logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1.9 TDI 110 KM ASV - przyczyny niskiej mocy silnika

PiotereK156 08 Wrz 2011 12:29 14315 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co może powodować zbyt niską moc silnika w Skodzie Octavii 1.9 TDI ASV 110 KM?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest problem z przepływomierzem albo zła diagnostyka jego pracy, ale trzeba to potwierdzić porządnymi logami pod obciążeniem [#9906711][#9987500] Zrób dynamiczne logi na drodze, najlepiej pod górę i z drugim kierowcą, porównując wartość wymaganą i zmierzoną dla MAF oraz ciśnienia doładowania; najlepiej w grupach 003 z 011 oraz 008 z 010 [#9973411][#9987500] Samo podmienienie przepływomierza nie dało poprawy, nawet po założeniu nowej i po przełożeniu z A3, więc nie wygląda to na prostą awarię samej wstawki MAF [#9987692][#9986807] Jeśli wszystko z doładowaniem i MAF wyjdzie dobrze, sprawdź podstawy: ustawienie pompy/ kąta wtrysku czujnikiem zegarowym, rozrząd na blokadach oraz drożność wydechu i katalizator [#9988118][#9998803] Warto też sprawdzić filtr paliwa i ewentualnie wodę w filtrze, ale z rozmowy nie wynika, żeby to było główne źródło problemu [#9909902][#9911477]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 9998748
    PiotereK156
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Przepływomierz nie wiem jakiej był marki, był przekładany wkład i mój boscha miał zieloną gumkę, a tamten zółtą, jak to coś zmienia. A i był przekładany z audi a3, która miała dużo lepsze przyśpieszenie i wkładając go do mnie to nie pomogło, a było nawet gorzej- przepływomierz w audi był boscha.

Nie wiem, ale pytając mechanika o kąt wtrysku jak był podpięty do samochodu (samochód pracował) odpowiedział mi że jest 46 i nie powinno być kłopotów z paleniem w zimę.
  • REKLAMA
  • #32 9998803
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Ustaw pompe zegarem a nie vagiem!
  • REKLAMA
  • #33 10024620
    spanky
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    PiotereK156 napisał:
    Przepływomierz nie wiem jakiej był marki, był przekładany wkład i mój boscha miał zieloną gumkę, a tamten zółtą, jak to coś zmienia. A i był przekładany z audi a3, która miała dużo lepsze przyśpieszenie i wkładając go do mnie to nie pomogło, a było nawet gorzej- przepływomierz w audi był boscha.

Nie wiem, ale pytając mechanika o kąt wtrysku jak był podpięty do samochodu (samochód pracował) odpowiedział mi że jest 46 i nie powinno być kłopotów z paleniem w zimę.

moze byc to 46 ... jak bedzie problemw zime to dygnij pompe w granice ~ 60
  • #34 10027094
    PiotereK156
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Kąt wtrysku zaplanuję na przyszły tydzień, bo rano muszę dłużej pokręcić aby zapalił. Z dzisiejszego dnia mam takie spostrzeżenia, jak przyśpieszałem i miałem otwarte okno to słyszałem jakby jakieś ciśnienie uszło do atmosfery, lecz to było tylko raz, choć próbowałem to odtworzyć kilkakrotnie, może jakieś sugestie?

No i zauważyłem ostatnio, że chyba egr nie pracuje tak jak powinien, gdyż jak silnik dłużej pracuje na wolnych obrotach to nie słychać przełączenia, nie zmienia się dźwięk pracy, wcześniej to słyszałem. Znaczy, że egr się kończy?
  • REKLAMA
  • #35 10027408
    spanky
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    PiotereK156 napisał:
    Kąt wtrysku zaplanuję na przyszły tydzień, bo rano muszę dłużej pokręcić aby zapalił. Z dzisiejszego dnia mam takie spostrzeżenia, jak przyśpieszałem i miałem otwarte okno to słyszałem jakby jakieś ciśnienie uszło do atmosfery, lecz to było tylko raz, choć próbowałem to odtworzyć kilkakrotnie, może jakieś sugestie?

No i zauważyłem ostatnio, że chyba egr nie pracuje tak jak powinien, gdyż jak silnik dłużej pracuje na wolnych obrotach to nie słychać przełączenia, nie zmienia się dźwięk pracy, wcześniej to słyszałem. Znaczy, że egr się kończy?

zrob logi vag'iem , bedzie sporo informacji na temat Twojego auta
  • REKLAMA
  • #36 15489514
    woody8512
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.od kilku dni borykam sie z problemem mojej octavii.Po osiagnieciu pułapu 2000 obrotow auto wogole nie reaguje na pedal gazu.nie przyspiesza.do 2000 obrotow jest w miare a pozniej wielkie nic.odpala normalnie .nie wiem gdzie dalej szukac.
    Licze na Wasza pomoc.
    Octavia 1.9 tdi 110 kM.silnik asv rok 2002.
  • #37 15489763
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    wypnij przeplywke, jak bedzie lepiej to ja wymien
  • #38 15561055
    woody8512
    Poziom 10  
    Po wypieciu przeplywki nie ma zadnej poprawy.wpielem ja znow i tez nie pomoglo.wie ktos gdzie dalej szukac.prosze o pomoc
  • #39 15561080
    bucek21
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    Zacznij od diagnostyki vcds.
    Przyczyn może być kilka, zabrudzony nastawnik lub filtr paliwa, podciśnienie do sprawdzenia, kierownice turbo no i sprawdz klapkę przy egr, która zamyka się podczas gaszenia i potrafi nieraz się zaciąć bo jest bardzo zabrudzona.
  • #40 15777346
    woody8512
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Okazalo sie prawdopodobnie ze turbina pozera olej.jadac dzisiaj przy obrotach okolo 3 000 silnik chcial sie wsciec.obroty podskoczyly prawie do 5 tys. zawory zaczely grac i auto zgaslo.odpalilo po 2-probie i jezdzi dalej.czy to olej ktory dostal sie z turbiny do intercoolera a pozniej do kolektora dolotowego?zawor egr sprawny i czysty, kierownice turbiny chodza plynnie.podcisnienie w granicy 0.9, przeplywomierz nie wskazuje na wadliwy.po podpieciu wag turbina podaje cisnienie w wartosci idealnej jak wskazuje komputer.
    Dodatkowo wystepuje blad niedoladowania turbiny.
    Co dalej robic? Czy to koniecznosc wymiany turba?jak to jest z regeneracja turba?
    Prosze o pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Skody Octavii 1.9 TDI 110 KM ASV zgłasza problem z niską mocą silnika, mimo że auto powinno osiągać 110 KM. W dyskusji poruszane są różne potencjalne przyczyny, takie jak zanieczyszczone filtry paliwa i powietrza, problemy z przepływomierzem (MAF), a także EGR. Użytkownik wymienia, że nie ma błędów w systemie, a filtr powietrza był wymieniany niedawno. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie wartości ciśnienia doładowania, ustawienie kąta wtrysku oraz analizę logów dynamicznych. Użytkownicy sugerują również wymianę przepływomierza na model Boscha oraz sprawdzenie drożności układu wydechowego. Problemy z turbiną i jej ewentualna regeneracja również zostały poruszone w kontekście dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA