logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić akumulator żelowy 33 Ah po zimie? Brak mocy, wklęsłe koreczki

rummsize 09 Wrz 2011 20:51 3038 11
  • #1 9911608
    rummsize
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie. Wiem, że to już było ale potrzebuję szybkiej i w miarę prostej recepty. Mój aku ma 33 Ah pojemności. Ma około 1,5 roku, po zimie (już idzie następna ale nie miałem na to czasu) zaczął się dziwnie zachowywać tzn.: stracił na mocy, nie może utrzymać odbiornika w tym wypadku mini wieży przez pół godziny. Wcześniej mogła działać przez cały dzień nawet. Po zdjęciu górnej pokrywy widać wklęsłe gumowe koreczki. Koledzy na forach piszą, że to przez brak wody i kwasu w żelu... jeśli to w czymś pomoże to trzymany był w murowanym garażu i zasila go bateria słoneczna. W czasie zimy od czasu do czasu go ładowałem zwykłym prostownikiem - wiem, że nie można ale starałem się kontrolować to - tak po 2h - 4h tylko po to by się nie rozładował całkowicie. Tak radził zresztą sprzedawca. Za pomoc z góry dzięks :)
  • #3 9912492
    rummsize
    Poziom 11  
    No właśnie to już czytałem i są to dość stare posty i dotyczą aku o mniejszej pojemności. Może ktoś zna nowe, inne i prostsze metody...? Dolać wody i kwasu ale ile bo jakoś niewiele z tego rozumiem, tu i ówdzie ktoś się kłóci i nie wiadomo kto ma rację ;D

Dodano po 1 [minuty]:

...a i dotyczy jakichś starych rupieci - po 4-6 lat

Dodano po 4 [minuty]:

Czy jest w ogóle możliwość sprawdzenia, które cele są uszkodzone, ominięcie ich i połączenie tylko tych sprawnych?
  • #4 9912651
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jezeli ma korki to prawdopodobnie można próbować uzupelnić poziom elektrolitu /dolać wody destylowanej i sprawdzać czy żel ją wchłania/.Czas doprowadzania do użytku będzie ileś razy dłuższy od zaniedbanego czasu konserwacji.
    Prawdopodobnie -trzeba znależć instrukcję obslugi -w.g.typu i sprawdzić .
    Moze sie okazać ,że procesy wysuszenia żelu zaszły daleko i prościej będzie kupić nowy.
  • #5 9913262
    rummsize
    Poziom 11  
    Wlałem po 5ml wody i czekam teraz aż wchłonie. Jak sprawdzić poziom wchłonięcia? Jak długo czekać i co później robić?
  • #7 9926333
    rummsize
    Poziom 11  
    Zakupiłem miernik (stary się zepsuł) i wskazuje 10,86 V. Tryb "czuwania" aku jest w granicach 13,6-13,8V

Dodano po 10 [minuty]:

Przed dolaniem wody, podczas zdejmowania z poszczególnych cel koreczków było słychać charakterystyczny "syk". Po kilku dniach, gdy zdejmowałem koreczki, słychać ten "syk" tylko na dwóch celach. Doleję wody trochę wody zobaczymy co się stanie...
  • #8 9930688
    rummsize
    Poziom 11  
    Podłączyłem aku do panela słonecznego (nie jest dużej mocy ale te 10W wystarczało). Postał tak ze dwa dni. Dziś sprawdziłem napięcie: 12V. Gdy włączyłem oświetlenie w garażu tj 3 żarówki x 30W napięcie spadło najpierw do 9,6 i dalej co sekundę aż do 6,4. Dalej nie sprawdzałem. Chyba lipa... :/
  • #9 9931911
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Trzeba sobie wyobrazić ,że w nim są powierzchnie, które mogą być nieczynne
    z powodu zasiarczenia.Odzyskiwanie napiecia to reaktywowanie jakichś obszarów .Ale o całości wydajnośći decyduje powierzchnia najgorszego ogniwa.
    A które ogniwo najgorsze?Może jest dostęp do mostków /łaczników/-aby pomierzyć jakoś ogniwa.
    Kiedyś odsiarczałem akumulator -przez wymiane elektrolitu i wlewanie wody destylowanej .Proces taki jest powolny i skończył się wyrzuceniem aku. i kupieniem nowego.
  • #10 9934592
    rummsize
    Poziom 11  
    Już myślałem, że piszę sam do siebie :D Podłączyłem do prostownika na 4h. Coś huknęło ... :/ ale trzyma dłużej. Spada napięcie z 12,40V tak powoli. Może lepiej niech tak zostanie. Dla oświetlenia to wystarczy, a na nowy sezon kupię drugi.

Dodano po 6 [minuty]:

KaW trzeba by chyba rozebrać jakoś ten aku, ale czy to go całkiem nie "dojedzie" i czy w Ogóle to możliwe. Wygląda tak jak na dołączonej fotce. Może miałeś z tym do czynienia?
    Jak naprawić akumulator żelowy 33 Ah po zimie? Brak mocy, wklęsłe koreczki
  • #12 9946462
    rummsize
    Poziom 11  
    Tak też zrobię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z akumulatorem żelowym o pojemności 33 Ah, który po zimie stracił moc i nie utrzymuje zasilania mini wieży. Po otwarciu akumulatora zauważył wklęsłe koreczki, co sugeruje brak elektrolitu. Użytkownik próbował uzupełnić poziom wody destylowanej, jednak nie jest pewien, jak długo czekać na wchłonięcie i jak sprawdzić stan ogniw. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że akumulator może być zasiarczony i jego regeneracja może być czasochłonna, a w niektórych przypadkach może być konieczna wymiana akumulatora. Użytkownik podłączył akumulator do prostownika i panelu słonecznego, ale napięcie nadal spada, co wskazuje na problemy z jego wydajnością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA