logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić port używany przez uruchomioną aplikację klienta?

rad111 28 Lis 2004 13:39 5424 6
REKLAMA
  • #1 1019631
    rad111
    Poziom 11  
    W jaki sposób można sprawdzić którego portu używa uruchomiona aplikacja(program klientowski)?
  • REKLAMA
  • #2 1019639
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Zainstaluj firewalla (np Zone Alarm), zablokuj wszystkie porty jakie masz, i odpal program. Firewall powie, żę jakiś program chce wysłać informacje na jakimś porcie - i masz odpowiedź na swoje pytanie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1019754
    rad111
    Poziom 11  
    Problem polega na tym,że program klientowski o którym piszę jest to program łączący się z serwerem w mojej firmie na którym mam zainstalowane kamery przemysłowe.Problem polega na tym,że mam router D-link DI804,który ma firewalla przez co program klientowki nie może połączyc się z serwerem.Stąd moje pytanie o porty,gdyż chciałem przekierować odpowiedni port na routerze aby pozwolił mi połączyć się z serwerem.
  • REKLAMA
  • #5 1019847
    pio77
    Poziom 12  
    to nie jest takie proste i wymaga konfiguracji po obu stranach - klienta i serwera.
  • #6 1019849
    pio77
    Poziom 12  
    w takim razie to musisz sprawdzic po jakim porcie program od ciebie z pracy komunikuje sie z oprogramowaniem typu client, czyli inaczej na jakim porcie nadaje, a nie na jakim porcie slucha(port po ktorym wychodzi aplikacja od ciebie z domu). nie zawsze niestety jest to ten sam nr portu. jak to bedziesz wiedzial to wystarczy, ze przekierujesz ten port na swoje lokalne ip na swoim routerze i musisz tez utworzyc regółke na firewallu, jesli firmware routera go ma.

ponadto nie wiem jak dziala ten twoj serwer w pracy, bo jezeli jest zaadresowany adresem w sieci lokalnej i wychodzi na brame i potem zewnetrzne ip to tam tez trzeba na niego przekierowac port po ktorym aplikacja kliencka probuje nawiazac z nim lacznosc. ponadto trzeba tez utworzyc regolke na firewallu. jesli z domu nie dysponujesz statycznym ip zewnetrznym to trzeba pozwolic kazdemu ip na komunikacje po tym porcie z serwerem.

mam nadzieje, ze pomoglem choc troche.:)
  • #7 1020004
    rad111
    Poziom 11  
    Ale z innego komputera w innej sieci LAN , z routerem JAHT, który też ma firewalla nie ma żadnego problemu z połączeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Aby sprawdzić, którego portu używa uruchomiona aplikacja klienta, można zainstalować firewall (np. Zone Alarm) i zablokować wszystkie porty, co pozwoli na identyfikację portu, z którego aplikacja próbuje się komunikować. W przypadku problemów z połączeniem klienta z serwerem, szczególnie gdy w sieci jest router z wbudowanym firewallem (np. D-Link DI804), konieczne jest przekierowanie odpowiedniego portu na routerze oraz utworzenie reguł na firewallu. Ważne jest, aby znać port, na którym aplikacja klienta nawiązuje połączenie wychodzące, gdyż nie zawsze jest to ten sam port, na którym serwer nasłuchuje. Konfiguracja wymaga ustawień zarówno po stronie klienta, jak i serwera, zwłaszcza jeśli serwer jest w sieci lokalnej i dostęp do niego odbywa się przez zewnętrzne IP. W przypadku braku statycznego IP zewnętrznego, należy umożliwić komunikację z dowolnego adresu IP na danym porcie. Dodatkowo, różne routery (np. JAHT) mogą mieć różne zachowania dotyczące firewalla i przekierowań, co wpływa na możliwość połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA