czas pracy ustalam sam. Mam potencjometr, oczywiscie ładnie to wygląda i jest dodatkowo chowany poprzez naciśniecie na niego, a gdy znowu naciśniemy on troche wysuwa się i można śmiało kręcić. W taki sposób moge kiedy chce i jak ustawić sobie pracę przy płynnej regulacji.
  • #18 8576196
    a.bakus
    Poziom 15  
    Proponuję inny sposób zaprogramowania układu:

Tmax - maksymalny czas między przetarciami
    Tset - ustawiony czas między przetarciami

1. przetarcie szyby (układ mierzy czas do ponownego przetarcia do osiągnięcia Tmax, i przechodzi w tryb oczekiwania)
    2. przełączenie na przecieranie okresowe (układ zapamiętuje zmierzony czas Tset i przeciera szybę, po każdym przetarciu mierzy czas między przetarciami do osiągnięcia Tset i przeciera szybę)
    3. wyłączenie wycieraczek (układ kontynuuje mierzenie czasu do następnego przetarcia do osiągnięcia Tmax i przechodzi w tryb oczekiwania.)

W ten sposób można wydłużyć i skrócić częstość przecierania szyby wyłączając i włączając przecieranie okresowe.

Mam nadzieję, że opisałem moją koncepcję zrozumiale (trzeba jeszcze dopracować szczegóły).

Pozdrawiam Elektrodowiczów.
  • #19 8577015
    peter_spider
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wszystko było by ok jak by nie to że nie zaprogramujemy tego szeregowo. To ten minus.
  • #20 8577965
    eddie.t.h
    Poziom 12  
    a.bakus napisał:
    Proponuję inny sposób zaprogramowania układu:

...
    W ten sposób można wydłużyć i skrócić częstość przecierania szyby wyłączając i włączając przecieranie okresowe.

Jakiś miesiąc temu robiłem dla siebie programator wycieraczek i dokładnie taki algorytm sobie wymyśliłem. Dodatkowo układ sprawdza czy nie został włączony inny bieg wycieraczki i ewentualnie przerywa proces programowania.
    Procek jaki użyłem to tiny45 bo akurat taki miałem pod ręką. Z tego co pamiętam to program w Bascomie zajął 13% pamięci :D + 1 komórka eepromu na zapis czasu :-).
  • #21 8589559
    kotlet_m
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc ponieważ nie mogę otworzyć tego programu krofffka.
  • #22 8590693
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 8590745
    kotlet_m
    Poziom 11  
    Dziekuje. No to już wiem wszystko;)
  • #24 8590896
    a.bakus
    Poziom 15  
    eddie.t.h napisał:

Dodatkowo układ sprawdza czy nie został włączony inny bieg wycieraczki i ewentualnie przerywa proces programowania.

O tego typu szczegółach pisałem ;)
  • #25 8591396
    wojtaszekk18
    Poziom 1  
    Dokładnie taki sam programator miałem w Skoda Felicia przed wielu laty
  • #26 8596519
    lipek81
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ogólnie układ bardzo ładnie wykonany itp. ale praktycznie identyczną funkcję mają przekaźniki stosowane w volkswagenach, skodach, audi czy seatach z lat 80 i 90 (w bogatszych wersjach). Przekaźnik ma na obudowie numer 99 - regulacja czasu regulowana jest za pomocą dźwigni - jedno wahnięcie wycieraczek, uruchomione przez kierowcę powoduje odliczanie czasu, ponowne załączenie wycieraczek na stałe (w trybie przerywanym) powoduje zapamiętanie czasu przerwy - i wycieraczki pracują już z ustaloną przerwą.

Właściciele aut z grupy VAG mogą sobie sprawdzić, czy mają przekaźnik 99 w panelu przekaźników - jeżeli tak, to mają tę funkcję. Jeżeli mają przekaźnik 19 - który również jest od wycieraczek - nie mają możliwości ustalenia czasu przerwy - ale wystarczy na szrocie zakupić przekaźnik 99, podmienić z 19 i temat załatwiony. O ile pamiętam, to w starszych feliciach może być tylko problem - ale wystarczy tylko nieznacznie pozmieniać połączenia kabelków i wszystko działa. Dodatkowo przekaźnik ten załatwia też temat załączenia wycieraczek po użyciu spryskiwacza.

Niemniej jednak pasjonaci elektroniki pewnie wolą zrobić coś takiego samemu, a na dodatek zmieniając program można dostosować urządzenie do swoich potrzeb.
  • #27 8709338
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    A możesz wkleić wzór płytki ?
  • #28 8749610
    _carlos-
    Poziom 15  
    Ocena: 168
    Kolego krofffka,
    czy jest mozliwosc zamowienia u Ciebie tego ukladu? Jestem posiadaczem peugeota 206 i chcialbym zamontowac modul, ktory zostal juz sprawdzony. Oczywiscie wszystkie koszty pokrywam.
  • REKLAMA
  • #29 8781646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 12140822
    Alien_PL
    Poziom 1  
    Jakie jest ustawienie fuse bitów dla układu ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił projekt programatora czasowego wycieraczek samochodowych opartego na mikrokontrolerze AT89C2051, który umożliwia programowanie czasu powtórzeń cyklu pracy wycieraczek. System steruje przekaźnikiem, a jego parametry obejmują czas powtórzeń od 2,5 do 128 sekund oraz czas impulsu sterującego od 0,125 do 2 sekund. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat zastosowania układu, z uznaniem dla jego funkcjonalności, ale także krytyka dotycząca zbyt dużej liczby zworków oraz braku sygnalizacji odliczania. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z podobnymi rozwiązaniami w różnych modelach samochodów, takich jak Volkswagen, Skoda, Audi, czy Peugeot, wskazując na istnienie fabrycznych rozwiązań w niektórych pojazdach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA